banner

Çocuklara Matematik Öğretmenin Eğlenceli Yolu Ho MathAndChess




Ülkemizde satranç eğitiminin istenilen seviyede olmadığını söyleyen Ho MathAndChess’in Yönetici Ortağı ve Franchise Direktörü Deniz Polat, “Ho MathAndChess olarak en önemli hedeflerimizden biri satranç sporunun ülkemizde daha çok yaygınlaşması ve  “eğitimleşen oyun, oyunlaşan eğitim” kavramından yola çıkarak çocukların satranç(oyun) tabanıyla matematik ve geometri öğrenmeleri sağlanırken zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmaktır” diye konuşuyor.

Ho MathAndChess, 1995 yılında Kanada’da Mr. Frank Ho tarafından 4-14 yaş arası çocuklara satranç(oyun) tabanıyla matematik ve geometri öğretmek amacıyla oluşturulan ve resmileştirilen bir zihinsel gelişim programı. Aralarında Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Çin, Singapur, Brezilya gibi eğitimde öncü olan birçok ülkede uygulanan program, Türkiye’de yaklaşık bir yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Ho MathAndChess eğitim programı Türkiye genelinde birçok şehirde bulunan temsilcilikleri ya da yine ülke genelinde çözüm ortaklığı yaptığı özel okullar ve devlet okulları kanalıyla çocuklarla buluşuyor. Bu eğitim programının detaylarını Ho MathAndChess’in Yönetici Ortağı ve Franchise Direktörü Deniz Polat ile konuştuk.

Ho MathAndChess hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ho MathAndChess 1995 yılında Kanada’da Mr.Frank Ho tarafından 4-14 yaş arası çocuklara satranç(oyun) tabanıyla matematik ve geometri öğretmek amacıyla oluşturulan ve resmileştirilen zihinsel gelişim programıdır.

Öğrenirken eğlenmenin önemini fark etmek, Ho MathAndChess’in satranç ve bulmacaları matematiğe entegre eden çalışma egzersizlerine odaklanmış bir öğretim felsefesini hayata geçirmesini sağladı. Böylece çocuklar eğlenerek matematik öğrenmeye başladılar. Ho MathAndChess aritmetik tabanlı hesaplamalar, satranç, labirent ve bilgi işleme tekniklerini entegre edip bir arada kullanarak yarattığı sinerji ile geleneksel metotlardan daha fazla düşünme becerisi ve daha karmaşık bilgi işleme becerisi gerektiren bir dizi çalışma kitabı oluşturdu.

Ho MathAndChess Dünya’da ve Türkiye’de ne zamandan beri faaliyetlerini sürdürüyor? Bu zihinsel gelişim programı kaç ülkede uygulanıyor?

Ho MathAndChess eğitim programı Türkiye’de yaklaşık bir yıldır faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu program her ne kadar ülkemizde daha yeni olsa da dünyada 1995 yılından beri 18 ülkede uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Çin, Singapur, Brezilya gibi eğitimde öncü olan birçok ülke bulunmaktadır.

Matematik ve satranç nasıl buluştu? İkisi arasında nasıl bir ilişki var?

Satranç oyununda olasılıkların hesaplanması ve ortaya çıkabilecek varyantların tahmin edilebilmesi, oyuncudan yüksek çaba göstermesini istemektedir. Söz konusu çaba ise; kuşkusuz satranç tahtasının çok iyi bilinmesi ve taşların geometrik şekillerinin tam olarak algılanması ile ilintili görünmektedir. Satranç aynı büyüklükte toplam 64 kareden oluşan bir alan üzerinde oynanmaktadır. Tahta üzerinde yataylar, dikeyler ve çaprazlar bulunmaktadır. Ayrıca taşların hareketleri (at-L harfi gibi, kale + işareti gibi) geometrik şekilleri oluşturmaktadır. Kale ve filin aynı kareyi tehdit etmeleri için koordinatlarının belli bir karede birleşmesi gerekmektedir. Bütün bunlar satrancın geometri ile bağlantısını ortaya koymaktadır.

1999 yılında oynanan Kasparov-Topalov partisinden sonra Kasparov bu partiyi bu derece iyi oynayabilmesini ”geometrik düşünebilme yeteneği” sayesinde gerçekleştirdiğini ileri sürmüştür.

Satranç oyunu, yoğun olarak olasılıklar ve strateji üzerine kurulu bir oyundur. Genellikle oyun sırasında olasılıkların hesaplanması ve doğru strateji seçimi öncelik taşımaktadır. Oyunda oluşabilecek konumların sürekli göz önünde canlandırılması, birçok usta oyuncunun 10 veya daha fazla hamle hesaplaması, oluşacak konumun hangi tarafa üstünlük sağlayacağını fark etmesi satrancı tümüyle soyutlaştırmakta ve hesaplama yeteneğine dayandırmaktadır. Matematikte soyutlamalar ve hesaplamalar içerdiğinden satrançla benzerlik göstermektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu ilişkiyi doğrular niteliktedir.

Gardner satrancın strateji ve hesaplamalara dayanması sebebiyle mantıksal-matematiksel zeka ile ilişkili olduğunu söylemektedir.

Ho MathAndChess eğitim programının çocuklara ne gibi faydalar sağlıyor?

Eğitimin ilk 15 günü boyunca çocuğa satranç taşları, taşların yerleri ve değerleri gibi temel bilgiler veriliyor. Sonrasında ise; matematik ve satranç eğitimi birlikte ilerliyor. Matematik eğitimi sırasında toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi temel işlemlerden başlanarak problemler, örüntü, kümeler, olasılıklar, küp açılımı, açılar gibi birçok matematiksel ve geometrik konu satranç hamleleriyle eğlenceli bir şekilde öğretiliyor.

Ayrıca çocuk her hamlede problemi kendisi oluşturuyor ve çözümü kendisi üretiyor. Program sonunda çocuk, ileri matematik ve geometri becerisi, üç boyutlu düşünebilme, imgesel bellek, işbirliği yaparak çalışma ve planlama yapmayı öğrenme, çoklu zeka becerisi ve strateji geliştirme gibi beceriler kazanıyor, hafıza ve konsantrasyon konularında gelişme gösteriyor.

AMACIMIZ BÜTÜN EĞİTİM KURUMLARINA ULAŞMAK

Ho MathAndChess eğitim programı çocuklarla nasıl buluşuyor?

Ho MathAndChess eğitim programı Türkiye genelinde birçok şehirde bulunan temsilciliklerimiz ya da yine ülke genelinde çözüm ortaklığı yaptığımız özel okullar ve devlet okulları kanalıyla çocuklarla buluşuyor.

Amacımız ülke genelindeki bütün eğitim kurumlarına ulaşmak. Bunun için eğitim kurumlarıyla aynı platformda bulunacağımız etkinliklere katılma, sosyal sorumluluk projelerinde ortak çalışma yürütme, yazılı ve görsel basın, internet ve sosyal medya aracılığıyla eğitim kurumlarıyla iletişime geçiyoruz.

Ülkemizde satranç sporuna ilgi ne boyutta? Ho MathAndChess olarak satranca ilgiyi arttırmak için yaptığınız çalışmalar var mı?

Bazı besinler vardır ki her derde deva olarak gösterilir. Satranç da öğrenci gelişimine yaptığı katkılardan dolayı mucizevi bir araç gibidir. Yeni eğitim anlayışındaki çoklu zeka kavramına uygun olarak öğrencinin gelişimine o kadar çok katkıda bulunuyor ki birçok ülke satrancı eğitim sistemlerinin merkezine yerleştiriyor. Ancak bizim ülkemizde satranç eğitimi istenilen seviyede değil. Ho MathAndChess olarak en önemli hedeflerimizden biri satranç sporunun ülkemizde daha çok yaygınlaşması ve   “eğitimleşen oyun ,oyunlaşan eğitim” kavramından yola çıkarak çocukların satranç(oyun) tabanıyla matematik ve geometri öğrenmeleri sağlanırken zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmaktır.

Eğitimin ilk 15 günü boyunca çocuğa satranç taşları, taşların yerleri ve değerleri gibi temel bilgiler veriliyor. Sonrasında ise; matematik ve satranç eğitimi birlikte ilerliyor. Matematik eğitimi sırasında toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi temel işlemlerden başlanarak problemler, örüntü, kümeler, olasılıklar, küp açılımı, açılar gibi birçok matematiksel ve geometrik konu satranç hamleleriyle eğlenceli bir şekilde öğretiliyor.

www.mathandchessturkey.com

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.