banner

Rektörler öğrenci affıyla ilgili ne düşünüyor?




Rektörler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenci aflarının kısıtlanmasına yönelik sözleriyle ilgili açıklama yaptı.

İşte üniversite rektörlerinin öğrenci affı yorumları;

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversiteden yaşam boyu atılmamanın sıkıntılarını hem eğitim hem hizmet boyutunda yaşadıklarını söyledi.

Eğitimdeki kalitenin düştüğüne dikkati çeken Prof. Dr. İbiş, "Hizmet gerçekleştirme bağlamında da büyük sıkıntı içerisindeyiz. Bir üniversiteden yaşam boyu atılmama gibi bir durum olamaz. Değişik toplantılarda bu düşüncelerimizi diğer rektörlerle YÖK düzeyinde ilgililere ilettik. Üniversiteden atılmamanın doğru bir uygulama olmadığını vurguladık. Bu bağlamda eski uygulamanın yerinde olduğunu düşünüyoruz. Atılmama ciddi aksaklıklara yol açıyor. Özellikle yüksek lisans öğrencilerinde sorunlar yaşıyoruz" dedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber de öğrencilere verilen sınırsız affın eğitimde ciddi manada kalite düşüklüğüne sebep olduğunu söyledi. Ara verilen süre nedeniyle geri dönen öğrencilerin, geçmişteki derslerini toparlamada büyük sıkıntılar çektiğini dile getiren Büyükberber, ''Mutlaka eğitimin belli bir bütünlük içinde yapılması gerekiyor. Ara verilen sürenin belli bir zamanı geçmemesi gerekiyor" diye konuştu.  

Öğrencilik süresinin uzamasıyla devlete olan maliyetlerin de yükseldiğini ifade eden Büyükberber, ayrıca sınırsız hakka sahip olmanın getirdiği rahatlıkla öğrencilerin mezuniyetlerini sürekli erteleyebildiğini söyledi. 

"Üniversiteye bu kadar çok talebin olduğu bir ülkede sınırsız sayıda hak adil de değil" değerlendirmesinde bulunan Büyükberber, öğrenciliğin uzatılması kararının mazeretler ölçüsünde her fakülte için ayrı ayrı verilebileceğini vurguladı. 

Üniversitelerde terör olaylarına karışan kişilerin, daha çok sınırsız af nedeniyle gelen öğrenciler arasından çıktığını ifade eden Büyükberber, "Teröre karşı önlem belki disiplin yönetmelikleriyle alınabilir. Belki bu yolla teröre bulaşan öğrencilerin üniversitelerden daha rahat ihraç edilmesi sağlanabilir" dedi.

"Başarısızlık, atılma nedeni olmalıdır"

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise atılmanın geri getirilmesine ilişkin düzenleme yapılmasını olumlu bulduğunu dile getirerek, sınırsız affın, öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Bu durumun zamanında okulunu bitiren öğrencilere de haksızlık olduğunun altını çizen Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmayan, bitirmeye motivasyonu olmayan, derslerden kalan, başarısız öğrencilerin atılmaması gibi bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunun bir sınırı olması lazım, yapamazsanız geçemezsiniz. Atılmanın kaldırılması yönünde birçok rektörün talebi oldu. Eğitim planlaması, öğrenci, öğretim üyesi planlaması yapılamıyor. Önünüzü göremiyorsunuz. Üniversitede sadece başarısızlık atılma nedeni olmalıdır. Ama diğer nedenler, kıyafet,  başörtüsü, dünya görüşü, siyasi görüş bunlar atılma nedeni olamaz." 

"Öğrenciliğin belli sınırları olmalı"

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da öğrenciliğin sınırlandırılması gerektiğini ifade ederek, "Öğrencilerin öğrenciliklerini ilelebet devam ettirebilmeleri bence de yanlış. Öğrenciliğin belli bir sınırının olması daha iyi. Bir de kişilere yanlış bir yola sevketmiş oluyorsunuz. Devamlı mezun olacağım beklentisi oluşuyor ancak mezun olamayabiliyor. O da bu sürede hayatını hangi yöne götürecekse götürür" şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.