banner

Anaokulu seçerken dikkat edilmesi gerekenler




Okul öncesi eğitimde anaokulu seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Okul öncesi eğitime başlama yaşı kaç? İşte okul öncesi eğitimle ilgili bilinmesi gerekenler;

Uzmanlar okul öncesi eğitimin çocukların gelecekteki başarısında ve yetişmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu bu nedenle velilerin okul seçimine çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. İşte okul öncesi eğitimde Türkiye’nin en iyi anaokullarından velilere öneriler;

Dr. Mustafa Mete Özel Deva Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü

•             Burada birinci önemli olan öğretmendir.  Bu öğretmen kim, nerede eğitim almış, nasıl bir performans göstermiş bugüne kadar, bu çok önemlidir.

•             Okulun bulunduğu mekân çok önemlidir.

•             Okulun sağladığı fiziki imkânlar, okul gereçleri, eğitim araçları, bunlar çok önemlidir.

•             Okulun disiplin anlayışı ile ailenin disiplin anlayışının benzer, en azından yakın olması çok önemlidir.

•             Biz burada okulda, okulun sadece çocukları eğitmesini değil, anne babaları da eğitmesini bekliyoruz. Beni öğrencilerime her zaman söylediğim şey şu; her çocuğu kaydettiğinizde onun anne babasına da karşı sorumluluklarınız var. Çünkü anne babalar profesyonel eğitimciler değil. Anne baba olmak ayrı bir şey, eğitimci olmak ayrı bir şeydir. Onların yapabilecekleri hataları bizim eğitimcilerimizin görmesi ve onları doğru davranışlara yönlendirmesi burada çok önemlidir.

•             Ben çok süslü ve pırıltılı okullardan haz etmiyorum doğrusu, zaten hiçbir uzman da bunu önermiyor.

•             Sade olması, temizliğe dikkat edilmesi, güvenli bir ortam olması ve en önemlisi çocuğun burada kendini rahat hissetmesi, rahatça hareket edip eşyalara dokunabilmesi, oyun mekânlarının çocukların ihtiyaçlarına cevap verecek genişlikte ve rahatlıkta olması ve eğitim materyalinin zengin olması tercih sebepleri arasındadır.

Kurumun bir felsefesi ve uyguladığı yazılı bir sistemi olması gerekmektedir. Bu felsefenin sizin görüş ve beklentilerinize uygunluğu önemlidir. Kurumun kapısı size sürekli açık olmalıdır. Kendinizin ve çocuğunuzun gereksinimleri doğrultusunda, her zaman kurumu, sınıfı ziyaret edebilmelisiniz ve bu belirli gün ve saatlerle sınırlandırılmış olmamalıdır.

0-6 yaş grubunun öğrenme sistemi, somut, aktif, keşfe ve deneye dayalıdır. Akademik ve çocukları zorlayacak yaklaşımlardan ve beklentilerden kaçınılmalıdır. Günlük plan, çocukların, küçük kas-büyük kas, zihinsel, bilişsel ve sosyal gelişimine ait çalışmaların tümünü birden ve dengeli olarak içermelidir.

Çocuklara günlük işleyişte bireysel davranabilme ortamı mutlaka sağlanmalı ve tüm aktiviteler için seçme hakkı tanınmalıdır. Çocukların sosyal yaşam biçimlerinin ve toplumsal kurallarının oluşabilmesi, gelişebilmesi için, pozitif ve destekleyici davranılmalı, kırıcı, örseleyici davranışlardan kaçınılmalıdır.

Öğretmen - Çocuk İletişimi: Öğretmenler çocuklarla iletişim kurarken göz seviyesinde bulunmalı, konuşma biçimleri sıcak ve sevecen olmalıdır. Öğretmenler çocukların gereksinimlerini anında yanıtlamalı, çocukların sınıf içi davranışlarında rahat, canlı ve neşeli oldukları gözlenmelidir.

Öğretmen - Veli İletişimi: Öğretmenler, günlük olarak çocukların beslenme ve sağlık konularında, fiziksel ve ruhsal değişikliklerinde ailelere sözlü veya yazılı olarak bilgi aktarmalıdırlar. Ayrıca periyodik değerlendirme yapılarak, aileye gelişim düzeyi aktarılmalıdır.

Kurum - Veli İletişimi: Okul ve aile işbirliği içerisinde, çocuğun gelişimini olumlu yönde desteklemeli, yaşanan problemlerde birlikte çözüm üretebilmelidirler. Aileler, eğitim planı, işleyiş, program ve çocukları etkileyebilecek değişikliklerden kurum tarafından düzenli haberdar edilmelidirler.

Özel Yeşilvadi Anafen Anaokulu Müdürü Gülçin Yıldız

 “Çocuk gelişiminde hayatın “Altın Yılları” okul öncesi dönemdir” diyen Özel Yeşilvadi Anafen Anaokulu Müdürü Gülçin Yıldız, okul seçerken dikkat etmesi gereken kriterleri şöyle açıklıyor:

•             Okulun eğitim önceliklerinin ailenin öncelikleri ile bağdaşması

•             Okulun fiziksel yapısı

•             Eğitim kadrosu

•             Aile ile iletişimi

•             Rehberlik servisi

•             Güvenlik

•             Beslenme

•             Ulaşım imkanları

Doğa Koleji Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı

Okul öncesi eğitim neden önemlidir? Okul öncesi eğitime en uygun başlama yaşı kaçtır?

Okul öncesi eğitim çocuğun sosyal, fiziksel ve kişilik gelişiminin temellerinin atıldığı bir dönemdir.  Çocukların karakterlerinin geliştiği, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrendikleri bir dönemdir. Bu nedenle okul öncesi eğitim çok önemlidir.

Okul öncesi dönem, 0-6 yaş dönemi olarak kabul edilir. Çocuğun, bebeklikten çıktığı 3 yaş civarından itibaren okul öncesi eğitim başlayabilir.

Veliler, okul öncesi eğitim kurumlarını seçerken nelere dikkat etmeliler?

Çocuklu aileler öncelikle kendilerine şu soruları sormalı; “Çocuğum okula hazır mı?”, “Anne-baba olarak biz çocuğumuzu okula göndermeye hazır mıyız?” Örneğin, özellikle metropollerde yaşayan çekirdek ailelerin çocuklarının, 3 yaşından itibaren okula gitmesi, onun sosyal ihtiyaçlarının karşılanması, fiziksel ve psikolojik gelişimi için neredeyse zorunlu hale geliyor.

Avrupa Koleji Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve Anaokulları Danışmanı Pedagog Ferda Çobanoğlu

Çocuğun yaşamındaki ilk beş yıl, yani çocuğun sağlıklı bir kişiliğinin, davranış ve becerilerinin bir kısmının biçimlendiği dönem olarak önemli yıllardır. Beş yaştan sonra da devam eden çocukluk dönemi için öncesi yapılan hazırlık ve programlar da dikkatlice seçilir. İşte bu nedenle okul öncesi eğitimde ilk çocukluk yılları için verilecek program oldukça denenmiş, uygulaması yaş özelliklerine uygun ve pedagojik olmalıdır.

Avrupa Koleji Anaokulları; hem yenilikçi hem de klasik yaklaşımları iç içe alan "Neo-Klasik" bir Eğitim programı uygulamaktadır. Bu sistemde  çocuğun ihtiyacı olan tüm gelişim alanları belirlenir. Bu programlar da, okul öncesi pedagojik danışmanlar kurulu ve Kent State Üniversitesi öğretim üyeleri işbirliği ile belirlenir. Daha sonra da programlar hem Türkiye'nin MEB programlarına  hem de uluslararası Ohaio eğitim programının  kültür ve bilgilerini   içerecek şekilde hazırlanır. Böylelikle bu programlar tüm öğrenim yılı boyunca  eğitim kadrosunun kılavuz kitabı olur. Yıl içerisinde tüm öğrenci velilerimiz ile bu bilgiler paylaşılır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.