banner

Gedik Üniversitesi’nde sanayi ve eğitim iç içe




Gedik Holding ile üniversitenin aynı lokasyonda yer almasının araştırmacılara ve öğrencilere önemli avantajlar sağladığını belirten Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş, “Araştırmacılara ve öğrencilerimize Gedik Holding doğal olarak laboratuvar olanaklarını açmıştır. Fizik, kimya, malzeme, metalürji, NDT vb. laboratuvarlar Gedik Holding bünyesindedir ve sanayiye hizmet veren, yaşayan, Ar-Ge yapan bu laboratuvarlarda öğrencilerimiz deneyim imkanı bulmaktadır” diyor.

berrak_kurtulusGedik Üniversitesi için kuruluşundan bugüne üniversite-sanayi işbirliğinin önemi nedir?

Gedik Üniversitesi, Gedik Eğitim Vakfı (GEV) tarafından 2010 yılında önce Meslek Yüksekokulu olarak yapılandırılmış daha sonra 2011 yılında üniversite olarak kuruluşu tamamlanmıştır. Gedik Üniversitesi kurulduğu sırada teknolojik ve bilimsel temellere dayalı gelişmeyi ilke olarak benimsemiş; üniversite-sanayi işbirliğinin somut bir örneğini teşkil edecek şekilde yapılandırılmıştır. Esasen Gedik Üniversitesi’nin arkasında "50'nci Kuruluş Yıldönümü"nü geride bırakmış, iştigal alanında lider konumunda olan bir sanayi kuruluşu olarak Gedik Holding vardır. Bu bakımdan üniversite-sanayi işbirliğinin somut modelini temsil etmekteyiz.

Halil Kaya Gedik Anadolu Teknik Meslek Lisesi ile Gedik Meslek Yüksekokulu yan yana binalarda yani aynı yerleşkededir. Gedik Üniversitesi Yeni Yerleşkesi, bu binaların tam karşısında konumlandırılmakta olup, keza Gedik Holding de aynı hat üzerindedir. Bu bütünleşik yapılanma, sanayi ile iç içe eğitim ve araştırma altyapısı demektir ve öğrencilere kattığı artı değer müthiş olmaktadır. Kaldı ki Teknopark İstanbul’da da Savunma Sanayii Teknolojileri alanında Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı ve lisansüstü eğitimlerimizin verileceği merkezimizi kurmak üzere tahsis edilen 5000 m2'lik alanda yapacağımız bina da hemen hemen aynı lokasyondadır.

Yukarıda açıkladığım lokasyonda yer alan üniversitemize; araştırmacı ve öğrencilerimize Gedik Holding doğal olarak laboratuvar olanaklarını açmıştır. Fizik, kimya, malzeme, metalürji, NDT vb. laboratuvarlar Gedik Holding bünyesindedir ve sanayiye hizmet veren, yaşayan, Ar-Ge yapan bu laboratuvarlarda öğrencilerimiz deneyim imkanı bulmaktadır. Keza Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Gedik Holding bünyesinde olup, Türk sanayiine robotik çözümler sunarken aynı zamanda öğrencilerimizin istifadesine tahsis edilmiştir.

 

Sanayinin beklentileri doğrultusunda ders programlarınızı belirliyor ve/veya revize ediyor musunuz?

Daha önce de ifade ettiğim gibi "üniversitemiz teknolojik ve bilimsel temellere dayalı gelişmeyi benimsemiş, üniversite-sanayi işbirliğinde somut bir model oluşturma ilkesi” ile kurulmuştur. Bunun başta ülkemiz olmak üzere tüm öğrencilerimiz ve üniversitemiz açısından büyük önem taşıdığına inandığımız için, üniversitemizin gelişim ve eğitim planları bu anlayışla hazırlanmıştır. Sanayinin dönüşüm ve ihtiyaçlarına göre revize edilmeleri de söz konusudur. Esasen Gedik Holding CEO'su Dr. Mustafa Koçak aynı zamanda Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji alanında Rektör Danışmanıdır. Ar-Ge, bilimsel projeler ve müfredat revizeleri konularında değerli katkı ve önerilerini her zaman almaktayız.

 

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrasında iş bulmaları konularında destekleriniz var mı?

Öğrencilerimiz Gedik Holding kuruluşlarında staj imkanına sahiptir. Bu imkan sadece teknik branşlara münhasır değildir. Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Mütevelli Heyeti Başkanı Hülya Gedik, orta ölçekli firmalar kategorisinde birinci olarak  üç yıldır arka arkaya "İhracatın Yıldızı" Ödülüne layık görülmüştür. Gedik Kaynak halen 80 kadar ülkeye ihracat yapmaktadır. Gedik Yatırım ile de aynı lokasyondayız.  Dolayısıyla İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencilerimiz de ticaret, finans vb. konularda staj yapabilmektedirler. Keza Yeni Yerleşke inşaat alanımız Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerimiz için bulunmaz bir öğrenme mekanı olacaktır. Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerimiz ise çeşitli spor merkezlerinde staj ve part-time iş imkanları bulmaktadır.

Yeni bir üniversite olduğumuz için henüz lisans mezunu vermedik. Bu yıl ilk defa lisans mezunu verecek olan üniversitemiz, bugüne kadar 872 ön lisans, 363 yüksek lisans  öğrencisi mezun etmiştir. Bu mezunlarımız bünyemizde olduğu kadar diğer sanayi ve hizmet kuruluşlarında da bizi en iyi şekilde temsil etmektedirler. Esasen sloganımız olan "İşte Gelecek!",  öğrencilerimize, hem kendi sanayi kuruluşlarımızda hem de dışarıda istihdam imkanları bulmaları açısından ne denli duyarlı olduğumuzu ifade etmektedir.

GEDİK HOLDİNG İLE ORTAK PROJELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi için bugüne kadar neler yaptınız? Ve hangi projelere imza attınız?

Gedik Holding ile ortak projeler gerçekleştiriyoruz. Sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda ortak eğitimler vererek, seminerler düzenleyerek, uygulamalı kurslar açarak varız. Örneğin Gedik Kaynak ile birlikte bu yıl "Gedik Teknoloji Günleri" kapsamında iki ayrı etkinlik düzenledik. Bunlardan ilki Japon çelik devi JFE ile birlikte düzenlenen uluslararası seminer olup, bu seminerde kaynaklı çelik yapılarda ve petrol, doğalgaz boru hatlarındaki son teknolojik gelişmeler, sektörün öncü kuruluşlarının temsilcileri tarafından ele alındı. Gedik Teknoloji Günlerinin ikincisi ise; “Özlü Tel, Tozaltı Kaynak ve Kaynak Otomasyon Teknolojilerinde Son Gelişmeler ve Uygulamalar" başlığıyla yapıldı.

Diğer taraftan Gedik Üniversitesi ve GEV Uluslararası Kaynak Enstitüsü (IIW) ve Avrupa Kaynak Federasyonu (EWF) Türkiye Sorumlu Üyesidir. Özellikli olarak uluslararası düzeyde Kaynak Mühendisliği eğitimlerini, keza Kaynak Teknikerliği ve İnspektörlüğü eğitimlerini veriyoruz. Gerek yurt içinde  gerekse yurt dışındaki önemli projelerde (TANAP, Türk Akım vb.) artık standartlar gereği  Uluslararası Kaynak Mühendisi/Teknikeri çalıştırma koşulu arandığından, gün geçtikçe bu diplomaya sahip kişilere olan ihtiyaç artmaktadır. Burada da sloganımız "Gedik ile Çift Mühendislik Diploması"dır. Bu Türk sanayicisinin uluslararası ihalelere girebilmesi için anahtar diploma olup;  dünyanın her yerinde bu diplomaya sahip gençleri istihdam etmesi, sanayicinin ihaleye katılabilmesinin ön koşullarından biridir.

Ülkemizde nükleer santrallerin kurulmasına başlanmıştır. Her bir nükleer santral 550 bin kalem iş gerektirmektedir ve bu işlerin bir kısmı Gedik Holding ihtisas alanlarıyla ve Mühendislik Fakültemizin bölümleriyle ilgilidir. Sheffield Forgemasters International ile Gedik Kuruluşları arasında, ülkemizde kurulacak nükleer santrallere eğitilmiş eleman yetiştirilmesi anlaşması imzalanmıştır.

Teknolojik alanda Gedik Üniversitesi çeşitli projelerle de temayüz etmektedir. Aşağıda Mühendislik Fakültemizde gerçekleştirilen bu projeler verilmiştir:

  • RAILSAFE-TR-Türkiye'de RAILSAFE Belgelendirme Sisteminin Uygulanması (AB destekli),
  • Su Altı ve Su Üstü Savunma Platformlarında Şok ve Titreşim Sönümleyici Sistem Tasarımı (TÜBİTAK destekli),
  • TOZ Enjeksiyon Kaplama Yöntemiyle B4C Esaslı Kumlama Nozüllerinin Üretimi ve Aşınma Özelliklerinin Geliştirilmesi (TÜBİTAK destekli).

SANAYİNİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERECEK PROGRAMLAR AÇTIK

Ülkemizde çok sayıda meslek yüksekokulu var. Buralarda verilen eğitimin önemi nedir?

Sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetişmesi açısından meslek yüksekokulları hayati öneme haizdir. Ancak bu okullarda gerçekten kaliteli teorik ve uygulamalı eğitim verilmelidir. Bu okullardan mezun olanlar " kendi işini kurma", "sanayide kilit eleman olma"," hayata biran evvel atılma" gibi  üniversite mezunlarına kıyasla önemli avantajlara sahiptir.

Meslek Yüksekokulumuzda biz de sanayinin ihtiyaçlarına cevap verecek programlar açtık: Örneğin kaynak ve birleştirme teknolojisinin olduğu yerde Tahribatsız Muayene (NDT) yöntemlerinden de bahsetmemek olmaz. Her iki konu birbirinin içinde yer alan ayrılmaz bir ikilidir. Bu sebeple günümüzde hem Kaynak hem de  Tahribatsız Muayene ile ilgili eğitim programları her geçen gün  daha büyük önem taşımakta ve mezunları da rahatlıkla geniş bir yelpazede iş imkanı bulabilmektedir. Kaynak Teknolojileri programına ek olarak Tahribatsız Muayene ile ilgili Türkiye’de sadece bizim Meslek Yüksekokulumuzda ilk kez ön lisans programı açılmıştır. Kaldı ki "Metal  Teknolojileri " alanındaki bilimsel bulguların daha geniş kitlelerle paylaşımını gerçekleştirmek, kaynak sektörüne her alanda katkı sağlamak amacıyla İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gedik Üniversitesi işbirliğiyle her yıl  "Halil Kaya Gedik Kaynakçılık Beceri Yarışması" düzenlenmektedir.

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.