banner

Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsü’nde öğrencileri yepyeni bir yaşam bekliyor




Öğretim üyelerinin büyük bölümünü, doktoralarını ABD ve Avrupa’daki en iyi üniversitelerde tamamlamış ve yurt dışındaki üniversitelerde görev yapmış akademisyenlerden oluşturan İstanbul Şehir Üniversitesi, yeni akademik yılda Türkiye’nin en büyük ve yeşil kampüslerinden biri olan Dragos Kampüsü’ne taşınıyor. Üniversitenin kurulduğu günden bu yana geldiği noktayı ve öğrencilerine sağladığı olanakları Rektör Vekili Prof. Dr. Peyami Çelikcan ile konuştuk.

sehir_uniİstanbul Şehir Üniversitesi’nin diğer vakıf üniversitelerine göre öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler İstanbul Şehir Üniversitesi’ni neden seçmeliler?
Köklü geçmişi ile 1986 yılından bu yana eğitim ve düşünce hayatına katkı sağlayan Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve gerçek bir “vakıf üniversitesi olma” hedefiyle yola çıkan İstanbul Şehir Üniversitesi, özgün, katılımcı, evrensel, özgürlükçü perspektifi ve zenginleşen ekibiyle öne çıkıyor. Güçlü akademik kadromuz ve imkânlarımız ile öğrencileri geleceğe tam donanımlı bir şekilde hazırlayan üniversitemiz, yeni akademik yılda Türkiye’nin en büyük ve yeşil kampüslerinden biri olan Dragos Kampüsü’ne taşınıyor. Bisiklet kullanımına uygun olarak inşa edilen Dragos Kampüsü, bu yönüyle de Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
‘Gelecek ŞEHİR’de, ŞEHİR Dragos Kampüste’ sloganıyla öğrencilerini bekleyen üniversitemiz, yepyeni sınıfları ve laboratuvarları, zengin kütüphanesi, yurtları, spor tesisleri, farklı seçenekler sunan kafeteryaları ve restoranları, alternatif sosyalleşme ve çalışma alanları ile öğrencilere doğal, temiz ve huzurlu bir ortam sunuyor.
Başkanlığını Prof. Dr. Ömer Dinçer’in yürüttüğü İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde yer alan Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, iş dünyasının önde gelen isimlerinden Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, LC Waikiki CEO’su Vahap Küçük ve BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu; iş ve akademik dünyadaki tecrübelerini üniversiteye aktarıyor.
Öğretim üyelerinin büyük bölümünü, doktoralarını ABD ve Avrupa’daki en iyi üniversitelerde tamamlamış ve yurt dışındaki üniversitelerde görev yapmış akademisyenlerden oluşturan ŞEHİR, bu anlamda tersine beyin göçünü destekliyor. ŞEHİR’in öğretim üyeleri, verdikleri özenli eğitime ek olarak ürettikleri projelerle de yarının Türkiye’sine katkıda bulunuyor. İstanbul Şehir Üniversitesi’ni tercih eden akademisyenler arasında Şerif Mardin, Kemal Karpat, Mehmet Genç, Ayşe Soysal, Cem Behar, Mustafa Özel, Erdem Başçı, Ergun Özbudun, Ferhat Kentel, Mesut Yeğen, Serap Yazıcı, Macit Kenanoğlu, Mehmet Ali Büyükkara, Nurullah Ardıç, Mehmet Fatih Uslu, Ahmet Faruk Aysan gibi her biri kendi alanında duayen isimler yer alıyor.
ŞEHİR, 2016 yılında üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde en girişimci ve yenilikçi ilk 50 üniversite arasında 15. sırada yer aldı. ŞEHİR, öğrencilerinin uluslararası bir ortamda, farklı kültürlerle etkileşim içinde bir akademik eğitim almasını hedefliyor. Bu kapsamda üniversite halen öğrencilerinin %15’ini oluşturan, 80 ülkeden 750’nin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor.

sehir_uniİstanbul Şehir Üniversitesi’nde akademik programların sayısı nedir? Yakın zamanda yeni fakülteler, bölümler açmayı düşünüyor musunuz?
İstanbul Şehir Üniversitesi olarak öğrencilerimize 6 fakülte, 3 enstitü ve 1 meslek yüksekokulu çatısı altında 22 lisans, 12 önlisans, tezli ve tezsiz seçeneklerle 23 yüksek lisans programı ve 3 doktora programı sunuyoruz. Her sene akademik kadro ve sosyal imkânlar açısından kendini geliştiren ve büyüyen üniversitemizde 2017-2018 akademik yılında 1 yeni bölüm ve 3 önlisans programı öğrencilerle buluşacak.
İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nde Ekonomi lisans programı İngilizce öğretim diliyle kaliteli bir eğitim verecek. Ekonomi bölümü kadrosuna katılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Meclis Eski Üyesi ve Para Politikası Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan, öğrencilerimize bilgi birikimini ve tecrübelerini aktaracak. Meslek Yüksekokulu’nda ise İnşaat Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Sosyal Hizmetler adlı üç yeni önlisans programı da uygulamaya yönelik eğitimle fark yaratacak.

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir işbirliği yürütüyorsunuz?
ŞEHİR öğrencilerinin staj ve mezuniyet sonrası iş bulmalarına yardımcı olmak adına Kariyer Merkezi hizmet veriyor. Öğrencilerimizin kendilerine uygun iş alanlarını keşfetmek için staj programlarına katılmasına, iş dünyasının yeni mezunlardan beklentilerini iş dünyasındaki profesyonellerden dinlemesine, güncel iş alanlarını ve iş fırsatlarını takip etmesine yardımcı olan Kariyer Merkezi, öğrencilerin firmalar ve uzmanlar ile bir araya gelmelerini de sağlıyor.

40 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE KAMPÜS
İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkanlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?
Kartal sahilinde, 410 dönümlük geniş ve yemyeşil bir arazi üzerinde konumlanan Dragos Kampüsü’nde, yepyeni sınıf ve laboratuvarlar, zengin bir kütüphane, yüksek kapasiteli yurtlar, spor tesisleri, farklı seçenekler sunan kafeterya ve restoranlar, alternatif sosyalleşme ve çalışma alanları bulunuyor.
Şehrin içinde yer almasına rağmen yaklaşık 40 futbol sahası büyüklüğündeki bu geniş kampüste meyve ağaçlarından fıstık çamlarına uzanan çok çeşitli ağaç türleri mevcut. Deniz kenarında yer alan kampüsümüzde, çam ağaçlarının kokusu yosun kokusuna karışıyor. Böylece en çok özlemini duyduğumuz doğal, temiz ve huzurlu ortama kavuşmuş olacağız. Bu ortamı korumak ve kampüsteki karbon salınımını minimuma indirmek amacıyla, Türkiye’de bir ilke imza atarak yerleşkenin tamamını bisiklet kullanımına uygun olarak inşa ettik. Böylece en çevreci ulaşım yolu olan bisiklet kullanımını hem öğrencilerimiz hem de akademik kadromuz nezdinde teşvik edeceğiz.
Dragos Kampüsü’ne taşınırken sadece mekânımız değil akademik olanaklarımız ve ekosistemimiz de genişliyor. Yüksek donanımlı laboratuvarlarımız, araştırma/proje fonları, yurtdışı eğitim fırsatları, staj-iş imkânları ve 80’den fazla ülkeden üniversitemize gelen uluslararası öğrencilerimiz sayesinde başarımızın istikrarlı bir şekilde artacağına inanıyoruz. 1260 öğrenci kapasiteli yurt binalarımız, alternatif yeme- içme seçenekleri sunan tam donanımlı yemekhanemiz ve geniş çalışma alanlarına sahip kütüphanemiz sayesinde tüm ŞEHİR üyeleri, özellikle öğrencilerimiz, kampüs içinde en rahat şekilde yaşama ve çalışma imkânına kavuşacak. Dragos’la birlikte hem akademik hem sosyal alanda gücü artan İstanbul Şehir Üniversitesi, Türkiye’nin ve dünyanın en saygın ve başarılı üniversitelerinden biri olacak.

29 ÜLKEDEN 59 ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ
Uluslararası anlaşmalara ve değişim programlarına yönelik çalışmalarınızı aktarabilir misiniz? Öğrencileriniz bu imkanlardan nasıl yararlanıyorlar? Uluslararası alanda üniversitenizin hedeflerine yönelik neler söyleyebilirsiniz?
Üniversitemiz kurulduğu günden beri öğrencilerimizin kişisel ve profesyonel gelişimini destelemek için uluslararası iş birliklerine büyük önem vermektedir. Kurulduğu ilk yıl Erasmus Üniversite Beyannamesi almaya hak kazanan, ikinci yılında ise Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi başvurusu ilk seferde kabul edilen İstanbul Şehir Üniversitesi’nin 21 ülkeden 59 üniversite ile Erasmus Değişim Programı konusunda işbirliği bulunmaktadır.
İstanbul Şehir Üniversite olarak Dragos Kampüsü’ne taşınmamızla birlikte üniversitemizin cazibesi daha da artacak, ulusal ve uluslararası akademik dünyada isim yapmış akademisyenleri kadromuza katmamız ve dolayısıyla artan çalışmalarımızla üniversitemiz kendisinden daha çok söz ettirecek. Böylece uluslararası pozisyonumuz daha da güçlenecek.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA UYGUN BİR EKOSİSTEM YARATTIK
Üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?
Üniversitemiz geleceğin profesyonellerini ve akademisyenlerini yetiştirmek için Beşeri Bilimler, Sosyal ve Doğa Bilimleri ile Mühendislik alanlarında yapılan bilimsel çalışmaları üst düzey araştırma teknikleri ile koşulsuz bir şekilde desteklemektedir.
Beşeri ve Sosyal Bilimler alanlarında sağlam bilgi birikimine sahip olan İstanbul Şehir Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri alanlarında da araştırma potansiyelini her geçen gün artırmaktadır. Üniversitemiz doğru bilgiyi araştırmak, sürdürülebilirlik için yenilik yapmak ve topluma hizmet etmek amacıyla bütünleşik bir araştırma gündemine sahip disiplinler arası bölüm ve enstitülere ev sahipliği yapmaktadır. Araştırma, geliştirme, eğitim, iş ve endüstri alanlarında uluslararası deneyime sahip öğretim üyeleriyle ŞEHİR, öğrencilerine tamamlayıcı beceri ve deneyimler kazandıran dinamik, özgür ve disiplinler arası bir ortam sağlamaktadır.
Üniversitemizin araştırma programları Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından düzenlenir, yönetilir ve aktarılır. TTO, ŞEHİR bünyesinde bulunan farklı fakülteler, enstitüler ve araştırma merkezlerindeki araştırma projelerinin planlama, girişim, geliştirme, destek, yönetim ve değer aktarımını sağlamak için eşgüdümlü olarak çalışmaktadır. Kurumsal anlaşmalar, endüstriyel ilişkiler, bireysel ve ortaklı projeler, ürün, süreç ve iş çevresine yönelik yenilikler, teknoloji transferi ve fikri mülkiyetin geliştirilmesi ve yönetimini gerçekleştirmektedir.
Dragos Kampüsü’nde de bilimsel çalışmalara uygun bir ekosistem yarattık. Kampüste mühendislik bölümlerine hitap edecek pek çok laboratuvar kurulacak. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi için kurulacak laboratuvarların yanı sıra Psikoloji Bölümü için laboratuvarlar ve İletişim Fakültesi için çok nitelikli stüdyo alanlarımız olacak. Psikoloji ve Machine-Learning laboratuvarlarımız hizmet verecek laboratuvarlardan bazıları. Eğitimin sadece lisans öğrenimi ile sınırlı kalmadığının bilincinde olarak, yüksek lisans ve doktora programlarımızın yanı sıra çeşitli sertifika programlarıyla kariyerlerine yön vermek isteyen herkese yeni pencereler açacağız.

GELECEĞİN YÜKSELEN MESLEKLERİ HANGİLERİ?
İstanbul Şehir Üniversitesi olarak bütün fakültelerimizde ve bölümlerimizde öğrencilerimize temel bilim dallarını en iyi ve en kaliteli bir şekilde vermeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda yetiştirdiğimiz tüm öğrencileri çalışacakları meslek dallarına tam donanımlı şekilde hazırlıyoruz.
Bundan 15-20 sene önce geleceğin yükselen meslekleri ne diye sorduğumuzda verilen cevaplar ile bugün gündemde olan mesleklerin çok farklı olduğunu görüyoruz. Bu tanımlamayı yapmak yerine öğrencilerimize iş hayatında şanslarını daha da yükseltmeleri için kendilerini farklı yönlerde geliştirme fırsatı tanıyoruz. Bu doğrultuda öğrencilerimiz Çift Anadal Programı veya Yandal Programı’na katılıp kendilerine istedikleri alanlarda yetkinlik kazandırabiliyor. Aday öğrencilerin de geleceğin meslekleri tanımına göre değil ilgi alanlarına göre bölüm seçmelerini tavsiye ediyoruz.

ŞEHİR’DE BURS FIRSATLARI
Üniversitemizde birçok burs seçeneğimiz bulunuyor. Üniversiteye giriş başarı bursları kapsamında %100, %75, %50 ve %25 oranlarında öğrenim ücreti muafiyetinin yanı sıra %100 burslu olan öğrencilerden yerleştirme puanlarına göre ilk 1000’de yer alanlara aylık 1000 TL nakit ödeme, yemek ve yurt bursu; ilk 2000’de yer alanlara aylık 700 TL nakit ödeme, yemek ve yurt bursu; ilk 5000’de yer alanlara ise yemek ve yurt bursu veriliyor. İlk tercih bursu, ücretli ve kısmi burslu programlara birinci tercihinden yerleştirilenlerle yerleştiği tercih sırasına kadar olan tüm tercihleri İstanbul Şehir Üniversitesi programları olanlara %10 oranında indirimi kapsıyor. Bunun yanı sıra, İlk Tercih Bursu, Akademik Başarı Bursu, Uluslararası Bakalorya (IB) Bursu, Abitur Destek Bursu, Matura Destek Bursu, Şehit Çocukları Bursu gibi burs imkanları da mevcut.

KÜNYE

Kuruluş Tarihi: 31 Mayıs 2008
Kurucusu: Bilim ve Sanat Vakfı
Rektör: Rektör Vekili Prof. Dr. Peyami Çelikcan
Akademik Birimleri: 6 Fakülte, 3 Enstitü, 1 Meslek Yüksekokulu
Programlar: 22 lisans, 12 önlisans, tezli ve tezsiz seçenekleriyle 23 yüksek lisans, 3 doktora
Toplam öğrenci sayısı: 4694
Uluslararası öğrenci sayısı ve oranı: 750 / %15
Toplam akademisyen sayısı: 256
Toplam idari çalışan sayısı: 175
2017 / 2018 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 1755
Öğrenci kulübü sayısı: 26
Yurt kapasitesi: 1260
Mezun öğrenci sayısı (2011-2017 Lisans ve Lisansüstü): 854
Ücretler: Psikoloji ve Hukuk lisans programları 38.180 TL, diğer lisans ve hazırlık programları 34.900 TL, Meslek Yüksekokulu’nun tüm önlisans programları 21.000 TL.
İletişim:
Orhantepe Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı No: 21, 34865, Dragos, Kartal, İstanbul, 444 40 34, www.sehir.edu.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.