banner

Baba Beni Okula Gönder




Milliyet gazetesi, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin eğitim olduğu ve özellikle kız çocuklarının eğitimden mahrum kaldığı gerçeğinden yola çıkarak, 2005 yılında gelecek nesillerin yetişmesi konusunda birincil rol üstlenecek olan kız çocuklarının eğitimine yönelik "Baba Beni Okula Gönder" sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Projenin amacı Türkiye'nin refah seviyesinin yükseltilmesinde nüfusun yarısını oluşturan kızların, üretken bireyler olarak topluma kazandırılmasına katkıda bulunmak.
Araştırma sonuçlarına göre kız çocuklarına dair bu sorunun temelinde sosyal ve yapısal sebepler ile maddi imkânsızlıklar önemli rol oynuyor. Buna dayanarak Milliyet, "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası hedeflerini, toplumsal bilincin geliştirilmesine, yapısal ve maddi sorunların giderilmesine destek olmak şeklinde belirledi.
23 Nisan 2005 tarihinde başlayan kampanya kapsamında şimdiye kadar 10.000’e yakın kız çocuğuna üç yıllık eğitim bursu sağlandı, 32 yurdun ve 11 ilköğretim okulunun yapımı üstlenildi. Tüm kız öğrenci yurtlarının kütüphanelerine ve talebini ulaştıran diğer köy okullarına toplamda 20.000'e yakın kitap dağıtıldı. Çeşitli eğitimler, sosyal faaliyetler gerçekleştirildi.
Eğitim bursları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) aracılığıyla sağlandı. Öncü olarak Milliyet’in de 1 milyon TL katkıda bulunduğu kampanyaya, şimdiye kadar 300 bini aşkın bağışçı tarafından 34 milyon TL'ye varan destek sağlandı.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) desteği ile anne-babalara "Çocuğum ve Ben"; Özel Okullar Birliği desteği ile YİBO ve PİO yöneticilerine "Yatılı Okul Yönetimi Semineri"; Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı (TAPV) desteği ile kız öğrenciler, yurt müdürleri ve sorumlu öğretmenlere "Hijyen ve Sağlık" ile "Ergenlik Dönemi ve Yurt Yönetimi" konulu seminerler verildi.
Üniversitelerle çok yönlü işbirliği zemini oluşturuldu. Müfredata sosyal sorumluluk dersi eklenerek gençlerde gönüllülük bilincinin geliştirilmesi amacıyla Sabancı Üniversitesi ve Işık Üniversitesi'nde toplumsal sorumluluk dersleri açıldı, üniversiteli öğrenciler için kız yurtlarına ziyaretler düzenlendi.
2010 yılında Beyaz Müzayede işbirliği ile bu kampanya için büyük bir müzayede düzenlendi; çok değerli sanatçılar ve sanatseverler kız çocuklarının eğitimine destek olmak için bu müzayedede yer aldı.
Baba Beni Okula Gönder kapsamında Milliyet, 2005 yılından bu yana ekonomik ve toplumsal boyutta gerçekleştirdiği çalışmalara devam ederken, kız çocuklarının eğitimiyle ilgili yaşanan sorunları yoğun bir şekilde gazete gündemine alarak yapısal sorunların çözümü için kamuoyu oluşturdu. Kız yurtlarına kadın yönetici atanması, burs yönetmeliğinin değiştirilmesi gibi konularda bu haberlerin etkisi oldu."Baba Beni Okula Gönder" projesi bugüne kadar aralarında IPRA Birleşmiş Milletler Özel Ödülü ve üç yıl üst üste Capital dergisi tarafından yapılan anket sonucu verilen En Beğenilen Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü'nün de yer aldığı 19 ödül kazanmıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.