Oyunun içeriği doğru kurgulanırsa başarılı olur
- Ayrıntılar
- Kategori: EĞİTİM Dosyası
- Cuma, 14 Şubat 2014 09:05 tarihinde oluşturuldu
Londra merkezli koçluk eğitimi veren House of Human firmasının Kurucu Ortağı Umut Ahmet Tarakcı, oyunların genel olarak yapılandırılmış oyunlar ve yapılandırılmamış oyunlar olmak üzere iki gruba ayrıldığını belirtiyor. Yapılandırılmış oyunların belirli bir kurallar manzumesi olması ve çıkan sonuçların da değerlendirilmesinin nispeten daha kolay olduğu oyunlar olduğunu ifade eden Tarakcı,“Bu tip oyunlar özellikle grup katılımcıları hakkında pek bir bilgiye sahip olunmadığı veya grubun dinamikleri ve ihtiyaçları hakkında çok iyi bir alt yapıya sahip olunmadığı zaman kullanılacak cinstendir. Eğitmenin katılımcılar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı durumlarda bu grup oyunların kullanılması uygun olur” diyor.
“Yapılandırılmamış oyunlar ise; eğitim esnasında eğitimin ihtiyacına göre diğer yapılandırılmış oyunlara benzetilerek veya onlardan bir kısmını kullanarak ya da tam o anda spontane olarak meydana getirilen oyunların türüdür” diyen Umut Ahmet Tarakcı, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu noktada şöyle bir avantaj vardır; eğer katılımcı çok iyi tanınıyor ve refleksleri de doğru bir şekilde tahmin edilebiliyorsa, eğitmen katılımcının aslında neye ihtiyacı olduğunu anlar. Eğitmen oyunları bu ihtiyaca göre tasarlayabilir ve bu tasarıma göre de hem takım gruplarını ayrı ayrı belirleyebilir hem de oyunu bu grup için özelleştirip yeniden yapılandırabilir. Tüm bunları da o anda yaptığı için eğitim esnasında süreci kolaylıkla yönetebilir.”
Eğitmenin eğitimlerin başında genellikle katılımcıları tanımadığını, bu sebeple yapılandırılmış oyunları tercih etmesinin sürecin yararına olacağını söyleyen Tarakcı, “Bir eğitimin baştan sona oyun olduğu durumlar da olabilir. Bu da sofistike bir oyunun detaylandırılması, giriş, gelişme, sonucun içine başka materyaller de dahil ederek uzun sürede yapılması gerektiği durumlardır. Grup oyunlarında; grubun kendi içindeki uyumu ve grupta liderliklerin tayin edilmesi önemlidir ve grup dinamikleri ile takımın tavrının açık ve net bir şekilde gösterilmesi sağlanabilir. İkili egzersizlerde, oyunu kurgulayan iki kişiden birinin olumsuz olması diğerini de aşağıya doğru çekeceği için ikili egzersizlerin gruba veya egzersize güvenildiği durumlarda yapılması gerekir. Üç veya daha fazla katılımcılı egzersizlerde iki kişinin motive olabilme ihtimali yüksektir. Bu nedenle grubun diğer elemanı da onlara katılır ve bir sinerji ortamı oluşturulur. Katılımcı sayısı artırıldığında, örneğin on kişiye ulaştığında, grupta sakin ve atakta olmayan katılımcılar geri planda kalacağı için, iki veya üç kişi takımın dışına düşebilecek ve onlara hiç söz hakkı doğmayabilecektir. Bu nedenle çok dengeli bir takım oyunu kullanmak için 6- 7 kişilik gruplar oluşturulmasında fayda vardır” diyerek oyunlarda katılımcı sayısının önemine dikkat çekiyor.
OYUNLAR HEDEFE YÖNELİK SEÇİLMELİ
“Oyunlar kişilerin kendilerini gösterebilecekleri alanlar olduğu için öğrendiklerini uygulayabilmeleri ve beceri düzeylerini gösterebilmeleri önemlidir” diyen Umut Ahmet Tarakcı, oyunun kişiler üzerindeki etkisini şöyle anlatıyor: “Oyunu yöneten eğitmen oyun esnasında katılımcılara bakarak kişiler hakkında değerlendirmede bulunabilir ve bu kişiler kendileri için çok faydalı geri bildirimler alabilirler. Kişileri belirli bir duruma hazırlayan oyunlar öğretici nitelik de taşıdıkları için iyi seçilmeli ve hedefe yönelik olmalıdırlar. Katılımcı sayısının çok olduğu çalışmalarda her bir katılımcıya hitap edecek oyunu bulmak zor olacaktır. Bu nedenle oyunların çok uzun süreler alması yerine, daha kısa zaman alan fakat daha çok sayıda oyun oynanıyor olması daha uygun olacaktır. Ayrıca oyunun kısa olması, sürecin çabuk alınmasına ve geri bildirimin hızlıca yapılmasına neden olacaktır.
Dramaların ayrı bir sınıf olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Tarakcı, bu konudaki fikirlerini şöyle aktarıyor: “Dramayı oynamak, gerçek hayat ile eğitimi bağdaştırmayı iyi bir şekilde sağlar ve her eğitimde ayrı bir drama mizanseni konulabilir. Böyle durumlarda genellikle zor ve sıkışık durumdaki kişi merkeze alınarak, diğerlerinin ona karşı tavır ve tutumları belirlenebilir. Bu nedenle drama kapsamlı oyunların da eğitimin içerisine konulmasında fayda vardır.”
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Oyuncakların Eğitsel Değeri: Oyun ve Öğrenme Arasındaki Bağlantı
-
Ana kucağından Anaokuluna
-
Dilek Yetkin Akademi’nin mottosu hem geleneksel hem modern eğitim
-
AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası
-
21. Yüzyılın İhtiyacı: Maker Çocuklar
-
MEB’de okullaşma rekoru okul öncesinde
-
Okul öncesi okullaşmada yüzde 300 artış oldu
-
Bin anaokulunda satranç eğitimi verilecek
-
Okul öncesine gidemeyen çocuklara yaz okulu