Üniversite yurtları KYK’ya bağlanıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Burs ve kredi
- Perşembe, 27 Şubat 2014 09:37 tarihinde oluşturuldu
Devlet üniversitelerine ait yurtlar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) bağlanarak tek çatı altında toplanacak.
Hürriyet Gazetesi’nden Gülseven Özkan’ın haberine göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmayla, devlet üniversitelerine ait yurtlar önümüzdeki aylarda tek çatı altında olacak.
YÖK de, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine rektörlere yazı göndererek devlet üniversiteleri tarafından işletilen yurtların KYK’ya (Kredi Yurtlar Kurumu) devredilmesi konusunda görüş bildirmelerini istedi. Çalışmanın gerekçesi ise, “Üniversite öğrencilerine hizmetlerin tek elden verilmesi ve tüm yükseköğrenim öğrencilerinin aynı standarttaki hizmetlerden yararlanması” olarak açıklandı.
Bogaziçi itiraz etti
Boğaziçi Üniversitesi (BOUN), YÖK ve üst düzey makamlara bir mektup göndererek uygulamanın ciddi sakıncalar içerdiği yönünde görüş bildirdi. Çalışmanın mesleki ve bilimsel gelişmeleri olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Boğaziçi Üniversitesi yetkilileri şunu söyledi: “Boğaziçi Üniversitesi akademik konularda olduğu kadar idari uygulamalarda da tüm üniversitelerin tek tip bir anlayış içine oturtulmasını doğru bulmuyor. Kampüste yer alan yurtlar, üniversitenin kültürel ortamının ayrılmaz bir parçasıdır. Söz konusu tasarı ciddi sakıncalar içeriyor. Kampüs içinde üniversitenin idaresindeki yurtlar, barınmadan daha fazla anlamı var. Bu tür bir karar eğitimin kalitesini doğrudan etkiler. Çünkü Boğaziçi Üniversitesi yurtları derslikler, fakülteler, sosyal kültürel etkinlik mekanları ile iç içe tasarlanmış, 150 yıllık kampüsün dayanak noktası kampüs içinde oluşan bu kültürel atmosfer oldu. Bu anlayış üniversitemizi bugün dünyanın ilk 200 üniversitesi arasına soktu. Bu mekansal stratejinin bozulması öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerinin yanı sıra bilimsel ve mesleki anlamda gelişimlerini de olumsuz etkileyecektir.”
Ankara da olumsuz
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş imzasıyla YÖK’e gönderilen yazıda yurtların devrine olumlu bakılmadığı belirtildi. Öğrencilerin mevcut uygulamadan memnun olduğu aktarılan ve KYK yurtlarının üniversitelere devri önerisinin yer aldığı değerlendirme yazısında şu ifadelere yer verildi: “Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızca öğrencilerimize sunulan barınma hizmetinin Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi konusunda üniversitemizce olumlu yanıt verilemiyor. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarının üniversitelere devri, öğrenciler açısından daha yararlı görülüyor. Ayrıca adı geçen kurumca yerleşkemize yurt yapılarak üniversitemize tahsis edilmesi yararlı olacağı düşünülüyor.”
İzzet Baysal Üniversitesi ise İzzet Baysal Vakfı tarafından inşa edilen ve kendileri tarafından işletilen yurtların, KYK hizmeti bünyesine girmesinin düşünülmediğini açıkladı. KYK Genel Müdürlüğü açıklamada yapmazken, konunun Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütüldüğü yönünde bilgi verdi. Bakanlık ise “Bugünlük bu konu gündemimizde yok” diyerek ayrıntılı bilgi paylaşmadı.
Kaynak Hürriyet
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
İMİ Koleji, mezunlarını karşılıksız yükseköğrenim bursu ile destekleyecek
-
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) burs başvuruları başladı
-
Tekfen Vakfı Müzik Bursu için başvurular başladı
-
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bursları başvuruya açıldı
-
British Council’dan beş kadına STEM bursu
-
Kültür Koleji Vakfı Ful Akıngüç’e emanet
-
Darüşşafaka burslarına başvurular başladı
-
Türk Eğitim Vakfı İngiltere’de burs vermeye başlıyor
-
Sabancı'dan üniversitelilere yabancı dil eğitimi fırsatı
-
Tekfen Vakfı Burs Programı'na başvurular başladı