Doğu Anadolu'dan Avrupa'ya yazılım ihracatı
- Ayrıntılar
- Kategori: Eğitim Teknolojsi
- Cumartesi, 26 Aralık 2015 13:58 tarihinde oluşturuldu
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulan ATA Teknokent'te faaliyet gösteren birçok firma, ürettikleri sitem yazılımları ve yapay zeka ürünlerini Avrupa'daki bazı ülkelere ihraç ediyor.
Atatürk Üniversitesine (AÜ) bağlı olarak 2010 yılında faaliyetine başlayan ve bünyesinde bulundurduğu 26 yazılım firmasıyla bölgenin bilişim sektöründeki açığını kapatan ATA Teknokent'ten Avrupa ülkelerine yazılım ve yapay zeka ihracatı yapılmaya başlandı.
ATA Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknokentin, 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla "Erzurum ATA Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi"nin kurulduğunu ve 2010 yılında faaliyetlerine başladığını söyledi.
Yaklaşık 5 yıldır Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (TGB), Ar-Ge ve inovasyonu geliştirme, sanayi iş birliğini sağlama ve nitelikli ürünlerin üretilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Sadeler, "Şu an farklı sektörlerde 50'inin üzerinde Ar-Ge ve inovasyon şirketimiz mevcut. Bunlar içerisinde yüzde 50'den fazlası yazılım şirketi" dedi.
"Vizyon 2023" hedefiyle
Sadeler, teknoket bünyesinde faaliyet gösteren firmaların, henüz başlangıç aşaması olması bakımından büyük rakamlara ulaşmamış olsa da Almanya, Hollanda, İsveç gibi Avrupa ülkelerine hemen her sektöre yönelik yazılımlar ihraç etmeye başladıklarını dile getirdi.
Bunun gelecek açısından son derece önem taşıdığını ifade eden Sadeler, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar bitmiş proje sayımız 90 civarındadır. Ülkemizin geleceğinin planlandığı Vizyon 2023'te, yazılım ihracatında 10 milyar dolarlık bir hedef öngörülüyor. Bu çok rasyonel ve tutturulabilecek bir hedef. TGB'lerde özellikle nitelikli insan istihdam edince ciddi bir döviz tasarrufu sağlıyoruz hatta bu yazılımlarla ihracat geliri de elde ediyoruz."
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Yeni Çağın Öğrenmesi Değil Öğrenmenin Yeni Çağı
-
Genişletilmiş Gerçeklik Laboratuvarları Türkiye’ye yayılacak
-
Öğrenci Performansını Artırmada Bilgisayarların Rolü
-
YZ’ye göre öğretmenlik mesleğinin geleceğini emekli öğretmen büyükanne ile öğretmen torunu konuşuyor!
-
Emko, son teknoloji led akıllı tahtası Nova 4’ün lansmanını GESS Dubai’de gerçekleştirdi
-
Derslig'le öğrencilerin başarı performansları artıyor
-
Okullarda Teknoloji Eğitiminde Türkiye’nin İlk Online Öğrenme Platformu: bilisimgaraji.com
-
Sınav dijital performansını Myexamy ile zirveye taşıyor
-
Derslig, fark yaratan uygulamalarıyla öğretmen, öğrenci ve velinin yanında
-
Geleceğin anahtarı doğuştan dijital olan nesillerde