banner

Okulda Avrupa Değerleri ile öğretmenin farkındalığı arttı




Temel özgürlükler, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, çoğulcu demokrasi, çevre ve hoşgörü gibi temel değerlerin eğitim sistemine dahil edilmesi hedefiyle düzenlenen “Okulda Avrupa Değerleri” projesinin öğretmen çalıştayları tamamlandı.

örav çalıştayTemel özgürlükler, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, çoğulcu demokrasi, çevre ve hoşgörü gibi temel değerlerin eğitim sistemine dahil edilmesi hedefiyle düzenlenen “Okulda Avrupa Değerleri” projesinin öğretmen çalıştayları tamamlandı. Çalıştaylara katılan öğretmenlerin, temel hak ve özgürlükler konusundaki farkındalıkları artırılırken, bunu öğrencilerine aktarma metodları üzerine de çalışmalar yapıldı.

Avrupa Birliği entegrasyonu ve Avrupa değerleri konularının Türkiye eğitim sisteminde yer almasını amaçlayan ve Hayatboyu Öğrenme Jean Monnet Programı tarafından desteklenen “Okulda Avrupa Değerleri” projesi kapsamında, İstanbul’daki ilköğretim, lise ve meslek lisesi öğretmenlerine yönelik çalıştaylar düzenlendi. Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle; İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü ve Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalıştaylar, 15-18 Haziran ve 22-25 Haziran tarihleri arasında santralİstanbul Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Toplam 70 öğretmenin katıldığı çalıştaylarda; temel hak ve özgürlükler, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, çoğulcu demokrasi, çevre ve hoşgörü gibi temel değerlerin eğitim sistemine nasıl dahil edilebileceği üzerine fikirler geliştirildi. Eğitim sisteminin yanı sıra eğitimcilerin kişisel söz ve davranışlarının da önemine dikkat çekilen çalıştaylarda, öğretmenler de öğrencilerin bu yönde gelişimi için, sınıf içinde temel hak ve özgürlükler konusundaki metodlarla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Çalıştaylar süresince uzman ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilen seminerlerde, “Okul ortamında farklılık, farkındalık, hoşgörü ve saygı”, “AB ve Türkiye’de kadın ve çocuk hakları”, “Müfredatlarda evrensellik ve Avrupalılık kavramı”, “Okullarda çocuk katılımı” ve “Etiketsiz Eğitim” konuları masaya yatırıldı. Eğitime katılan öğretmenlere çalıştayların sonunda Öğretmen Çalıştayları’na katılım sertifikası verildi.

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ve öğretmenler için metodoloji ve meslek içi eğitimlerin düzenlendiği proje kapsamında Öğretmen Akademisi Vakfı, öğretmenlerin sınıf ortamında doğru iletişim yöntemlerinde gelişim sağlanmasını, ayrımcılık ve ötekileştirme konularında farkındalık yaratılmasını ve evrensel değerler bilincinin öğrencilere aktarılmasını hedefliyor. İstanbul’da 36 ay sürecek olan proje ile yaklaşık 200 öğretmene ulaşılması planlanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.