banner

62 yıldır Kültür’ün merkezinde öğretmenler var




Gerek teknolojik gerekse eğitsel konularda her zaman öğretmenlerinin yanında olduklarını belirten İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okulları Koordinatörü Biriz Kutoğlu, “Bu süreçte her öğretmenimize akıllı tahta kullanımından online eğitim platformunda ders izlemeye, bilgisayar destekli öğretim teknolojilerinin sunduğu pek çok hizmete kadar geniş bir yelpazede hizmet içi eğitimler gerçekleştirdik.” diye konuştu.

biriz_kutoglu_kasim_2021İstanbul Kültür Eğitim Kurumlarında öğretmenlerin seçimini, yerini ve önemini belirleyen unsurlar nelerdir?
Kurumumuz, öğretmen seçimine her zaman ilk sırada önem vermiştir. Tüm öğretmenler, kurulan komisyonlar tarafından yetkinlik bazlı mülakatlardan geçerler. Örnek ders anlatımı ve referans araştırması sonucu istihdam edilirler. Öğretmenler; temel olarak araştırma becerisi, problem çözme becerisi, sınıf yönetimi, eğitim felsefesi, teknolojik okur-yazarlık derecesi, kaynak tarama ve yayın üretme, yabancı dil bilgisi vb. ölçütler açısından değerlendirilir. Çocukların ve gençlerin donanımlı, nitelikli öğretmenler tarafından eğitim almaları bizim için çok önemli. Kültür Anayasası 12. Madde “Kültür’lü bütüncül bir eğitim anlayışına sahiptir” der. “Kültür”lü, eğitim-öğretim faaliyetlerinde insanın, toplumun, dünyanın bir bütün, ders, konu, plan ve programların birbirinden ayrılmaz olduğuna inanır. Bu nedenle kendi alanı dışındaki ders ve konularla da yakından ilgilidir. Eğitimde fen bilimleri, anadil ve yabancı dilin; matematik, sosyal ve kültürel derslerin, dil, sanat ve sporun; kültürün, ruhsal, zihinsel ve bedensel gelişimin birbirini tamamladığına inanır, disiplinler arası iletişime ve işbirliğine önem verir.

ÖĞRETMENLERE TAM TEKNOLOJİ DESTEĞİ
Uzaktan ve hibrit eğitim sürecinde öğretmenlere hangi olanakları sağladınız?
Uzaktan ve hibrit eğitimde kalite anlayışımız ve standartlarımız gereği gerek hizmet içi eğitim faaliyetleri gerekse teknik olanaklar açısından öğretmenlerimizi sürekli destekledik. Sanal sınıf yönetiminden pandemi psikolojisine, bilgisayar destekli öğretim teknolojilerinden online sınavlara kadar geniş bir yelpazede hizmet içi eğitim faaliyetlerimizi yürüttük. Bununla birlikte, geçmişten beri bir “Kültür” geleneği olarak öğretmenlerimize okula başladıkları ilk gün, kişiye özel sağladığımız dizüstü bilgisayarlar, pandemi döneminde öğrencilerimize verdiğimiz eğitim hizmetini kolaylaştıran bir unsura dönüştü. Her öğretmenimize temin ettiğimiz diz üstü bilgisayarlara ek olarak matematik, fizik, kimya, biyoloji ve fen bilimleri öğretmenlerimize vakum tabletler sağladık. Öğretmenlerimizin gerek teknolojik gerekse eğitsel konularda yanında olduk.

Yeni dönemde öğretmenleri bekleyen dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dünya değişiyor, gelişiyor. Hiçbir şey çocukluğumuzdaki gibi ya da onlu yirmili yıllar öncesindeki gibi değil. Hayatımızdaki pek çok şeyi değiştiren teknolojik gelişmeler elbette yaşam biçimimize etki ediyor. Her geçen yıl öğrenci profilindeki değişim hepimizin dikkatini çekiyor. Bu yeni kuşağı eğitmek ve geleceğe hazırlamak elbette geçmişe göre büyük farklılıklar gösteriyor. Bu gerçek; okul tasarımlarından öğretmen yaklaşımlarına kadar pek çok noktada oldukça belirleyici bir rol oynuyor. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak biz, bu felsefeyle hareket ederek pek çok yeniliği okullarımızda uygulamaya başlamıştık. Pandemi döneminde yaşanan dijital dönüşüm sırasında da sonrasında da kendimizi geleceğe hazırlayabilmek için teknoloji becerilerimizi daha da artırmak üzerine çalıştık, plan yaptık. Gelecekte yaşanabilecek olası pandemilerde; süreçlere yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik gibi teknolojiler çözüm üretir hale gelecektir. Pandemi sürecinde ve sonrasında da teknolojik araçları iyi kullanabilmek ve etkili şekilde çalışabilmek büyük fayda sağlayacaktır. Artık, pandemi sürecinin hızlandırdığı teknolojik dönüşüme ayak uydurabilen kurumların varlığını sürdürebileceğini biliyoruz. Yeni dünya düzeninde yeni ürünler, yeni çalışma yöntemleri icat etmek için insanlığın yaratıcılığına ve hayal gücüne ihtiyacımız olacaktır. Bu nedenle biz öğretmenlere düşen en önemli görev, öğrencilerimizin yaratıcılıklarını artırmak, inovatif düşünme becerilerini geliştirmek.

YAŞAM BOYU ÖĞRENME
Bu dönüşüm için hangi program ve uygulamaları hayata geçirdiniz?
Kurum olarak her zaman “yaşam boyu öğrenme” felsefesini savunduk. 1960’tan bu yana öğretmenlerimize meslek içi eğitimler düzenleyip, yeni beceriler elde etmeleri ve becerilerini geliştirebilmeleri adına eğitim ortamları sunduk. Bundan sonra da mesleki gelişim süreci devam edecektir. Bu süreçte her öğretmenimize akıllı tahta kullanımından online eğitim platformunda ders izlemeye, bilgisayar destekli öğretim teknolojilerinin sunduğu pek çok hizmete kadar geniş bir yelpazede hizmet içi eğitimler gerçekleştirdik.

ÖĞRETMENLER 62 YILDIR HEP MERKEZDE
Öğretmenlerin mesleki gelişimleri için zorunlu gördüğünüz unsurlar nelerdir?
Kültür Koleji’nin kurulduğu günden bugüne 62 yıldır “öğretmenler” okul kültüründe hep merkezde tutulmuş… Öğretmenlerin hizmet içi eğitimi, kurumun stratejik planında kritik performans göstergeleri arasına girmiş… Halen de öyle… Hatta başlı başına bir marka haline gelen “KÜGEM” öğretmenlerin mesleki gelişimi için okul bünyesinde oluşturulmuş önemli bir merkez. KÜGEM’in açılımı “Kültür Okulları Geliştirme ve Eğitim Merkezi” Adından da anlaşılacağı üzere KÜGEM’in amacı, İstanbul Kültür Eğitim Kurumlarındaki yönetsel ve operasyonel süreçlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak hizmet içi eğitimleri, panelleri, konferans ve söyleşileri planlamak, gerçekleştirmek ve sonuçlarını değerlendirmektir. Okullarımızdaki eğitim ve öğretimin niteliğinin geliştirilmesi için İstanbul Kültür Üniversitesi akademisyenlerinin de desteğiyle yönetici, öğretmen, veli, personel ve hizmetlilere yönelik eğitim çalışmaları ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Okullarımızda tüm hizmet içi uygulamaları, kurumun dört yıllık stratejik planı ve her bir okulun performans planına uygun olarak gerçekleştirilir. Her yıl, ağustos ayında motivasyon dolu bir günle açılışı yapılan KÜGEM, her yıl bir dizi hizmet içi eğitim faaliyetinin gerçekleştirildiği önemli bir çatıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.