banner

Kültür pandemide eğitim süreçlerini proaktif yönetti




Uzaktan eğitim sürecinde öğrenci ve velilerle iletişim sürekli canlı tuttuklarını belirten İstanbul Kültür Eğitim Kurumları Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu, “Uzaktan eğitim süreci için özenle hazırladığımız altyapımız, derslerin planlanması, ders içeriklerinin oluşturulması, bütünsel bir yaklaşımla ele alındı ve sürdürüldü.” diye konuştu. Kutoğlu, yeni dönem hazırlıklarını artı eğitim’e anlattı. 

biriz_kutogluİstanbul Kültür Eğitim Kurumları olarak pandemi koşullarında kayıt süreçlerinizi nasıl planlıyorsunuz?

2020 Mart ayından bu yana devam eden Covid-19 pandemisi nedeniyle özellikle eğitim sektöründe birçok farklılık yaşandı. Uzaktan eğitim ile başlayan süreç, zaman zaman kademeli olarak açılan sınıflar, hibrit eğitim, takviye kursları derken 2020-2021 ders yılının ilk dönemini bitirdik. Şubat ayı ile birlikte pek çok okulda olduğu gibi biz de Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji olarak 2021-2022 ders yılı için kayıt sürecimizi başlattık. Geçtiğimiz temmuz ayında, liseler için bu kayıt sürecinin bir benzerini yaşamıştık bildiğiniz gibi. Önümüzdeki sene için belirlediğimiz erken kayıt takvimi, 20 Şubat – 20 Mart tarihlerinde devam edecek. 

TÜM ALANLAR PANDEMİ ŞARTLARINA GÖRE DÜZENLENDİ

Veli ve öğrencilerin yüz yüze okul ziyaretleri için hangi önlemleri aldınız?

İçinde bulunduğumuz pandemi şartları nedeniyle, kampüslerimizde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ön gördüğü tüm tedbirleri aldık. COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için yapılanlar bir süreç yönetimidir. Bu süreç yönetiminde okul yönetimi, öğretmenler, aileler, öğrenciler ve okul çalışanlarının üzerine düşen görev ve sorumlulukları yaz aylarında yazılı hale getirdik. Bunlar, artık görevden çok rutin hale gelen birer alışkanlık oldu. Okul içindeki tüm alanlar, pandemi şartlarına göre düzenlendi. Kayıt sürecindeki yüz yüze okul görüşmelerinde de bu şartlara uygun planlamalar yapıldı. Görüşmeler randevu sistemi ile organize ediliyor. Kampüs girişlerinde HES kodu uygulaması yapılıyor. Tüm ziyaretçilerimiz kampüs girişlerinde okul içi ziyaret kuralları konusunda bilgilendiriliyor. Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği denetimleri başarı ile tamamlayan kampüslerimiz, “Okulum Temiz” belgelerini de almıştı. Okullarda hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme ve kontrol süreçlerinin tutarlı olması amacıyla sürdürülen “Okulum Temiz” programı ile bu belgeyi almaya hak kazandık. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, okul personelimiz ve tüm ziyaretçilerimiz sağlık açısında güvenli bir alanda bulunuyorlar. 

İLETİŞİM KESİNTİSİZ DEVAM ETTİ

Okulun eğitim sistemi ve uygulamaları hakkında bilgileri paylaşmak için hangi kanallardan faydalanıyorsunuz? Velilerden gelen soru ve değerlendirmelere nasıl yanıt veriyorsunuz?

Koronavirüs nedeni ile okulların kapalı olması ve öğretmenleri ile iletişimlerinin azalması çocuklar için alışılması zor bir süreç olarak algılanabilir. Ancak, biz okullarımızda bu iletişimin hiç kopmaması adına hem öğrencilerimizle hem de ebeveynleriyle ders dışında pek çok kez dijital platformda bir araya geldik. Öncelikle, bizim normal süreçte de rutinimiz olan haftalık bültenler pandemi sürecinde de devam etti. Müdür mektupları, bültenler ve raporlarla güncel bilgilerin anlık iletimi bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biri oldu. Özellikle öğrencilerimizin hayatlarında önemli bir rolü olan öğretmenleri ile rutinlerini koruyarak belirsizliğin yarattığı kaygıdan kurtulmalarını sağladık. Öğrencilerin online buluşmalarının yanı sıra ebeveyn online toplantılarında bir araya gelerek süreci yönettik. Öğrencilerimiz ve velilerimiz fiziksel olarak uzak olsalar da her zaman öğretmenleriyle okul yöneticileriyle iletişim kurabildiler. Tüm sınıfın katılabileceği görüntülü konuşma ya da öğretmenleri ile paylaşım yaptıkları etkinlikler sınıf aidiyetinin devam etmesini sağladı. Pandemi nedeniyle eğitim sürecine uzaktan devam eden öğrencilerin ve velilerimizin ihtiyaç duydukları başlıklarda çözüm üretmek üzere sanal ofisler kurduk. Bunlardan biri CATS sanal ofisiydi. Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji olarak, tüm talep, başvuru ve danışmanlık işlemlerimizi dijital platforma taşıdık. Öğrencilerimiz ve velilerimiz CATS ekranlarından işlemlerini kolayca gerçekleştirebildiler. 

Pandemi koşullarında kesintisiz eğitim süreçlerinde okul başarısı nasıl sağlandı?

2019’un sonlarında ortaya çıkan Coronavirüs (Covid-19) pandemisi, dünyanın her yerinde sağlık başta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve pedagojik bakımdan çok önemli değişimlere neden oldu. Bu pandemiden en çok etkilenen alanlardan biri de eğitim sistemleri. Şu anda, pandemi nedeniyle, dünya genelinde yüz yüze eğitim yürütülemiyor. Bu nedenle, dünya genelinde, milyonlarca kişi açık ve uzaktan eğitim yoluyla eğitim görmeye başladı. Dünyadaki bu pandemi nedeniyle, Türkiye’de tüm öğretim kademelerinde yüz yüze eğitime ara verildi ve tüm öğrenciler için açık ve uzaktan eğitim olanakları kullanılmaya başlandı. Biz de Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji olarak 2020 Mart ayından bu yana uzaktan eğitim ve belli kademelerde hibrit uygulamalarını kullandık. Bu zamana kadar yaptığımız uzaktan eğitim etkinliklerini değerlendirilecek olursak, öğrencilerimizin canlı derslere katılım ile derslere ilişkin videoları izleme oranları oldukça yüksek. Öğrencilerimize sunduğumuz uzaktan eğitim etkinliklerinin etkililiğine ve öğrencilerimizin kendilerine sunulan materyaller, etkinlikler ve canlı ders uygulamalarına katılımlarını etkileyen faktörleri belirledik. Bu da hem ders katılımlarını hem de başarıyı artırdı. Öğrencilerimizden ve velilerimizden aldığımız geribildirimleri, gözlem, inceleme ve değerlendirmelerine göre, öğrencilerimizin bilişim teknolojileri okuryazarlık düzeyinde oldukça gelişmiş olduklarını gördük. Öğrencilerimizin bilişim teknolojilerini kullanma, sunum hazırlama, sunum yapma, interneti eğitim amaçlı olarak kullanma gibi konularda her hangi bir sorunla karşılaşmadan üst düzey eğitim becerilerini kullanmaları bizleri bu süreçte oldukça memnun etti. 

HER ZAMAN ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZİN YANINDA OLDUK

Ekran başında olan öğrencilerin bilişsel ve duygusal gelişim süreçleri nasıl takip ediliyor? Sosyal izolasyon sürecinin yarattığı olumsuzluklara karşı hangi önlemleri alıyorsunuz?

Velilerimizin, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin birbirleriyle düzenli etkileşimlerini sağlayıp ve sosyal bakım önlemleri aldık. Öğrencilerimizin ihtiyaçlarına ve ebeveynlerin uygunluğuna bağlı olarak programlar planladık. Uzaktan eğitim kuralları geliştirerek ve öğrencilerin öğrenme süreçlerini izledik. Uzaktan eğitim konusunda velilerimizle ve öğrencilerimizle birlikte kurallar tanımladık. Öğrencilerimizin öğrenme sürecini yakından izlemek için biçimlendirici sorular, testler ve alıştırmalar tasarladık. Bu şekilde, onların sosyal izolasyon sürecinden olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmeye çalıştık. Sürekli iletişim her zaman olumlu sonuçlar verir. Biz de bu dönemde her zaman öğrencilerimizin ve velilerimizin yanında olduk. Uzaktan eğitim süreci için özenle hazırladığımız altyapımız, derslerin planlanması, ders içeriklerinin oluşturulması, bütünsel bir yaklaşımla ele alındı ve sürdürüldü.

 

Pandemi nedeniyle uzaktan ve hibrit eğitim sürecinde öğrencilerin ilgi ve yetenekleri nasıl belirleniyor? Bu konuda yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Öğrencilerimizin uzaktan eğitim sistemini etkili olarak kullanabilme, sisteme giriş yapma, yeterli teknolojik araca sahip olabilmeleri ile birlikte, açık ve uzaktan eğitime yönelik algıları ve beklentileri de uzaktan eğitim sistemini kullanma düzeyini ve faydalanmalarını etkiliyor. Uzaktan eğitimde öğrencilerin motivasyonunun sağlanması çok önemli hale geldi. Motivasyonun yüksek olan öğrencinin öğrenme isteği de artıyor. Derslerine hazırlanacağı, soru sorarak konu ile ilgili tartışmalara katılacağı ve araştırmaya istekli olacağı düşüncesinden hareketle öğretmenlerimiz öğrencileri motive ederek onlara öğrenme ihtiyacı uyandıracak ortamlar hazırlıyor. COVID-19’dan en çok etkilenen alanlardan biri olan eğitim, salgın sonrasında en önemli değişimlerin olması beklenen alanlardan birini oluşturuyor. Bilişim ve iletişim teknolojilerinin, eğitim teknolojisi araçlarının yaygın kullanımı ile eğitim alanında dijital okuma ve dijital okuma araçları konularında farkındalık yaratmak bence oldukça önemli. Biz de okullarımızda öğrencilerimizin bu yeteneklerini geliştirip, yetiştiriyoruz.

"Her yıl şubat ayında gerçekleştirdiğimiz Öğrenci Kabul Sınavımızı bu yıl 13-14 Şubat tarihlerinde online olarak yaptık. 4,5,6,7,8,Lise Hazırlık, 9, 10, ve 11.sınıf öğrencilerinin katıldığı Kültür Koleji ve Kültür2000 Kolejinin “Ortaokul” ve “Lise” Öğrenci Kabul Sınavında başarı düzeyine göre öğrencilere çeşitli indirimler uygulanacak."

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.