banner

ERA’da projelerin mottosu: Sürdürülebilir Bir Yaşam




2013 yılında İstanbul’da 2 kampüsle eğitime başlayan ERA Kolejleri, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde anaokulundan liseye İstanbul’da 10, Bursa ve Sakarya’da birer kampüsü, 800 çalışan ve 6.000 öğrencisi ile yeni neslin tercih ettiği okul olmaya devam ediyor.

gulcin_askin_eraERA Kolejleri özel tasarlanmış mimarisi, Z Kuşağına göre düşünülmüş eğitim ortamları ve inovatif eğitim anlayışı ile öğrencilerine farklı projelerin kapılarını açıyor. ERA Kolejleri’nin öğrenci projeleri ile ilgili sorularımızı Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin cevapladı.

Öncelikle Projeleri neden önemsediğini konusunda bilgi verebilir misiniz?
Öğrencilerimizin daha ilkokul, ortaokul sıralarından başlayarak bilimsel dayanaklı çalışmalar yapması bizler için ve geleceğimiz için çok önemli. Her şeyden önemlisi sürdürülebilir bir yaşam ve dünya için projelerin her türlüsünü önemsiyoruz. Bazen bilimsel projelerle bazen sosyal sorumluluk projeleri ile “sürdürülebilir bir yaşam” amacımızı öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

era_kolejlerERA Kolejlerinde uygulanan projelerden söz eder misiniz?
Şu anda bilimsel projelerden, sosyal sorumluluk projelerine, sağlıktan teknoloji projelerine hem öğrenci bazlı hem okul bazlı hem de kurumsal takip ettiğimiz onlarca projemiz var. Biz kurumsal olarak Sağlıklı Okul, Temiz Okul, Güvenli Okul, Beslenme Dostu Okul projelerine dahil olduk ve kampüslerimize bu alanlarda beyaz bayraklarımızı aldık. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimimiz ise sayısız sosyal sorumluluk projesine öğrencilerimizle birlikte imza atıyor. Bu projelerdeki temel hedeflerimiz yardımseverlik, empati, çevre duyarlılığı, sürdürülebilir yaşam değerlerinin öğrencilerimize aktarılması. Yer aldığımız kardeş okul projeleri ile yardım kampanyalarımızda öğrencilerimiz kendi ürünlerini üretip bağış kampanyası ile satışını yaptıkları yardım kermesleri düzenlediler. Elde edilen tüm gelir kardeş okul ve yardım kampanyalarımız doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştı. LÖSEV, KAÇUV, Kızılay, Yeşilay, TOG, TOFD gibi sivil toplum kuruluşları ile düzenlenen farkındalık eğitimleri ve projeler doğrultusunda öğrencilerimiz topluma fayda sağlayan sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorlar. Teknoloji bağımlılığı hakkında Yeşilay ile birlikte yürütülen farkındalık çalışmaları, eğitimler ve projelerle teknolojinin zararlarını hem öğrencilerimize hem de çevremize duyurmayı amaçlamaktayız. TEMA ve TURMEPA ile öğrencilerin çevre duyarlılıklarını pekiştiren ve iyi bir çevreci olmalarını sağlayacak projeleri sürdürülebilir bir yaşam için yürütüyoruz. Teknoloji projelerini bilişim zümremiz Maker Kulübü ile yürütüyor ve yeni bir ürün ortaya konmasını ve geri dönüşümü çok önemsiyoruz.

ERA Kolejleri’nde; gerçekleştirilen uluslararası projeler hangileridir?
ERA MUN PROJESİ: ERA Kolejleri yaşadığı dünyaya duyarlı öğrenciler yetiştirmek üzere dünya sorunlarına da duyarlılık geliştirmeleri ve çözümü hep başkalarından beklemek yerine öğrencilerin kendilerinin de çözümün bir parçası olabileceklerini fark ettirmek için ERA- MUN Projesini yürütüyor. Bu proje; Birleşmiş Milletler Konferansı’nın bir simülasyonudur. Bu simülasyona göre öğrenciler farklı ülkelerin delegasyonlarını üstlenirler. Delege olarak temsil ettikleri ülkenin sorunlarını dile getirmek üzere bu simülasyona hazırlanırlar ve sunumlarıyla katılırlar.
ERASMUS (+) PLUS PROJESİ: ERA Kolejleri’nde sürdürülen bir diğer uluslararası proje de Avrupa Birliği’nin desteklediği Erasmus+(Plus) Projesi. Bu proje eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan ve öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyen bir proje olarak öne çıkıyor..
İşbirliğinde olduğumuz Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz, Polonya gibi pek çok ülke var. Bunun gibi uluslararası projeler kültürel etkileşimleri de öğrencilere sağlaması açısından farklı ve güzel izler bırakıyor. Öğrencilerimiz kendi kabuklarından çıkarak dünyaya açılıyorlar ve bu sayede hoşgörü kültürünü de geliştiriyorlar.

Bu projeler nasıl hazırlanıyor? Neleri hedefliyor?
Projelerin hazırlık aşamalarında büyük bir eğitim ordusu yer alıyor. Öncelikle yaz zümrelerinde öğretmenlerimizin ön hazırlıkları ile projeler belirleniyor ve başvuru süreleri takibe alınarak ön hazırlık süreci yürütülüyor. Sonra ilgili kademelerde duyuruları, toplantıları ve ön bilgilendirmeleri yapılarak başvurular başlıyor. Projelerimiz de başvuruların akabinde start alıyor. Projelerin sayısı da giderek artıyor. Aslında temel hedefimiz gerçekten her anlamda “Sürdürülebilir Bir Dünya” ve bu dünyaya entegre olmuş bir “İyi İnsan” yetiştirebilmek! Yeni nesil öğrencilerin dünyaya, dünyanın sorunlarına ve çözümlerine entegre olmaları, okuldan çıktıklarında yaşamda kendilerini sudan çıkmış balık gibi bulmamaları için projelerimizin hayat bulmasına ihtiyacımız var.

Sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Projeler kendi alanlarına göre geçerliliği olan komiteler tarafından genelde değerlendiriliyor. Proje AB, BM, TUBİTAK vb. hangisi tarafından kabul görmüş ve ortaya konmuşsa değerlendirme kriterleri de buna göre en başında öğrencilere duyuruluyor. Buradaki asıl amacın değerlendirme olmadığını öğrencilerimize hassasiyetle anlatıyoruz. Çünkü projenin öğrencilere kazanımları sonuç ne olursa olsun tartışmasız çok büyük. Bu kazanımları elde etmeleri öncelikli gayemiz oluyor, sonuçta da kazanmak da var kaybetmek de! Ya da projenizin kabul görmesi veya görmemesi ihtimalleri var. Projenin kabul görmemesi de yeni bir öğrenme ve kazanım süreci aslında. Bunların öğrencilere hayat boyu lazım olacak olan; yeniden gözden geçirme, farklı bir açıdan bakabilme ya da varsa hatalar kabullenme gibi çok daha büyük kazanımları da sağladığını aktarıyoruz.

KEŞFETMEYİ ÖĞRENİYORLAR
Projeler, öğrencilere neler katıyor?
Öğrenciler, proje ne olursa olsun bir kere bu süreci bir keşfetme süreci olarak yaşıyorlar ve sonunda da gerçekten yeni bir keşfe varıyorlar. Projenin içeriği ne olursa olsun, öğrenci daha önce bilmediği, görmediği bir dünya ile tanışıyor. Çünkü bir araştırma aşamasından geçiyor. Bu aşama aslında öğrenciye proje konusuyla ilgili derin bir tanışma kazanımı sağlıyor.
Akademik olarak çocuklar salt ezbere dayalı bir eğitimle üniversiteye gittiklerinde bilim alanında çalışma yapmakta ve ortaya yeni bir ürün, yeni bir fikir yani kısacası yeni bir tez koymakta çok zorlanıyorlar. Oysa ki ezberden çıkıp projeler aracılığı ile araştıran, geliştiren, düşünen hem bireysel sorumluluğunu yerine getirirken hem de ekip çalışmasına da uyum sağlayan çocuklar ilerideki eğitim basamaklarında da çok daha başarılı ve üretken olabilirler.
Bunun yanı sıra Öğretilen her bilginin hayattaki karşılığı da çocuklar için projeler aracılığı ile somutlaşabiliyor. Bu sayede dersler ve bilgiler de daha anlamlı olmanın yanı sıra öğrenme de kalıcı bir şekilde gerçekleşiyor. Sosyal olarak öğrenci bir projede yer aldığı grup içinde kişisel gelişimini destekliyor. Ekip çalışmasını, disiplini, özveriyi bazen yenilgiyi bazen övgüyü bile yaşayabiliyor. Bunun neticesinde öğrencilerimizin empati becerileri gelişiyor. Kişisel olarak ifade gücünü keşfediyor, kalemini ve dilini kullanmayı öğreniyor. Bu da öğrencinin özgüvenini destekliyor.

ERA KOLEJLERİ ÖĞRENCİLERİ GÜNDELİK HAYATA İLİŞKİN DE PEK ÇOK PROJE ÜRETİYOR. İŞTE ONLARDAN BİRKAÇ ÖRNEK:
ECZAMATİK
Geç saatler hastaların nöbetçi eczane bulması zor oluyor. Nöbetçi eczaneler de şiddet ve baskınlardan sorun yaşıyor. Eczamatik bu noktada devreye girerek sorunlara çözüm oluyor. Eczamatik projesi bankamatik ve yiyecek-içecek otomatlarından esinlenilerek hazırlandı.
OKUR-GEZER
Ülkemizdeki kitap okuma oranını artırmak ve kitap okuma alışkanlığını daha çok kişiye kazandırmak için ERA Kolejleri öğrencileri Okur-Gezer projesini tasarladı. Bankalardaki sıra alma makinelerinden esinlenilerek hazırlanan Okur-Gezer, 7’den 77’ye her kesime hitap eden bir cihaz. Örneğin; Pendik’ten metroya binen bir kişi, metro girişinde bulunan Okur-Gezer’e uğrayarak 3 adımda kendisine en uygun hikâyeyi alabilecek. Okur-Gezer’in en önemli özelliklerinden biri de mavi kapak projesine destek vermesi. Çünkü iki mavi kapak atan kişi bir hikâye daha alabiliyor.
HAYVANSEVER SOKAK LAMBASI
Sokak hayvanlarının soğuktan donarak ölmelerini önlemek için hayvan severler ve belediyeler sokaklara hayvan barınakları yerleştiriyor. ERA Kolejleri öğrencileri de bundan etkilenerek Hayvan sever Sokak Lambası’nı tasarladı. Bu proje sayesinde hem sokak hayvanları soğuktan korunacak hem de güneş enerjisi elektriğe çevrilerek sokak lambaları aydınlatılacak.
ERA KOLEJLERİ’NDE BU YIL “BAĞLAN AMA BAĞIMLI OLMA” PROJESİ
Televizyon, telefon, tablet, akıllı tahtalar bir eğitim materyali olarak baktığımızda çok faydalı olmakla birlikte çocukları bu teknolojinin esiri olmaktan da kurtarmak gerekiyor. Online ödev programları vesilesi ile teknoloji başına geçen bir çocuğu o ekranın başından ödev bitince kaldırmak pek de mümkün olmayabiliyor. Biz de ERA Kolejleri olarak bu konuya duyarsız kalamadık ve bu yılki sosyal sorumluluk projelerimizin ana temasını da çağımızın bir dünya sorunu haline gelen “Teknoloji Bağımlılığı” olarak belirledik. Bu konuda farkındalık oluşturmak ve teknolojiyi tüketen bir nesilden üreten bir nesle evirilmek için okullarımızda bilgilendirme çalışmaları ve eğitimler yapıyoruz. Avrasya Maratonu’nda da Yeşilay’a destek vererek yürüdük. Yıl boyunca Yeşilay’la Teknoloji Bağımlılığına dair iş birliğimiz devam edecek. Ayrıca teknoloji bağımlılığına dikkat çekecek çok büyük bir projenin de ön hazırlık sürecindeyiz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.