Pandemi sonrası eğitimde e-pedagoji kavramı öne çıkacak
- Ayrıntılar
- Kategori: Özel Okullar
- Pazartesi, 27 Eylül 2021 13:58 tarihinde oluşturuldu
BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformuyla teknoloji destekli yüz yüze, çevrimiçi eğitimi, ölçme değerlendirme ve iyileştirme aşamalarını tek bir yapının altında takip edebildiklerini belirten BİL Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Elif Pehlevan, yeni dönemde okullarında gerçekleştirilecek çalışmaları aktarırken, pandemi sonrası eğitimde e-pedagoji kavramının öne çıkacağını söyledi.
Yeni dönemin pedagojisi nasıl şekillenecek?
COVID-19 pandemisi, diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da birtakım değişikliklere neden olmuştur. Salgın öncesinde ve sonrasında öğrenme ortamlarında dijitalleşmeye yönelik pek çok gelişme yaşanmıştır. Bu gelişmeler ile eğitim öğretim sürecinde yaşanan zorunlu değişimler öğrenci, öğretmen ve bütün eğitim paydaşlarını etkilemiştir. Bu değişimler, eğitimdeki pandemi risklerine karşı yapılabilecekler konusunda oldukça önem arz etmektedir. Çok yakın gelecekte sürekli öğrenme bağlamında uzaktan eğitimin, pandemi gibi zorunlu durumlar dışında da yüz yüze öğrenme gibi asıl eğitim platformu olacağı öngörülebilir. Hiperkişiselliğe ve öğrenme kayıplarının telafisine önem verilmesi gereken bu dönemde derslerin yanı sıra veli toplantılarının, hizmet içi eğitimlerin online yapılmaya devam edilmesi ile birlikte, hem zamandan hem de mekândan tasarruf ederek teknolojiyi olduğundan daha fazla faydaya çevirmek yeni normalin pedagojisine de yön verecektir.
Eğitimde pedagojiyi kısaca kimin, kime, neyi, nasıl ve ne zaman öğretmek gerektiğine dair strateji ve kurallar bütünü olarak tanımlayabiliriz. Hangi tür olursa olsun eğitimin çerçevesini pedagojik yaklaşım belirler. Her düzeyde uzaktan eğitim, sadece eğitimde mesafeyi ortadan kaldıran veya kullanılan eğitsel araçları farklılaştıran bir ayrıntı değil, pedagojinin tüm boyutlarını farklılaştıran, içinde geliştiği diğer unsurlar da dikkate alındığında eğitimde şimdiye kadar hiç karşılaşılmamış tamamen yeni bir duruma işaret eder. Uzaktan eğitim süreci, geleneksel eğitim içerikleri ve ölçme değerlendirme yöntemlerini değil eğitim felsefesi, psikolojisi ve sosyolojisini de içerecek biçimde köklü bir değişim ihtiyacının çok yakında olduğunu göstermiştir.
Pandemiden sonra e-pedagojinin kavramsallaştırılması beklenmektedir. Yeni nesil, teknoloji odaklı ve uzaktan destekli öğrenme ihtiyacı kaçınılmaz gerçeğimizdir. Bu yüzden geleneksel pedagojinin üstünlüklerini yeni döneme taşıyarak geliştirilen e-pedagojiyi mevcut öğretim sistemine entegrasyonunu sağlayacak yöntemler geliştirilmelidir. E-pedagoji sisteminde öğrenciler, geliştirmesi gereken kazanımları, hibrit eğitime göre destekleyici etkinliklerle, girişimlerle taçlandırma fırsatı bulacaktır.
HİPERKİŞİSEL ÖĞRENME ARTIŞA GEÇTİ
Teknoloji ve eğitim uyumu için neler öngörülüyor?
Eğitimde kaliteyi arttırmak, zamanı etkili kullanabilmek ve en önemlisi 21. yy becerileri ile donatılmış bireyler yetiştirmek için teknolojiyi eğitimde olabildiğince kullanmak zorunluluk haline gelmiştir. Teknoloji; öğrenme-öğretmede kolaylık, öğrenmede kalıcılık, görsel-işitsel destek, çağın gerekliliği, zamandan tasarruf ve dersi cazip hale getirmek için kullanılan en önemli araçtır. Pandemi döneminde yapay zekâ platformları ile öğrencilerin hiperkişisel öğrenme ivmeleri artışa geçmiştir. Bundan sonra artık hiçbir şey aynı devam etmeyecek, hepimiz hibrit eğitimin gerekliliklerini yerine getireceğiz. BİL Eğitim Kurumları olarak BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformuyla teknoloji destekli yüz yüze, çevrimiçi eğitimi, ölçme değerlendirme ve iyileştirme aşamalarını tek bir yapının altında takip edebileceğiz. Çağın öğretim donanımına dair tüm fırsatları, öğrencilerin disiplinli ve motivasyonlarını kaybetmeden çalışmaları adına seferber ediyoruz. Başarıya götüren en önemli katkının iyileştirici geri bildirim sağlamak olduğunun bilincindeyiz ve yapay zekâ temelli kaynaklara yatırımlar yapıyoruz.
AİLE İLE BİRLİKTE ÖĞRETMENİN DE ROLÜ DEĞİŞİYOR
Okul iklimi yeni döneme göre nasıl uyarlandı?
Eğitim ekosistemini kurgularken sadece okulda eğitim öğretim çalışmalarına odaklanmak yerine, faaliyetleri tüm yaşam alanlarına entegre olacak şekilde planlamak çok önemlidir. Kişiselleştirilmiş eğitim için doğru sistemi, zamandan ve mekândan bağımsız bir eğitim anlayışı ile oluşturabiliriz. Okulda gerçekleşen öğrenmenin okul dışında da kendi hızında ve bireysel olarak devam etmesini sağlıyoruz.
Bilgiyi en doğru ve en güncel hâliyle öğrencilerimize aktarmak için her ortamı, öğrenme merkezi olarak yapılandırıyoruz. Bunun için aile iş birliğine ihtiyacımız var. Aile ile birlikte öğretmenin de rolü değişiyor. Okulların sadece öğrenci değil tüm paydaşları ile yaşam boyu öğrenme merkezi olmasını sağlıyoruz.
Öğrenme kayıplarının telafisi için nasıl bir program uygulanacak?
BİL Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizin öğrenme kayıplarına yönelik eğitim öğretim yılı başlangıcı öncesinde Akademik Destek ve Hızlandırma Programı uygulandı. Ara sınıf (5,6,7. ve 9,10,11.) öğrencilerimize bir önceki sınıf düzeyinde tekrar çalışmaları yapıldı. 8 ve 12. sınıf öğrencilerimize yönelik tekrar çalışmaları ile ulusal sınavlara hazırlıklar başladı. Öğrencilerimizin eğitim öğretim faaliyetlerini 7/24 kuşatacak sistemlerle destekleyecek olan “Hibrit Öğrenme” sağlayacak BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu ile öğrencilerimizin kazanım eksikliklerine yönelik senkron ve asenkron dersler ile üst düzey telafi çalışmaları yapılmaktadır. Okullarımızda öğrencilerimizin akademik performanslarına yönelik yapılacak çalışmalar ile birlikte etkili ders çalışma metotları, kalıcı öğrenme yöntemlerine yer veren Hiperkişiselleştirilmiş programlar uygulanmaktadır. BİL Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizin ayrıntılı konu, kazanım ve envanter analiz ve raporlarıyla en küçük öğrenme parçası ile ilgili performans gelişimi takip edilir. BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu ile öğretim programlarında hedeflenen davranışlara hangi düzeyde ulaşıldığını, süreç içerisindeki uygulamaların hedeflenen bilgi, beceri ve tutumların gelişmesinde ne ölçüde etkili olduğunu tespit ederek gerekli iyileştirme çalışmaları planlanmaktadır. Öğrencilerimizin öğrenme kayıplarına yönelik etkili ve nitelikli eğitimler ile telafi programlarımız devam edecektir.
YENİ DÖNEMİN İNOVATİF YAKLAŞIMLARI NELER OLACAK?
Yeni dönemde “İnovasyon” ve “Hiperkişiselleştirilmiş Eğitim” öne çıkacak. Eğitimde yenilikçi, hızlı, zaman ve mekândan bağımsız sistemleri olan eğitim kurumları daha başarılı olacak. Öğrencilerin gelişimleri için yapılan tüm etkinlik ve projelerin bu anlayışla planlanacağı yeni bir döneme geçiyoruz. Yeni döneme uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin harmanlandığı senkron ve asenkron derslerle öğrencilerimizin eğitim öğretim faaliyetlerini 7/24 kuşatacak sistemlerle destekleyecek olan “BİL LEARN Hibrit Eğitim Platformu” ile hazırız.
Çünkü biliyoruz ki, bugünü her zaman geçmişte bırakacak ve yeni şeyleri öğrenerek geleceğe daha güvenli adımlarla ilerleyeceğiz. Liderlik, girişimcilik, doğru öğrenme teknikleri ve gelişen teknolojiye adaptasyon için kendi alanında uzman kişilerden aldığımız yüz yüze/online eğitimler, seminerler, webinarlar, etkinlikler ve programlarla öğrenme heyecanını sürdürüyoruz.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
Kavram 50. Yılında yeni döneme iddialı başlıyor
-
Doğru Cevap öğrencileri Hibrit Model ile sınavlara hazırlıyor
-
Girne Koleji yeni eğitim – öğretim dönemine güçlü giriyor
-
BİL-PISA ile ölçme ve değerlendirmede yeni dönem başlıyor
-
Sevinç yapay zeka ve teknolojiye dayalı eğitimlerini güçlendiriyor
-
YETEV Okulları eğitime fark yaratan projeleri hayata geçiriyor
-
Mektebim Koleji Yenilikçi Eğitim Programı ile fark yaratıyor
-
BİL Eğitim Kurumları eğitimde bütünsellik ve sürdürülebilirlik ilkesiyle büyüyor
-
Sevinç’te kurum kültürünü 4 temel unsur belirliyor
-
‘Girne Koleji olarak küresel standartlara uygun, yenilikçi ve çağdaş eğitim modelleri kurguladık’