BİL’de Holistik Model 4 temelde yükseliyor: Keşif, Sorgulama, Proje, Performans
- Ayrıntılar
- Kategori: Özel Okullar
- Cuma, 27 Aralık 2024 11:42 tarihinde oluşturuldu
Bil Eğitim Kurumlarında akademik başarının yanında öğrencilerin duygusal zekalarını ve sosyal becerilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Ortaokul-Lise Koordinatörü Zerrin Akınlı ve Uygulamalı Dersler Koordinatörü Erkan Bayar, Beceri Temelli Eğitim uygulamaları hakkında sorularımızı yanıtladılar.
Beceri Temelli Eğitim kavramı sizin için ne ifade ediyor? Kurum olarak yaklaşımınızdan bahsedebilir misiniz?
Sürekli yenilik, gelişim ve iş birliği anlayışını benimseyen “Dünya İnovasyon Okulu” BİL Eğitim Kurumlarında amaç her öğrenciyi bireysel potansiyeline uygun şekilde yönlendirmek ve onların hayata daha donanımlı bireyler olarak katılmalarını sağlamaktır. Akademik başarının yanında öğrencilerin duygusal zekâlarını ve sosyal becerilerini geliştirmek hedeflenir. Kişilerin çevresiyle uyumlu, iletişim becerileri gelişmiş ve topluma katkıda bulunabilecek bireyler olması için yaşam becerileri eğitimine önem verilir. Kendi öğrenim süreçlerini yöneten, öz güveni yüksek gençler yetiştirilir. Eleştirel düşünme, iş birliği, dijital okuryazarlık, yaratıcı düşünme gibi beceriler BİL Kolejlerinin müfredatının bir parçasıdır.
SÜREÇ ODAKLI DEĞERLENDİRMEYE ÖNEM VERİLMELİ
Beceri Temelli Eğitimin temel dinamikleri nelerdir?
Beceri Temelli Eğitim özellikle 21. yüzyılın gereksinimlerine uygun bireyler yetiştirmeyi hedefler. Bunun için de eğitim kurumları fark yaratacak program ve uygulamalarla öğrencileri pasif birer bilgi alıcısı olmaktan çıkararak, sürecin etkin bir parçası haline dönüştürmelidir. Öğrencilerin bireysel öğrenme stilleri ve hızlarına uygun içerikler sunarak, multidisipliner bir yaklaşımla konular arasında bağlantılar kurarak, öğrencilerin birden fazla alanda yetkinlik kazanmaları sağlanabilir. Derslerde ve proje hazırlarken teknolojinin kullanımı teşvik edilmelidir. Öğrenciler, böylelikle doğru bilgiye nasıl ulaşacaklarını, öğrenilen bilgilerin pratikte nasıl kullanılacağını görür. Ekip projeleri ve grup çalışmalarıyla etkili iletişim ve takım çalışması becerileri de kazandırılmış olur. Değerlendirmede ise geleneksel sınavlar yerine, performans değerlendirme, portfolyo çalışmaları ve proje sunumları gibi yöntemler kullanılmalıdır. Sonuç odaklı değil, süreç odaklı değerlendirmeye önem verilmelidir.
BÜTÜNSEL EĞİTİM ANLAYIŞINI BENİMSİYORUZ
Beceri Temelli Eğitimi nasıl hayata geçiriyorsunuz?
BİL Eğitim Kurumlarında genel olarak her kademede Holistik “Bütünsel” eğitim anlayışını benimsemekteyiz. Merkezinde “Beceri Temelli Eğitim” yer alan, anaokulunda “Keşif Temelli”, ilkokulda “Sorgulama Temelli”, ortaokulda “Proje Temelli” lisede ise “Performans Temelli” eğitim uygulamalarıyla öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Anaokulundan itibaren disiplinler arası bir yaklaşımla öğrencilerimizi yaşayarak, deneyimleyerek öğrenmeye yönlendiriyoruz. Portfolyo çalışmaları ve sunumlarıyla ifade güçlerinin gelişmesini, özgüven oluşumunu destekliyor “Gelişim Takip Sistemi” ile gelişimlerini takip ederek, velilerimizi sürekli bilgilendiriyor, sürece onları da dahil ediyoruz. Ortaokul ve liselerimizde öğrencilerimizin yetenekli oldukları alanlarda ulusal ve uluslararası proje ve yarışmalara (TÜBİTAK, Teknofest, FFL, WRL, Kanguru, Caribou, Gelecek Sahnede vb.) katılımlarını teşvik ediyoruz. Özellikle liselerimizde uygulanan “BİL Young Leaders” Genç Girişimcilik Programıyla öğrencilerimizin daha lise çağında iş hayatıyla tanışmalarını ve dahil olmalarını sağlıyoruz.
Sınıflarımızda akıllı tahtaları aktif olarak kullanıyor, yapay zekâ uygulamalarını eğitim programlarımıza entegre etmeye çalışıyoruz.
Oku-BİL ve BİL ER Projeleriyle öğrencilerimizde okuma alışkanlığını geliştirmeyi, etkin ve anlamlı okumalarını, okuduklarını sorgulamalarını sağlamaya çalışıyoruz.
Öğrencilerimizin yabancı dil gelişimlerini desteklemek amacıyla her yıl kurum olarak MUN, e-Twinnig, Erasmus gibi projelere katılım sağlıyor, liselerimizde Amerika ve Kanada Çift Diploma Programlarıyla öğrencilerimize ikinci bir lise bitirme imkânını tanıyoruz.
Biz BİL Kolejleri olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Kurucu Vakfı olan AKEV (Anadolu Kültür Eğitim Vakfı) iş birliğiyle, okullarımızda kurduğumuz Sosyal Sorumluluk Kulüplerinin üniversite kulüpleriyle birlikte çalışmasını sağlayarak öğrencilerimizde toplumsal duyarlılığı, yardımlaşma bilincini artırmaya yönelik projeler geliştirmekteyiz. Böylece öğrencilerimiz üniversitede ve sonraki yaşantılarında bu bilinçle hareket eden, topluma faydalı bireyler olarak yetişmesini hedeflemekteyiz.
Beceri Temelli Eğitimin okul iklimine etkileri nelerdir?
Beceri Temelli Eğitim Modeli sadece kişisel becerileri geliştirmekle kalmaz, okulun genel kültürüne, değerlerine ve öğrenme ortamına yenilikçi ve olumlu bir yön verir.
Grup çalışmaları, takım projeleri ve ortak hedeflere yönelik aktivitelerle okulda güçlü bir iş birliği ortamı yaratılır. Öğretmenler, yalnızca bilgiyi aktaran değil, öğrencilerin rehberi ve destekçisi rolünü üstlenir. Farklı fikirlerin ortaya konup tartışıldığı, yardımlaşma ve aktif katılımın arttığı ortak çözüm arayışları sonucunda iletişim ve güven duygusu da artar. Fikirlerini özgürce ifade edebilen öğrenciler daha yaratıcı çözümler üretebilirler. Bu durum, okulun genel atmosferinde açık fikirli, iş birlikçi ve yenilikçi bir kültürün gelişmesine katkı sağlar. Ayrıca, empati, liderlik ve problem çözme gibi sosyal becerileri de geliştireceği için okul içinde daha anlayışlı, saygılı ve destekleyici bir kültür oluşacaktır.
Bunun yanında, teknoloji araçlarının; akıllı tahtaların, dijital eğitim içeriklerinin, yapay zekâ destekli uygulamaların derslerde kullanılmasıyla okul daha modern, yenilikçi ve ileriye dönük bir yapıya dönüşecektir. Kısacası bu yaklaşım, okul atmosferini daha mutlu, üretken ve uyumlu bir hale getirecektir.
Öğretmenler Beceri Temelli Eğitime nasıl hazırlanıyorlar? Hangi eğitimleri alıyorlar?
BİL Eğitim Kurumlarında tüm idareci ve öğretmenlerimize yönelik hizmet içi eğitimlerimiz her yıl ağustos ayında başlıyor, ara tatiller ve yarıyıl tatilin de eğitimlere devam ediyoruz. Yüz yüze ve online eğitimlerle öğretmenlerimize kurum kültürümüzü aktarmaya çalışıyor, kullandığımız eğitim yöntemleri, dijital ve basılı eğitim materyalleri, yeni teknolojiler hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. TeacherX platformu üzerinden canlı veya online olarak mesleki ya da kişisel gelişim eğitimlerimizi yıl boyu sürdürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki önce biz öğretmenler gelişmeli, değişime açık olmalıyız. Proje ve ders materyali hazırlama eğitimleri, yapay zekâ kullanımı ve yapay zekânın derslere entegrasyonu, süreç değerlendirme yöntem ve teknikleri, hızlı ve anlamlı okuma yöntemleri eğitimi eğitim başlıklarımızdan bazıları. Ayrıca her yıl kasım ayında Antalya’da düzenlediğimiz SES (Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumu)’nda Türkiye’nin önde gelen eğitici ve akademisyenlerini yönetici ve öğretmenlerimizle buluşturuyoruz.
Beceri Temelli Eğitim hangi derslerde verimli sonuçlar yaratıyor? Her derste uygulanabilir mi?
Beceri Temelli Eğitim, temelde uygulamalı ve öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım olduğu için her derste uygulanabilir. Öncelikle öğretmenlerin beceri temelli aktiviteler planlama ve uygulama konusunda donanımlı olmaları gerekir. Aktivitelerin branşa uygun olarak seçilmesi, ayrıca her öğrencinin beceri düzeyi farklı olacağından, öğrencilerin hazır bulunuşluklarına uygun olarak hazırlanması, uygun materyal ve kaynakların seçilmiş olması son derece önemlidir. Saydığımız hususlarla ilgili olarak da okullarda görevli akademik kadronun sürekli desteklenmesi gerekmektedir. Biz kurum olarak, İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğretim görevlilerinin desteğiyle yıl boyunca planlama, materyal tasarımı, uygulama süreçleri vb. konularda çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemiz iş birliğinde kurulan Bilim Kurulumuz bize akademik süreçlerle ilgili büyük destek veriyor.
SANAL SİMÜLASYONLAR
Beceri Temelli Eğitimde teknolojiden nasıl yararlanılıyor?
Kurumlarımızda yaparak öğrenme modeline uygun, etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunmayı hedefleyen teknolojilerle Beceri Temelli Eğitimi desteklemekteyiz. Teknolojiyi bu alanda amaç değil, araç olarak kullanmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Uyguladığımız eğitim programlarımızla öğrencilerimizin kariyer hedefleri doğrultusunda elde etmeleri gereken becerileri Sanal Simülasyonlar kullanılarak elde etmelerini sağlıyoruz.
Öğrenme süreçlerini hızlandırarak kişiye özel öğrenme yollarını tespit eden yapay zekâ destekli uygulamalarla kazanım eksiklerini tespit edip, telafi çalışmalarıyla öğrencilerimizi akademik anlamda destekliyoruz.
Öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirmek için özellikle matematik, kodlama ve dil eğitiminde kurum olarak eğitsel oyunlara önem veriyoruz. Kodlamanın ana kazanımları arasında yer alan problem çözme, analitik düşünme ve takım çalışması becerilerini bu yolla geliştirdiğimize inanıyoruz. Bu da öğrencileri motive ederek öğrenmeyi daha eğlenceli hale getiren Gamification (Oyunlaştırma) ile gerçekleşiyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
‘Yönder Eğitim Kurumları markası olarak başarılı bir işletme ve eğitim modeline sahibiz’
-
‘Yenilikçi eğitim modelimizle MEB müfredat içeriklerini BECERİLER KAVRAMI ile donatıyoruz’
-
BİL’de Holistik Model 4 temelde yükseliyor: Keşif, Sorgulama, Proje, Performans
-
Öğrencilerin daha esnek, yenilikçi ve üretken olmaları için: Beceri Temelli Eğitim
-
YETEV Okulları’nda Beceri Temelli Eğitim’in stratejisi PROGEL ile oluşturuluyor
-
‘Girne Koleji’nde Beceri Temelli Eğitimi yenilikçi bir model olarak tüm süreçlerimize entegre ettik’
-
‘Öğrenme süreçlerini öğrencilerimizin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine göre bireyselleştiriyoruz’
-
‘21. yüzyılda en önemli etken teknolojik yeterlilik ve dijital okuryazarlık olacak’
-
'Geleceğin öğretmenleri öğrencilerini belirsiz bir geleceğe hazırlama yetkinliğine sahip olmalı'
-
BİL Eğitim Kurumlarında Geleceğin Öğretmenleri: Dijital Çağa Uyum ve Mentorluk Becerileri