banner

MEÇ Okulları'nda okul öncesi renkli ve eğlenceli




Çocukların uzun eğitim hayatlarında zaman zaman çok sıkılacakları, çok yorulacakları dönemlerin olacağını belirten BÜMED MEÇ Okulları Genel Müdürü Haluk Koçak, “Neden o hayatın ilk basamağı olan Okul Öncesi renkli ve eğlenceli olmasın?” diye soruyor. Okul öncesinde uyguladıklarI model hakkInda bilgi veren Koçak, “Okulumuzun adı Merak Eden Çocuk ve sadece isimde kalmayan, hem öğretmen hem öğrenci hem de veliler tarafından özümsenmiş uygulamalar yapılıyor.” diye konuştu.

haluk_kocak_mecÖzel okullar okul öncesi eğitimde nasıl bir eğitim modeli uyguluyorlar?
Son yıllarda Okul Öncesi Eğitim’in daha çok ön plana çıkmasıyla beraber özel okullar Okul Öncesi Eğitim’de farklı yaklaşım biçimleri ile birlikte daha detaylı ve özenli programlar sunmaya başladılar.
Günümüz çocuklarının hayata bakışı, kavrama hızı, özgür alan ve sosyalleşme ihtiyaçları beceri edinmedeki ustalıkları ile birleştiğinde artık Okul Öncesi eğitim bizim eski bildiğimiz sadece oyun oynamak için alan sunmaktan ya da ailelerin iş hayatlarına devam edebilmeleri için çocuklarını mecbur bırakmak zorunda kaldıkları gündüz bakım evi mantığından çıktı.
Özel Okullar İlköğretim ve Ortaöğretim kademelerinde süreklilik beklentilerini artık Okul Öncesi Eğitim’de ebeveynlere çeşitli olanaklar sunarak sağlamaya başladılar.
Özellikle yabancı dil eğitiminin ya da Montessori, Waldorf ve Reggio Emilia gibi çocuğun bağımsız, özgüveni yüksek, becerileri gelişmiş bireyler yetiştirmeyi hedefleyen yaklaşımların Okul Öncesi Eğitim’de ön planda olduğunu görüyoruz.
Bu sebeple Okul Öncesi Eğitim’de Özel Okulların genel yaklaşımı bol oyunlu, doğayı keşfetmeyi ve etkinliklerle deneyimlemeyi baz alan kazanımları adres gösteren etkinlikler bütünüdür.
Erken yaşta rutin oluşturmanın ve belli bir düzene göre ilkokul deneyimini edinmenin de önemi göz önüne alındığında Okul Öncesi Eğitimi çocuk gelişimine yapılmış en büyük katkıdır.

BÜMED MEÇ Okullar’ında okul öncesi eğitimde nasıl bir eğitim modeli uygulanıyor?
Okullarımızda kuruluşundan bugüne Boğaziçi Üniversitesi kültürü ve anlayışına göre üniversitemiz hocalarının danışmanlığı ile hazırlanmış model uygulanıyor. Okulumuzun adı Merak Eden Çocuk ve sadece isimde kalmayan, hem öğretmen hem öğrenci hem de veliler tarafından özümsenmiş uygulamalar yapılıyor. Bunlardan en önemlisi Merak Eden Çocuk Saati’dir. MEÇ Saati sunumlarında öğrencilerimiz, 21. yüzyıl becerileri olan STEM, Robotik ve Maker‘ı günlük hayatla birleştirirler. Yuva grubunda toplu olarak deneyler yapılırken, öğrencilerimiz kendilerini daha rahat ifade edebilmeye başladıkları anasınıfından itibaren merak ettikleri konularla ilgili sunumlar yaparlar.
MEÇ Saati’nde öğrenciler, yaşlarına ve gelişimsel düzeylerine uygun olarak seçtikleri konuları önce velilerinin rehberliğinde daha sonra öğretmenlerinin eşliğinde araştırmaktadırlar. Çocukların doğal meraklarının ürünü olan “Gökyüzü neden mavidir?”, “Su hareket eder mi?”, “İnsanlar neden birbirine benzemez?” gibi sayısız miktarda soruların yanıtlarını arayan öğrencilerin merakları ve öğrenme istekleri böylelikle ayakta tutulmaktadır. Öğrencilerimiz araştırdıkları konuları MEÇ Saatinde arkadaşlarına sunmaktadırlar. Bu sayede sınıf arkadaşlarının önünde kendilerini ifade etmekte ve küçük yaşta sunum becerileri kazanmaktadırlar.

haluk_kocak_mecMERAK ATÖLYESİ
Bir diğer uygulamamamız Merak Atölyesidir. Gözleme dayanan çizim, beynin görsel gelişiminin okuma yazmasıdır. Beynin görsel gelişimi, hayal etme becerisinin ve yaratıcı olmanın temelidir. Bu nedenle, gözlemlemeyi ve çizimi öğretmek yaratıcılığı öğretmenin temelidir. Öncelikle fark etmediğiniz bir şeyi çizemezsiniz. Çizimler bir deneyimdir. Beyninin gözlem ve çizim yapan alanları gelişmek için uyarılabilir. Dikkatli gözlem alışkanlığını öğrenmek hayatın her alanı için önemli bir anahtardır. Merak Atölyesinde her yaş grubu çocuklar ile sıkça bakmak, görmek ve çizmek üzerine çalışmalar yapıyoruz. Çünkü gözlem alışkanlığı ve çizim, her şey gibi düzenli pratik ile öğrenilir.
Her çocuk farklı, kendine has ve yaratıcıdır. Her çocuğun yaptığı resmin de kendine has ve farklı olması, bu farklılığın desteklenmesi yaratıcılık ve özgünlüğün geliştirilmesi için sanat eğitiminin olmazsa olmazlarındandır.
Merak Atölyesinde çalışmalarımızı yaparken çocuklara mutlak sonucu tanımlayan iş örnekleri göstermek yerine, farklı yaklaşımlarda çeşitli sanatçılar ve işleri üzerinden ilerliyoruz. Çocuklar bu yol ile sanat tarihinde farklı ve özgün çok çeşitli yaklaşımlar, bakış açıları ve ürünler olduğunu görüyor, bunlardan ilham alıyorlar.
Bütün sanatçıların ürettikleri nasıl birbirinden farklıysa her çocuğunda sanatsal üretimlerinin birbirinden farklı olduğu, kimsenin kimseye benzemediğini ve yaptıklarının da benzemeyeceğini, orijinalliğin gücünü fark ediyorlar.
Bu şekilde çocukların başkalarıyla kendilerini kıyaslamaları yerine, kendi biricikliklerine değer verip, kendilerine has yaklaşımlarını geliştirmelerini destekliyoruz.
Merak Atölyesinde yaptığımız çalışmalarda çocuklarla sıkça doğayı inceleyerek, ezber ve bildik sınırların ötesindeki dünyayı fark ettirmeye, doğanın rehberliğinde çocukların kendi engin hayal dünyalarını, yaratıcılıklarını keşfetmelerine ve kendilerini cesurca ortaya koymalarına alan tanıyoruz.
Merak Atölyesinde bu yüzden çocukların çizdiği ağaçlar rengarenk ve alışılmadık biçimlerde olabilir.
Bu iki farklı yaklaşımı temeline alan yaklaşım ise SARES (Sorgulama-Araştırma- Eleştirme - Savunma). Tüm derslerimiz, oyun zamanlarımız ve gezilerimizde planlamalar yapılırken öğrenciyi harekete geçirecek, merak uyandıracak soruların ne olduğunu öğretmenlerimiz kendi aralarında tartışıyor. Burada dikkat edilen bu soruların çocuklarımızdan gelmesi için uygun ortamın hazırlanması. Böylece çocuklar merak ettikçe derslerimiz büyüyor ve öğrencilerin keyif aldığı öğrenme zamanlarına dönüşüyor. Ne yaparsak yapalım en çok dikkat ettiğimiz ise onları gelecek kaygısı içinde boğmadan bugünü anlamaları, yaşadıkları anı değerli kılmalarıdır.

OKUL ÖNCESİ RENKLİ VE EĞLENCELİ OLMALI
Anne-babalar okul öncesi eğitim kurumlarını seçerken nelere dikkat edilmeli?
Çocuğunu anne-babasından daha iyi tanıyan kimse olamaz. Çocuğunuzun ihtiyacı nedir, hamuru nedir en iyi anne ve babalar bilebilir. Belki sizin beklentiniz çocuğunuzun akademik becerilerinin daha hızlı ortaya çıkarılacağı bir kurum… Ama ya çocuğunuz sadece oyun oynamak istiyorsa?
Ya da siz sadece o mutlu olsun, oyun oynasın isterken o masa başı etkinliği yapıp, harfleri keşfetmek istiyorsa? Çocuğunuz için doğru okulu seçerken o okulun çocuğunuz için uygun okul olmasıyla sizin beklentileriniz arasında iyi bir denge bulmanız gerekebilir.
Uzun eğitim hayatlarında zaman zaman çok sıkılacakları, çok yorulacakları dönemler olacak. Neden o hayatın ilk basamağı olan Okul Öncesi renkli ve eğlenceli olmasın?
Bırakın çocuğunuz doğayla iç içe olsun, bol bol oyun oynasın, gelişim özellikleri göz önüne alınarak planlanmış doğru etkinliklerle becerilerini geliştirsin. Ama en önemlisi sosyal- duygusal olarak sağlıklı, bağımsız ve özgüvenli bir birey olarak büyüsün ve gelişsin.
Her anne babanın biricik evladını emanet edeceği ortamın öncelikle güvenli ve sağlıklı olması önemlidir.
Sonrasında iyi bir eğitim kadrosu ve çocuk gelişimini destekler olarak planlanmış bir program ve rutine sahip her okul, hele bir de büyük bir bahçesi var ise doğru okuldur. Bu yüzden mutlaka çocuğunuzu göndermek istediğiniz okul öncesi kuruma rutin bir gününde ziyarette bulunun. Mümkünse oyun saatini uzaktan gözlemleyin. Unutmayın ki orada bulunan eğitimciler her çocuğa kendi çocuklarıymış gibi davranır, sizin gözlemlerken bakmanız gereken çocuğunuzun o ortamda mutu olup olmayacağıdır.

Okul öncesi eğitimde aileye düşen görev ve sorumluluklar neler?
Karakterimizde sahip olduğumuz olumlu-olumsuz her özelliğin tohumları Okul Öncesi ve İlkokul çağında atılır.
O tohumların doğru atılması ve fidanın yeşermesi için düzenli olarak sulanması ve takip edilmesi gerekir. Doğru miktarda su ve iyi bir güneş açısı fidanı yeşertir.
Çocuğunuzda da geliştirmek istediğiniz davranışları ve becerileri okuluyla paylaşın,
Devamlılık ve tutarlılık önemlidir.
Okulun çocuğunuza katmaya çalıştıkları, geliştirmeye çalıştığı davranışları ya da sizin yaptıklarınız ancak Okul-Aile işbirliği doğru ve sağlıklı sağlanırsa bir noktaya varır.
Beklentiyi doğru ifade etmek, kurumun yapısına ve sistemine güvenmek ve her zaman iletişimde kalmak hem çocuğunuzun gelişimini takip etmenize hem de size ebeveynlikte rehberlik edecek bir desteğe sahip olmanıza yardımcı olur.

Okul öncesinde oyun ile öğrenmenin önemi nedir ve nasıl uygulanmalıdır?
SARES ve Merak Eden Çocuk Saati uygulamalarımız oyun saatlerinde de hayatta. Oyun Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Yetenek ve zekâ geliştirici, belli kuralları olan, iyi vakit geçirmeye yarayan eğlence” olarak tanımlanmış. İyi vakit geçirmek aslında bizim sadece oyun değil tüm hayatımızda hedeflediğimiz bir şeydir. Bunu yaparken yeteneklerini öne çıkaracak, keyif aldıracak çalışmaları yapmak zaten her öğretmenin belki de meslek seçimlerindeki en önemli kriteridir. Okul bahçesinde çocuklarımız öğretmenlerimizin uzaktan sürekli izledikleri ortamda kendilerini ifade etme, başkalarına saygı gösterme gibi kavramları yaparak öğrenirler.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.