banner

Etkileşim Temelli Öğrenme Varsa, Temelde Akademik Beceriler Var!




Adem Durmuş – Kavram Eğitim Kurumları Genel Müdürü

ademdurmus• Yıllar boyu sürecek başarının ilk adımını ilkokulda atıyoruz. Kavram’da öğrenciler temel akademik becerilerini ilham veren eğitimciler ve etkileşim temelli öğrenme yaklaşımı ile kendi temposuyla kazanıyor.
• Kavram’da kendi bireysel gelişim ihtiyaçlarının farkında olan öğrenciler yetiştiriyoruz. Güçlü ve geliştirilmesi gereken alanların bilinciyle hareket ediyor, kendilerini geliştirmeleri için onlara rehberlik ediyoruz.
• Bizim anlayışımızda merak varsa öğrenme vardır. O yüzden öğrencilerimizin merak ve öğrenme aşkını sürekli canlı ve dinamik tutuyoruz.

Kavram Koleji olarak ilkokul eğitiminde nasıl bir eğitim modeli uyguluyorsunuz?
Kavram Koleji olarak; “Etkileşim Temelli Öğrenme” yaklaşımını benimseyerek öğrencilerimizin bütüncül gelişimini destekleyecek bir akademik altyapı kurduk. Çünkü ilkokul, çocukların akademik eğitim hayatına attıkları ilk adımdır. Bir öğrenciye okul hayatını sevdiren ve eğitim tutkusunu hayat boyu canlı tutmayı öğreten bu süreç için dersimize çok iyi çalıştık. Her yaş grubuna özel geliştirdiğimiz ders programlarımız var. Öğrencilerimizi; ilham veren eğitimciler ile temel akademik becerilerini kendi temposuyla kazandıran bir tutum ve sağlıklı ilişkilerin hakim olduğu yenilikçi bir ortam ile tanıştırıyoruz. Öğrencilerimizin temel akademik becerilerini geliştiriyor, yaşamları boyunca devam edecek olan bilimsel düşünme süreçlerine yön veriyoruz.

BİREYSEL İHTİYAÇ TEMELLİ GELİŞİM REHBERLİĞİ
İlkokulda öğrenciye sunulan psikolojik danışma ve rehberliğin önemi nedir ve Kavram’da PDR uygulamaları nelerdir?
Kavram’da kendi bireysel gelişim ihtiyaçlarının farkında olan öğrenciler yetiştiriyoruz. Güçlü ve geliştirilmesi gereken alanların bilinciyle hareket ediyor, kendilerini geliştirmeleri için onlara rehberlik ediyoruz.
“Bireysel İhtiyaç Temelli Gelişim Rehberliği” yaklaşımımızla öz farkındalıklarını artırıyor, daha duyarlı ve daha bilinçli bireyler olmalarını sağlıyoruz. Böylece sorumluluk bilinci gelişmiş, herhangi bir sorunla karşılaştığında kendi çözümlerini üretme cesaretine sahip, risk alabilen, özgüveni yüksek, güçlü yönlerinin farkında, geliştirmesi gereken alanların bilincinde bireyler yetiştiriyoruz.
PDR uzmanlarımız her hafta öğrencilerimizin ders içi davranışlarını gözlemleyerek sosyal duygusal becerilerini geliştirmeye yönelik kişiye özgü aktiviteler düzenliyor. Böylece öğrencilerimize duygularının farkına varıp yönetmek, olumlu hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşmak, empati kurmak, sürdürülebilir pozitif ilişkiler geliştirmek, bilinçli kararlar alabilmek için gerekli bilgi, tutum ve beceriler edindiriyoruz. Tanıma ve dikkat testleri ile öğrencilerimizin geliştirmesi beklenen yetenek potansiyellerini belirleyerek onların gelişimlerini destekliyoruz.

kavram_agustos_2022BAŞARININ İLK ADIMI: ÖĞRENCİSİNİ TAKDİR EDEREK, HERKESİN TAKDİRİNİ KAZANAN BİR İLKOKUL!
İlkokulda öğrencilerinizin öğrenme gelişimini nasıl destekliyorsunuz ve onlara sunduğunuz öğrenme ortamlarından bahseder misiniz?
Kavram’da performans hedefi yerine öğrenme hedefini benimsiyoruz. Çünkü biz, öğrencileriyle periyodik olarak görüşmeler yapan, öz değerlendirme çalışmalarının etkisini bilen ve her türlü çalışmanın takdir edilmesini savunan bir iletişim anlayışının okuluyuz.
Ses getiren sınıf anlayışımız ile etkileşimin olduğu her alan, akademik ve kalıcı öğrenmeyi sağlıyor. İşte bu yüzden öğrencilerimize; ürettikleri, fikir alışverişi yaptıkları, görsel düzenlemeler tasarladıkları ve proje sunumu gerçekleştirdikleri bir okul ortamı sunuyoruz. Sınıftaki sessizlik bizim için akademik bir engeldir. Öğrencilerimizin aktif olduğu ders planları hazırlayarak, onlara etkileşim merkezli bir eğitim kültürünün kapılarını açıyoruz.

BAMBAŞKA PORTFOLYO VE PROJE ÇALIŞMALARI
Eğitim rutinleriniz nelerdir ve akademik başarıyı artırmak için neler yapıyorsunuz?
Öğrencilerimizi; Felsefe Atölyeleri, Oyun ve Takım Çalışmaları Etkinlikleri, Fikir Üretme ve Planlamaya Yönelik Değerlendirme, İletişim Çemberleri, Ayın Araştırma Konusu gibi zengin içeriklerimiz yer alıyor. Bu içeriklerimiz öğrencilerimizin değerlendirme, eleştirel düşünme, planlama, problem çözme gibi çok yönlü gelişimlerini destekliyor.
Bizim anlayışımızda merak varsa öğrenme vardır. O yüzden öğrencilerimizin merak ve öğrenme aşkını sürekli canlı ve dinamik tutuyoruz. Meraklı Ödevler, Merak Takvimi, Merak Duvarı gibi birçok uygulamayla öğrenme heyecanın sürekliliğini sağlıyoruz.
Portfolyo günleri düzenleyerek öğrencilerimizin öğrenme performansının bilincine varmalarını sağlıyoruz. Ortaya koydukları somut ürünlerle yaptıkları çalışmaların farkında olan öğrencilerin öz sorumlulukları gelişiyor ve öz denetim becerileri artıyor.

AKADEMİK BAŞARININ TEMELİNİ İLKOKULDA ATIYORUZ!
İlkokulda uyguladığımız akademik program Kavram öğrencilerinin LGS ve YKS’de üstün başarı elde etmelerini sağlıyor. Böylece tüm öğrencilerimizi başarıya ulaştırarak kitlesel başarıda bir numara oluyoruz. Son ders saatini öğrencilerimizin sınıf öğretmenlerinin gözetiminde ödevlerini yapmaya ayırıyoruz. İlkokul birinci sınıftan itibaren her gün öğretmen gözetiminde düzenli ders çalışma alışkanlığı edinen öğrencilerimizin, aynı zamanda okuma rutinleri ile okuma alışkanlığı ve okuduğunu anlama becerisi artıyor. Öğrenme heyecanları kaybolmadan, öğretmenlerinden destek alarak düzenli ders çalışma alışkanlığı ediniyorlar.
Öğrencilerimizin iyi bir okuryazar olmasını sağlıyoruz. Onlara sunduğumuz dinamik çalışma ortamı sunuyoruz. Kütüphaneyi araştırma laboratuvarı olarak kullanan, Türkçe dil becerileri ve hayat bilgisi ile iç içe büyüyen öğrencilerimize, güçlü bir okuma ve okuduğunu anlama kültürü ile yeni fikirler üretebilme becerisi kazandırıyoruz.

ÖĞRENMEK İÇİN DEĞİL KONUŞMAK İÇİN İNGİLİZCE
Yabancı dil öğreniminde farklı bir hedefiniz ve yaklaşımınız var. Yabancı dil eğitiminizden bahseder misiniz?
Yabancı dil ediniminde öğrencilerimizin kendi ana dillerinde olduğu gibi İngilizce’de de kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmelerini hedefliyoruz. Bu nedenle dil edinim sürecimizi aslında şu söz özetliyor: “İngilizce öğretmiyoruz, İngilizce konuşturuyoruz.”
Kavram’da iletişimin her anında İngilizce vardır. Çünkü biz, Cambridge Assessment English sınavlarında başarıya ulaşan bireyler yetiştirmek için CEFR kriterleri ile tüm dil becerilerine aynı anda odaklandığımız bir dil eğitim politikasına sahibiz. Öğrencilerimizi erken yaştan itibaren İngilizce dilinde araştırma yapmaya, münazaralara katılmaya, sunum hazırlamaya ve hikayeler yazmaya teşvik ediyor, İngilizce’yi okul ortamının her yerinde aktif bir şekilde kullanıyoruz.
Yoğun İngilizce ders saatlerimizle İngilizcenin temelini ilkokul 1 ve 2. Sınıfta atıyoruz. İngilizcede belirli dil seviyesine ulaşan öğrencilerimize 3. Sınıftan itibaren Almanca veya İspanyolca dersi veriyoruz.
Her anımda İngilizce uygulaması ile günlük yaşam rutinleri içinde dil becerilerini geliştiriyor, İngilizce iletişim kurmalarını kesintisiz sağlıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.