Özürlü Memur Sınavı başvuruları pazartesi başlıyor
- Ayrıntılar
- Kategori: Sınav Haberleri
- Cuma, 17 Şubat 2012 13:40 tarihinde oluşturuldu
ÖMSS başvuruları Pazartesi gününden itibaren yapılmaya başlanacak. Sınav tarihi 29 Nisan olarak belirlendi.
ÖMSS 2012 başvuruda adayların izleyeceği yol
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bu sene ilk kez düzenlenecek ve 29 Nisan 2012'de yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) başvuruların 20 Şubat Pazartesi günü başlayacağını bildirdi. Demir, özür derecesi yüzde 40'ın altında olanların sınava giremeyeceğini söyledi. ÖMSS'de tuvalet izni de olacak.
Demir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ÖSYM arasında yapılan protokol gereği bu sınavın kendilerince yapılacağını ifade etti. Sınavın 29 Nisan 2011 Pazar günü gerçekleştirileceğini belirten Demir, ÖMSS'nin 81 il merkezinde saat 10.00'da başlayacağını belirtti. Adayların kendi bulundukları illerde sınava başvuracaklarını ve gireceklerini anlatan Demir, "KKTC ve yurt dışından müracaat edeceklerse Ankara'da sınava girecekler" dedi.
Özür derecesi yüzde 40'ın altında olanlar giremeyecek
Sınava ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim programlarından mezun olan veya 2012 yılı itibariyle mezun olabilecek durumda olan sağlık raporlarında yüzde 40 ve üzerinde özürlü olduğu belirtilen adayların başvuracağını bildiren Demir, yüzde 40 altında özür derecesi olanların bu sınava katılamayacaklarını söyledi. Sınava girecek adaylar için başvuruların 20 Şubat-2 Mart 2012 tarihleri arasında alınacağını bildiren Demir, yerleştirme başvurularının ise 14-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında alınacağını bildirdi.
Özürlü vatandaşların sınav ücretinin sadece 25 TL'sini karşılayacağını, geri kalan kısmının ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca ödeneceğini aktaran Demir, kuraya katılım ücreti olarak ise özürlü vatandaşlardan 10 TL talep edileceğini anlattı.
Özür gruplarına göre ek süre verilecek
Sınavda adaylara özür gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun 'genel yetenek' ve 'genel kültür' alanında 60'luk testler uygulanacağını ve sürenin 60 dakika olacağını söyledi. Adaylara özür gruplarına göre ek süre verileceğini de bildiren Demir, "Her il merkezinde Sağlık Bakanlığımız bir ambulans ve bir Acil Tıp Teknisyeni hazır bulunduracak. Özürlü vatandaşlarımızın başvuru ve sınav merkezlerine taşınmaları için yerel yönetimlerin desteği talep edildi ve bu kapsamda girişimler devam ediyor" dedi.
Öncelikli olarak özür grubu belirlenecek
ÖSYM Başkanı Demir, çalışmaların sonuçlarının bir rapor halinde ÖSYM'ye sunulduğunu ve böylece ÖMSS için bir rehber oluşturulduğunu ifade etti. Bu komisyon raporu ışığında ÖMSS Kılavuzu'nun hazırlandığını belirtti.
ÖSYM il temsilciliklerinden ve başvuru merkezi olarak çalışan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, adayların şahsen başvurmaları ve resimlerini çektirmelerinin gerektiğini anlattı.
Tuvalet izni var
ÖSYM Başkanı, bazı adaylara ayrı soru kitapçıkları tasarlanacağını, bazılarına ise sınav uyarlamalarıyla özürlerinden doğan dezavantajların giderileceğini vurguladı. Ayrıca Başvuru sırasında belirlemek koşuluyla özürlülerin sınavda özürlerinden kaynaklanan dezavantajı ortadan kaldıran, yaşam koşullarını sürdürmelerine yol açan ve sınavı daha rahat geçirmelerini sağlayan araç ve gereçleri kullanabileceklerini belirtti.
ÖSYM sınav kuralları ve yasaklarının aksi belirtilmedikçe aynı şekilde uygulanacağının altını çizen Demir, "Ancak adayların tuvalete gitmelerine müsaade edilecek. Diğer sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da emanet alınmayacak. Kılavuzda müsaade edilen araç ve gereçler dışında sınav yasakları kapsamında olan hiçbir şey sınav binalarına alınmayacak" dedi.
Nasıl uygulanacak?
ÖMSS, 3 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik' gereği uygulanacak. Lise, önlisans ve lisans mezunu özürlülerin devlet memuru olabilmeleri için yapılacak. Yerleştirme ise kurayla merkezi olarak gerçekleştirilecek. Sınav ve kuranın içeriğine, eğitim durumu ve özür grupları itibarıyla ÖMSS'nin yapılacağı yer ve zamana, kuranın duyurulması, ÖMSS'de eğitim durumları ve özür grupları itibarıyla yer alacak konularla testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, özür grupları itibarıyla öngörülecek sınav süreleri, uygun refakatçi temin edilmesi, başvurular, tercihler, ÖMSS'de alınan puanlar ve yerleştirme, sonuçların adaylara ve kurumlara bildirilmesi ÖSYM tarafından yapılacak.
(hurriyetegitim.com)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı
-
LGS 2024 başvuruları başladı
-
LGS tarihi 2 Haziran 2024 olarak açıklandı
-
Derslig yeni eğitim – öğretim yılına daha güçlü hazırlanıyor
-
2022-YKS Ek Yerleştirme Takvimi Belli Oldu
-
2022 YKS’de değişen kurallar ne getirecek?
-
Yarıyıl tatilini verimli geçirmek için neler yapmalı?
-
YKS 2021 sonuçları açıklandı
-
Üniversite adayları, HES kodunuzu almayı unutmayın!
-
Üniversite adaylarına pandemi şartlarında hazırlık önerileri