banner

Bilim adamları "sahte anı " oluşturdu




ABD’nin Massachusetts eyaletindeki RIKEN-MIT Merkezi’nde farelerin beyninde ilk kez "sahte anılar" oluşturuldu.

kobay_fareABD’nin Massachusetts eyaletindeki RIKEN-MIT Merkezi’nde 1987'de Nobel Tıp Ödülü sahibi Susumu Tonegawa ve ekibi, farelerin beynine yerleştirilen optik fiberler sayesinde hafıza oluşumu sağlayan hücreleri harekete geçirmeyi başardı.

Araştırmacılar, farelerin beyin hücrelerini ışığa maruz bırakıldığında tepki vermek üzere yeniden programladı. Bilim adamları,  ışığa maruz bırakıldığında hücreleri etkin hale getiren "channelrhodopsin-2" proteininin üretilmesini sağlayan bir virüs geliştirdi ve beynin hafızayla ilgili hipokampus bölümüne bunu enjekte etti. Hücreleri ışığa maruz bırakmak için iplik kalınlığında optik fiberler farelerin beynine yerleştirildi. Fareler önce tehlike içermeyen "A" kutusuna koyuldu. Daha sonra hayvanlar, "B" kutusuna alındı. Burada, farelerin beyninin hipokampus bölümündeki hücreler ışıkla uyarıldı ve "A" kutusundaki anılar harekete geçirildi. Aynı zamanda, farelerin ayaklarına elektrik şoku verildi. Tekrar "A" kutusuna koyulan farelerin tehlike olmamasına rağmen korktuğu görüldü. Bununla beraber bilim adamları, farklı yeni bir yere koyulan farelerde istedikleri zaman "A" kutusundaki  "sahte anıya" bağlı hücreleri harekete geçirebildi. "Science" dergisinde yayımlanan araştırma, insan hafızasının işleyişinin daha iyi anlaşılmasına  ve travma sonrası stres bozukluğu ve benzer rahatsızlıkların tedavisine ışık tutuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.