banner

Yatırıma dönüşen projelere 10 milyon TL destek




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yatırıma dönüşen projelere 10 milyon TL’ye kadar hibe desteği verdiklerini belirtti.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyada olduğu gibi Türkiye’de de girişimcilik faaliyetleri her geçen gün artıyor. Bilgi üretmenin yeterli olmadığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bizim o bilgiyi nihai ürünlere dönüştürecek mekanizmaları da kurmamız gerekiyor. Bakanlığımızın, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi bağlı kuruluşlarımızın destek programlarında hep bu ihtiyacı gözetiyoruz” diyor.

Ülkemizdeki girişimci sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle “girişimci” tanımını yapmamız gerekiyor. En geniş anlamıyla, ölçeğine bakılmaksızın, kendi işletmesini kuran ve yöneten kişilere girişimci dense de, biz KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında mevcut KOBİ’lerle girişimciler arasında bir ayırım yaptık ve kendi işini kurmak isteyen kişileri girişimci olarak tanımladık. Yeni Girişimci Desteği gibi bazı destek programlarımızda kuruluşundan itibaren en fazla iki yıl geçmiş işletme sahiplerine de yeni girişimci diyoruz. Bu çerçevede tek bir rakamla ülkemizdeki girişimci sayısını ifade etmek mümkün değil.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ YAYGINLAŞTI

Girişimciliğin yaygınlaşması için planlarınızda hangi çalışmalar var?

KOSGEB Girişimcilik Destek Programında yer alan “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” desteği, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcileri iş planı kavramı ile tanıştırarak başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacı ile verilmektedir. Eğitime katılan kişi sayısı arttıkça eğitilenler içinden kendi işini kuranların sayısı da artmaktadır. Bugün itibariyle Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine katılıp sertifika alan kişi sayısı 200 bini aşmış durumdadır. Eğitimi tamamlayarak hazırladıkları iş planları kapsamında işletmelerini kuran girişimciler diğer KOSGEB destek programlarına ilave olarak KOSGEB Girişimcilik Destek Programı içinde yer alan “Yeni Girişimci Desteği”ne başvurabilmektedir.

Teknogirişim Sermayesi Programı hakkında bilgi verir misiniz?

Teknogirişim Sermayesi Desteği ile yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürmelerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Programa; örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış kişiler başvurabiliyor. Girişimci adayımıza, firmasını kurmasını müteakip 100.000 TL’ye kadar hibe desteği veriyoruz. Bu destek ödemesini bir yıllık bir iş planı çerçevesinde yapıyoruz.

Teknogirişim desteğinden kaç kişi yararlandı? Destek vereceğiniz projeleri hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?

2009 yılından 2013 yılına kadar geçen sürede bin 34 girişimci şirketlerini kurarak Bakanlığımızdan Teknogirişim Desteği almıştır. 2014 yılında ise 284 girişimci desteklenmeye değer bulunmuştur. İş fikirleri alanında uzman kişilerden oluşan 5 kişilik değerlendirme komisyonu, iş fikrinin teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü, yapılabilirliği, ekonomiye katkısı ve pazarlama imkanları gibi kriterlere göre değerlendiriliyor.

Teknogirişim Programına en çok başvuru hangi üniversitelerden ve hangi alanlardan geliyor?

Başvurular en çok elektronik, bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon ile endüstriyel üretim, malzeme ve taşıma teknolojileri alanlarından yapılmakta olup ODTÜ, İTÜ, Gazi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi başvurularda ilk sıralarda yer almaktadır.

YATIRIMA DÖNÜŞEN PROJELERE 10 MİLYON TL’YE KADAR HİBE DESTEĞİ

İş kurmaları için desteklediğiniz gençlere, sonrasında işlerini daha da büyütmeleri için destekleriniz sürüyor mu?

İlk aşamada başarılı olan girişimcilerimize, TÜBİTAK kanalıyla ikinci aşamada kullanacakları 550 bin TL’lik ilave bir destek hazırladık. TÜBİTAK hem KOSGEB hem de Bakanlık’tan destek alarak teknolojik ürün ortaya çıkaran genç girişimcilere 550.000 TL geri dönüşümsüz destek veriyor. Her yıl, başarılı teknogirişimcilerimizi temas ve inceleme yapmaları için Silikon Vadisi’ne göndermeye başladık. Yine geçtiğimiz günlerde çok önemli bir destek programı daha açıkladık. Bakanlığımızdan AR-GE desteği alan projeler yatırıma dönüşürlerse, 10 milyon TL’ye kadar hibe desteği alabilecekler.

Ülkemizdeki  teknopark sayısı ne kadar? Teknopark sayısını artırmak için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin yarattığı sorunların çözümüne yönelik yapılacak düzenlemelerde gözetilmesi gereken amaçların/hedeflerin, yine bu sektörün etkilendiği alanlara yönelik olması gerekir. 2002 yılında ülkemizde sadece 2 tane teknoloji geliştirme bölgesi vardı. Bugün ise 38 tanesi faal olmak üzere 53 teknoloji geliştirme bölgemiz var. Faal olan 38 bölgemizde 2 bin 500’den fazla teknoloji firması kurulmuş durumda. Biz teknoparkların sayısını artırmakla birlikte artık niteliklerini artırmaya daha fazla odaklanıyoruz. Bu amaçla hazırladığımız Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Endeksi’ni de her yıl düzenli bir şekilde açıklayacağız.

Türkiye’de üniversite-sanayi iş birliğinde gelinen noktayı değerlendirebilir misiniz? Bu iş birliğini daha da artırmak için neler yapılmalı?

Ekonomik ve sosyal hedeflerimize ulaşmamızda, üniversitelerin daha fazla sorumluluk üstlenmelerini bekliyoruz. Biz bu düşünceden hareketle, 81 ilimizin tamamında üniversiteler açtık. Bizim bilgi üretmemiz yeterli değildir, bizim o bilgiyi nihai ürünlere dönüştürecek mekanizmaları da kurmamız gerekiyor. Bakanlığımızın, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi bağlı kuruluşlarımızın destek programlarında işte hep bu ihtiyacı gözetiyoruz. Bakanlığımız, 2013 yılında 26 alt bölgenin tamamında üniversite-sanayi iş birliği zirveleri düzenledi. Bunların son iki tanesine ben de katıldım. Ardından Ankara’da bir final çalıştayı da gerçekleştirdik. Kamu-Üniversite-Sanayi İş birliği ile ilgili strateji belgesi ve eylem planı hazırlığında da son aşamaya geldik. Bu belgeyle birlikte, çok daha nokta atış şeklinde eylemleri hayata geçireceğiz ve üniversite-sanayi iş birliğini çok daha güçlü bir şekilde tesis edeceğiz.

KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTIRMAK İÇİN YOĞUN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Girişimcilik konusunda son zamanlarda birçok araştırmalar yapılıyor ve özellikle de kadınların iş hayatına atılması gerektiği konusunda sonuçlar ortaya çıkıyor. İş kurmak isteyen kadın girişimcilere verdiğiniz destekler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Avrupa Komisyonu Kadın Girişimciler Ağı’nın Türkiye odak noktası olan KOSGEB’de destek programlarının tamamında kadınlara yönelik pozitif uygulamalar mevcuttur. Eğitimlere katılanların yaklaşık %45’ini kadınlar oluşturmaktadır. Genel eğitimlerin yanı sıra sadece kadınlara özel eğitimler de yapılmaktadır. Eğitimleri tamamlayarak iş kuran girişimcilere başlangıç sermayesi niteliğinde Yeni Girişimci Desteği verilmektedir. 30.000 TL geri ödemesiz, 70.000 TL geri ödemeli olan bu destek için destekleme oranı 1. ve 2. bölgeler için %60, 3. ve 4. bölgeler için %70’tir. Kadınlar ve engelliler için bu oranlar (+) %10 olarak uygulanmaktadır. Bu desteğe başvurabilmek için eğitim sürecini tamamlamış olmak ve destek onay kurullarınca kabul edilebilir bir iş planı sunmak gerekmektedir. Eğitimlere katılarak yeni iş kuran girişimciler içinde kadınların oranı, eğitimlerdeki kadın oranı düzeyindedir.

Kadınlara yönelik KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin sayısını arttırmayı, bu girişimcilerin yeni ve teknolojik alanlara yönlendirilmesini sağlamak amacıyla modeller geliştirmeyi hedefliyoruz. Kadınlara yönelik eğitimlerimizi sosyal güçlenme modülleriyle destekleyeceğiz ve ayrıca ev eksenli çalışanlara yönelik proje ve destek modelleri geliştirmeyi planlıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.