banner

Bu bölümleri tercih edenlere aylık 2 bin lira burs




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite sınavında ilk 5 bine giren öğrencilerden temel bilimleri tercih edenlere aylık 2 bin lira, 5 bin ile 10 bin arasındaki öğrencilerden temel bilimleri tercih edenlere ise aylık bin lira burs verileceğini açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Işık, üniversite sınavında ilk 5 bine giren öğrencilerden temel bilimleri tercih edenlere aylık 2 bin lira, 5 bin ile 10 bin arasındaki öğrencilerden temel bilimleri tercih edenlere ise aylık bin lira burs verileceğini açıkladı.

Bakan Işık şunları söyledi;

"Öğrencilerin, üniversitelerde temel bilimleri çok tercih etmediği, bu konuda bir sıkıntı olduğu görülüyor. Bu bölümleri özendirmeye yönelik bir çalışmanız var mı?" şeklindeki soru üzerine Işık, Türkiye'nin, bilim ve teknolojide bir sıçrama yapmak zorunda olduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti:

"Özellikle üretimde teknoloji düzeyini yükseltmek durumundayız  Bilim ve teknoloji düzeyini yükseltmek için olmazsa olmazımız insan kaynağımız. Artık kimse kimseye teknoloji vermiyor. Teknolojiyi, sizin bir yerden hızlı bir şekilde transfer edip geliştirmeniz ya da kendinizin üretmesi gerekiyor. Ancak her iki halde de en önemli unsur insan kaynağı."

Teknolojinin geliştirilmesinde de uygulamalı bilimlerin yanı sıra temel bilimlerin de "olmazsa olmaz" niteliğinde bulunduğuna dikkati çeken Işık, son yıllarda öğrencilerin önemli kısmının temel bilimleri tercih etmediğini söyledi. Işık "İlk bine, 5 bine, 10 bine giren öğrencilerimizin hemen hemen hiçbiri temel bilimleri tercih etmiyor. Bu da belki bugün için değil ama yarın için Türkiye'nin en önemli handikaplarından biri olacak" ifadelerini kullandı.

Işık, bunu engellemek için çok önemli bir programı yürürlüğe koyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK Bilim Kurulumuzla da görüşüldü ve karara bağlandı. Biz şimdi temel bilimleri Türkiye'de güçlendirmek durumundayız. Türkiye'de bu noktada ilk 5 bine giren öğrencilere, matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerini tercih ederlerse aylık 2 bin lira burs vereceğiz. Yani bir memur maaşı burs vereceğiz  Ama şartımız nedir? Temel bilimler dediğimiz fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerinden birini tercih edecekler. Bu bölümleri tercih eden ikinci 5 bine de ayda bin lira burs vereceğiz."

Temel bilimlere çift anadal bursu

"Daha önemli bir adım atıyoruz" diyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonuç almayı ümit ettiğimiz en önemli alan. Bizde çift anadal kontenjanı çok sınırlıydı. YÖK'le TÜBİTAK'ın yaptığı ortak çalışmayla bu kontenjanlar yükseldi. Her bölümde yüzde 20 gibi bir kontenjan ayrıldı. Biz diyoruz ki ilk 10 binde olup başka bölümlerde okuyan, ikinci anadal olarak temel bilimleri seçen öğrencilerimize de ayda 750 lira burs vereceğiz. Bu temel bilimler açısından çok önemli bir adım olacak. Biz diyoruz ki öğrencimiz elektronik mühendisliğinde okusun ama aynı zamanda matematik, biyoloji, fizik veya kimya okusun."

Işık, söz konusu çalışmayla farklı disiplinler arasından işbirliğinin gelişeceğine işaret etti. Işık, "Burada hedefimiz, hem disiplinler arası çalışmayı özendirmek hem de temel bilimlerde Türkiye'nin bilim alanında geleceğini tehdit eden bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Önemli sonuç alacağımızı düşünüyoruz. 2014-2015 eğitim öğretim yılında öğrenciler bu haklardan yararlanacak" dedi.

Bakan Işık, Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü'nü güçlendirmek için çalışma başlattıklarını da kaydetti.

 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.