banner

Sevinç Koleji yabancı dilde doğal ve gelişime açık program uyguluyor




Chris Judd - Sevinç Eğitim Kurumları Yabancı Diller Koordinatörü

chriss_judd_sevinc_mayis_2023“Yabancı dil öğrenimi için anaokulundan liseye kadar bütüncül bir yaklaşım benimsiyor ve öğrencilerimizin İngilizce ve Almanca dil becerilerini geliştirmeleri için yoğunlaşıyoruz. Öğrencilerimizin, dil becerilerini geliştirirken risk almalarına ve hatalar yapmalarına izin veren, doğal ve gelişime açık bir öğrenme ortamı yaratmaya çalışıyoruz.”

Kurum olarak yabancı dil eğitimi ile ilgili genel yaklaşımınızdan bahsedebilir misiniz?
Yabancı dil eğitimi, kurumumuzun eğitim felsefesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Anaokulunun erken yıllarından itibaren öğrencilerimiz İngilizceyle doğal ve etkileşimli olarak temas kurarlar, böylece eğlenceli ve ilgi çekici bir ortamda dil becerilerini geliştirebilirler. Öğrencilerimiz sınıf seviyelerine göre ilerledikçe bu temelin üzerine inşa etmeye devam ediyoruz ve onların İngilizce akademik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurken aynı zamanda Almanca gibi diğer yabancı dillere de ilgi duymalarını teşvik ediyoruz.
Yabancı dil öğrenimi için anaokulundan liseye kadar bütüncül bir yaklaşım benimsiyor ve öğrencilerimizin İngilizce ve Almanca dil becerilerini geliştirmeleri için yoğunlaşıyoruz. Öğrencilerimizin, dil becerilerini geliştirirken risk almalarına ve hatalar yapmalarına izin veren, doğal ve gelişime açık bir öğrenme ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz; oyunlar, şarkılar ve diğer çoklu ortam araçları gibi birçok öğretim yöntemi ve kaynağı kullanarak öğrenme sürecini ilgi çekici ve etkileşimli hâle getiriyorlar.

FIRST STEPS
Yabancı dil öğretiminde hangi program ve uygulamaları tercih ediyorsunuz?
Sevinç Koleji olarak öğrencilerimizin yaşına göre değişen dil öğrenme ihtiyaçlarına yönelik programımızı değiştiriyoruz. Anaokulundan itibaren First Steps adlı bir program kullanıyoruz. Bu programda şarkılar, oyunlar, etkinlikler ve dijital materyaller kullanarak öğrencilerimizin yabancı dillere olan ilgilerini eğlenceli bir şekilde arttırmayı hedefiyoruz. İlkokula başladığında öğrencilerimiz okuma ve yazmaya başladığı için onlara sesleri ve harf şekillerini tanımalarına yardımcı olmak amacıyla fonetiği öğretiyoruz, matematik ve fen bilimlerini İngilizce olarak öğretiyoruz. Öğrenciler, İngilizce ve Almanca derslerinin sadece dil dersleri olmadığını; İngilizce ve Almancanın günlük hayatta iletişim kurmak için kullanılabileceğini anlamaya başlarlar.
Ortaokulda başlayan ve liseye kadar devam eden bir programımız var, adı da Global Connections. Bu program, akademik bilgi gelişiminin yanı sıra sunum, tartışma ve dünyayla iletişim kurma gibi daha yüksek seviye dil üretim becerilerine de önem verir.

YABANCI DİL İLE YURDTDIŞI KAPILARI AÇILIYOR
Öğrencilerinize hangi yabancı dilleri öğrenme fırsatı sunuyorsunuz? Birden fazla yabancı dil eğitiminin avantaj ve zorlukları hakkında neler düşünüyorsunuz?
Kurumumuz, öğrencilerimize İngilizce ve Almanca olmak üzere iki yabancı dil öğrenme fırsatı sunmaktadır. İngilizce, uluslararası düzeyde en yaygın olarak kullanılan dillerden biridir ve iş dünyasında çokça kullanılmaktadır. Almanca ise, birçok ülkede kullanılan ve Avrupa'nın en popüler dillerinden biridir.
İngilizce ve Almanca arasında dilbilgisi ve kelime yapıları açısından benzerlikler vardır. Almancada da İngilizcede olduğu gibi bazı sözcükler Latin kökenlidir ve benzer anlamlar taşır. Ayrıca, İngilizce ve Almanca kelimelerin telaffuzları da benzerdir. Bu benzerlikler, öğrencilerimizin İngilizce öğrenme sürecinde Almancayı da öğrenmelerine olanak tanır ve aynı zamanda Almanca öğrenme sürecini de kolaylaştırabilir.
Almanca öğrenmenin avantajlarından biri, Almanya'da üniversite eğitimi alma fırsatının sağlanmasıdır. Almanya, dünya genelinde üniversite eğitim kalitesi açısından önde gelen ülkelerden biridir. Almancayı iyi bir şekilde öğrenen öğrencilerimiz, Almanya'daki üniversitelerde eğitim alma şansına sahip olabilirler. Ayrıca, Türkiye'de birçok Alman şirketi faaliyet göstermektedir ve Almanca bilen iş adamları ve iş kadınları için iş fırsatları da oldukça fazladır.
Birden fazla yabancı dil öğrenmenin avantajları vardır; farklı dilleri öğrenmek, öğrencilerimizin farklı kültürlerle daha iyi anlaşmalarına ve küresel vatandaşlar olarak yetişmelerine yardımcı olmak.
Kurumumuz öğrencilerimize İngilizce ve Almanca öğrenme fırsatı sunarak hem kişisel hem de profesyonel hayatlarında kendilerini geliştirmeleri için bir fırsat veriyoruz.

ONLINE KAYNAKLAR DOĞRU KULLANILMALI
Yabancı dil öğreniminde teknolojiden nasıl yararlanıyorsunuz? Özellikle yabancı dil öğreniminde online uygulamaların arttığını görüyoruz. Bu uygulamalar hakkında düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Dilin temel amacının insanlar arasında iletişim kurmak olduğunu unutmadan yabancı dil öğreniminde teknolojiden yararlanıyoruz.Teknoloji araçları, taş tabletlerden kalem, kâğıda, şimdi de canlı ve kaydedilmiş dijital içeriklere kadar gelişti. Öğrencilerimizi, dil öğrenirken kişiselleştirilmiş bir eğitim almalarını sağlayan daha ekonomik ve çeşitli okuma materyallerine erişebilmelerine olanak tanıyan çevrimiçi kütüphaneler gibi araçlarla destekliyoruz. Ancak, dil öğrenme sürecinde teknolojinin, gerçek öğretmenlerden daha önemli olmadığına inanıyoruz.
Teknolojinin önemi, bilgi ve dil arasındaki bağlantıdır. Bilgi her yüzyılda iki katına çıkarken bu hız şimdi bir ila iki yıl arasında değişiyor. Bu nedenle, öğrencilerimizin iş hayatında rekabetçi olmaları için hem dil hem de teknoloji becerilerini öğrenmeleri gerekiyor. Yabancı dil öğreniminde, doğru kullanıldığında teknolojinin öğrencilere sağlayabileceği faydalardan yararlanmak önemlidir.
Yabancı dil öğreniminde online uygulamaların artması, öğrencilerin dil öğrenim sürecinde daha fazla kaynağa erişmelerine olanak sağlar. Ancak, öğrencilerin bu kaynakları doğru bir şekilde kullanabilmesi için doğru rehberliğe ihtiyaçları vardır. Bu nedenle öğretmenlerimiz teknolojiyi etkin şekilde kullanabilen alt yapı ve donanıma sahiptirler. Online uygulamaları dikkatli bir şekilde seçip, kullanırken öğrencilerimizi bu konuda bilgilendirirler.

Yabancı dil öğreniminde müfredat sınavları dışında yararlandığınız uluslararası ölçüm sınavları var mı?
Öğrencilerimize müfredat sınavlarından farklı olarak uluslararası ölçüm sınavlarına da katılma imkânı sunuyoruz. Okul öncesi ve ilkokulda geleneksel testler yerine, çocuklarımızın öğrendiklerini sergileyebilecekleri etkinlikler, performanslar, drama veya portfolyo günleri gibi farklı yöntemler kullanıyoruz. Daha geleneksel testler ilkokulun 4. sınıfından itibaren başlar ve uluslararası standartlar çerçevesinde öğrencinin bilgi ve kavrama düzeyini merak eden velilere Cambridge sınavlarını öneriyoruz. Lise yıllarında ise, öğrencilerimizden İngilizce yeterlilik seviyelerinin yüksek olduğunu gösteren IELTS sınavına katılımlarını bekliyoruz çünkü bu sayede yurt dışındaki üniversitelerde veya Türkiye'deki İngilizce bölümlerde okuma imkânı elde edebilirler. Almanca öğrenen öğrencilerimiz için ise Göethe Enstitüsü tarafından yapılan Fit in Deutsch sınavına katılmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sınav, Almanca dil bölümlerinde okuyacak olan ortaokul ve lise öğrencilerimize Almanya'da üniversite okuma kapısı aralamaktadır.

ÖĞRENCİLERİ YURTDIŞI TECRÜBELERİ İÇİN TEŞVİK EDİYORUZ
Yabancı dil öğreniminde öğrencilerinizin yurt dışı tecrübelerine yönelik programlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Elbette, Sevinç Koleji olarak yurtdışı tecrübeleri öğrencilerimiz için oldukça önemli buluyor ve bu doğrultuda onlara çeşitli seçenekler sunuyoruz. Yabancı dil öğrenimi için en önemli şeylerden biri dil öğrenimini pratiğe dökmek ve pekiştirmektir. Bu nedenle, ortaokul seviyesinde öğrencilerimizin ebeveynleri olmadan yurtdışına çıkması zor olsa da ilk yurt dışı tecrübesini okul gezisi veya yaz okulu programı ile yaşamasına zemin hazırlıyoruz. Lise seviyesinde ise First Robotics, MUN Konferansları veya diğer akademik programlarla bağlantılı olarak yurtdışı seyahatinden yararlanmalarını teşvik ediyoruz. Bu tür faaliyetlerle, öğrencilerimize yabancı dil becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor, kültürlerarası farkındalık ve kendilerini geliştirme olanağı tanıyoruz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.