banner

Atatürk Devrimlerine sahip çıkıp, geliştirecek çağdaş Cumhuriyet bireyleri yetiştiriyoruz




Elif Çağlayan - Mektebim Koleji CEO’su 

elif_caglayan“Mektebim Koleji olarak 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Millet Mekteplerinden aldığımız adımız ile eğitimde kalite anlayışını, ülkemizin birçok noktasında ulaştırarak öğrencilerimize dünya standartlarında eğitim imkânı sunuyoruz. 21. Yüzyıl yetkinliklerine sahip, kendine yeten, Atatürk Devrimlerine sahip çıkıp, geliştirecek çağdaş Cumhuriyet bireyleri yetiştiriyoruz.”

Cumhuriyetin 100. Yılı’nın kutlandığı bu ayda, Cumhuriyetin sizin için anlamını nasıl ifade edersiniz?
Kuruluşunun 100. yıldönümünü sevinçle ve gururla kutladığımız Cumhuriyet, temellerini İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da almış olan devletin yönetim şeklidir. Cumhuriyet, yıllarca Afrika'da, Avrupa'da, Asya'da dünyanın en güçlü devletleriyle çarpıştıktan sonra müttefikleri ile birlikte yaralı düşen, yerde iken silâhı elinden alınan, ordusu dağıtılan ve düştüğü yerde vatanın her noktasından bir volkan fışkıran bir milletin kendi iradesiyle 29 Ekim 1923'te ulaştığı noktadır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleriyle: "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir. Türk milletinin karakter ve âdetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir."
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Cumhuriyet nedir?” diye soran köylü yurttaşa “Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir” diye yanıt vermiştir. Cumhuriyet aydınlanmanın adıdır. 100 yıl önce bugün yakılan bir meşaledir. Kimsesizlerin kimsesi, Şahin Beylerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin sesidir. Cumhuriyet laikliktir, din temiz duygular içinde kalbimizde yaşasın diye. Cumhuriyet bir halkın özlemidir; artık savaşlardan yorulmuş, yoksul ve viran kalmış ülkesinde ‘Yurtta Barış Dünyada Barıştır’.
Cumhuriyet emektir alnının terinden akan, namusuyla kazançtır hiç kimseye el açmadan. Bu yüzden yüzlerce fabrika kurulmuştur ülkemizde dört yandan. Cumhuriyet demir ağlardır, bütün bir ülkenin kalkınmasıdır. Cumhuriyet bağımsız bir ülkedir. Devrimlerdir, Atatürk’ün gösterdiği yoldan ilerleyen. Cumhuriyet bilimdir, fendir. Bu yüzden Atatürk: “Bir gün söylediklerim bilime aykırı düşerse bilimi seçin” der.
Ancak bir eğitim kurumu olmamız nedeni ile bizce en değerli kazanımlardan biri de şüphesiz ki eğitimde fırsat eşitliğidir. Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün ulusla bütünleşen Cumhuriyet anlayışı yoksulu zenginden, köylüyü şehirliden, yaşlıyı gençten, kadını da erkekten ayırmamıştır. Bu eşitlik mücadelesini sağlamak için de öncelikle eğitimde fırsat eşitliğini garanti etmiştir.

CUMHURİYET ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNİ GETİRMİŞTİR
Size göre Atatürk’ün temellerini attığı Cumhuriyet eğitimde nasıl bir yol çizdi? Dünden bugüne süreci değerlendirdiğinizde eğitimin bugün geldiği nokta hakkında neler söyleyebilirsiniz?
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildikten 23 yıl sonra Mardin Savur’da sekiz kardeşin yedincisi olarak bir çocuk dünyaya geldi; Aziz Sancar. Ailesi okuma yazma bilmeyen, çok zor şartlarda ilk ve orta eğitimini tamamlayan ama yılmayan ve tıp fakültesine 1963 yılında girmeyi başaran Aziz Sancar. Amerika’nın saygın üniversitelerinde çalıştı. 300’ün üstünde bilimsel makale yazdı, 12 binden fazla atıf aldı. Tüm dünyanın dikkatini çeken Aziz Sancar sonunda Nobel Ödülü’nü kazanarak Türk ulusuna büyük bir onur yaşattı. Aziz Sancar, Büyük Atatürk’ün ve Cumhuriyet felsefesinin ete kemiğe bürünmüş halidir. Atatürk Cumhuriyetinde kimseye etnik kökeninden, inancından dolayı ayrım yapılmamıştır. Herkese fırsat eşitliği tanınmıştır. Aziz Sancar, Nobel ödül töreninde yaptığı konuşmasında “Nobel, Cumhuriyet ve Atatürk sayesinde kazanıldı” dedi. Büyük önderimiz ve başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği, çok büyük mücadelelerle kazanılan Cumhuriyet rejimi fırsat eşitliğiyle birlikte çağdaş eğitim sistemini getirmiştir. Modern ve bağımsız bir ülke olma yolunda rotamızı belirlemiştir.

Kurumunuz açısından baktığınızda eğitim modelinizde Cumhuriyet değerlerini nasıl inşa ediyorsunuz? Bu anlamda kurumlara düşen sorumluluklar nelerdir?
TBMM’de, 1 Kasım 1928’de, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun”un kabul edilmesinden sonra, yeni harflerin kısa sürede öğrenilmesini sağlamak amacıyla yöntemler düşünülür. Bunların başında yurt düzeyinde “Millet Mektepleri” açılması gelmektedir. 24 Kasım 1928 günü “Millet Mektepleri Teşkilatı Talimatnamesi” yayınlanır. Buna göre, hiçbir okula devam etmeyen 14-45 yaş arasındaki her Türk vatandaşı Millet Mektebi’ne devamla yükümlü kılınır. Millet Mekteplerinin ilk okuma yazma seferberliğidir ancak daha da önemli bir amacı vardır; O da kendine yetebilen, Atatürk Devrimlerine sahip çıkıp, geliştirecek çağdaş Cumhuriyet bireyleri oluşturmaktır. Mektebim Koleji olarak 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Millet Mekteplerinden aldığımız adımız ile eğitimde kalite anlayışını, ülkemizin birçok noktasında ulaştırarak öğrencilerimize dünya standartlarında eğitim imkânı sunuyoruz. 21. Yüzyıl yetkinliklerine sahip, kendine yeten, Atatürk Devrimlerine sahip çıkıp, geliştirecek çağdaş Cumhuriyet bireyleri yetiştiriyoruz.
Eğitim ciddi ve kutsal bir iştir. Eğitimde Büyük Önder Atatürk’ün ifade ettiği gibi aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme mecburiyeti vardır. Biz Mektebim Kolejini bu amaçla kurduk. Bu amaç doğrultusunda eğitim ve öğretim programlarımız, okul öncesinden lise sona kadar öğrencilerimize sorgulayan, araştıran ve kendilerini ifade edebilecek ortamlar sunan bir anlayış üzerine kuruludur. Öğrencilerimizi, “düşünme becerileri ve İnovasyon dersleri” ile farklı düşünmeye, araştırmaya ve yaratıcı olmaya sevk ediyoruz.
Bilimin önemini bilen, araştıran, sorgulayan, derinlemesine ve özgün düşünen bireyler, geleceğin mezunlarında aranacak temel özelliklerdir. Ayrıca hedefleri olan, finansal anlamda ilerisini görebilen, analiz yeteneği gelişmiş, yeni fikirleri olan, sosyal zekâsı gelişmiş, teknolojiyi iyi kullanabilen, sorumluluk alabilen ve kendisini rahat ifade edebilen bireyler, gelecekteki iş yaşamlarında fark yaratacaklardır. “Yenilikçi Eğitim Programlarımız” ile öğrencilerimize küçük yaşlardan itibaren bu becerileri kazandırıyoruz. Bu becerilerle birlikte Cumhuriyet değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı, sosyal sorumluluk sahibi, vatan ve ulus sevgisiyle dolu bireyler yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Başta eğitim kurumları olmak üzere ülkemizdeki tüm kurumların Cumhuriyetimize dört elle sarılarak Cumhuriyet değerlerine bağlı “aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller” yetiştirme mecburiyeti vardır.

Cumhuriyetin gelecek nesillere aktarımı için eğitimde neler yapılmalı?
“Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz” sözüyle her defasında gençlere olan güvenini gösteren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lidere sahip olduğumuz için o kadar şanslıyız ki. Atatürk çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmamız için eğitimin önemini her fırsatta vurgulamış bu konuda pek çok ilkeler ortaya koymuştur. Gençlerimizi ve gelecek nesilleri çağdaş ve ulusal ihtiyaçlara göre eğitmek, tek tek sahip oldukları potansiyeli, ulusal ve çağdaş ihtiyaçlara göre kalitesini artırmak tek hedefimiz olmalıdır.
Bizler de Mektebim Koleji olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin yaratıcı ve bilimsel düşünen, nitelikli bireylerin yer aldığı nesiller yetiştirmenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Bu bilinçle öğrencilerimizi, modern çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, Cumhuriyet'in temellerini daima koruyan, Cumhuriyet’e, Atatürk İlke ve Devrimlerine sahip çıkan, niteliklerini ve hedeflerini özümseyen, geliştirme azim ve kararlılığını taşıyacak şekilde yetiştiriyoruz.

“Eğitim ciddi ve kutsal bir iştir. Eğitimde Büyük Önder Atatürk’ün ifade ettiği gibi aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirme mecburiyeti vardır. Biz Mektebim Kolejini bu amaçla kurduk. Bu amaç doğrultusunda eğitim ve öğretim programlarımız, okul öncesinden lise sona kadar öğrencilerimize sorgulayan, araştıran ve kendilerini ifade edebilecek ortamlar sunan bir anlayış üzerine kuruludur. Öğrencilerimizi, “düşünme becerileri ve İnovasyon dersleri” ile farklı düşünmeye, araştırmaya ve yaratıcı olmaya sevk ediyoruz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.