banner

Okyanus Koleji öğrencilerinden dünya birinciliği




Okyanus Koleji Fen ve Proje Lisesi öğrencileri, Avrupa Birliği'nin düzenlediği "IYIPO Genç Mucitler Proje Yarışması"nda, iki altın madalya birden kazanarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

okyanus koleji genç mucitler yarşmasıGürcistan'ın başkenti Tiflis’te yapılan yarışmaya, aralarında, ABD, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, İtalya, Ukrayna, Makedonya, Malezya, Arnavutluk, Bangladeş, Bosna Hersek, Endonezya, Ürdün, Moğolistan, Pakistan, Kazakistan, Romanya, Portekiz, Güney Kore, Güney Afrika, Sırbistan, Singapur, Hong Kong, Mısır ve Meksika’nın da bulunduğu 29 ülkeden 100 proje katıldı.

Öğrencilerin projesi 'En Değerli Proje' seçildi

Dünyada bütün branşlarda düzenlenen 3 uluslararası proje yarışmasından biri olan “IYIPO Genç Mucitler Proje Yarışması”nda, Okyanus Fen ve Proje Lisesi öğrencilerinin bilgisayar ve kimya alanında hazırladığı projeler altın madalya kazandı. Kimya projesi aynı zamanda “En Değerli Proje” seçildi. 

Kimya Projesi ile, Doğu Karadeniz’de yılda 270 bin ağaç kurtarılarak yıllık yakacak masrafından 40 milyon dolar tasarruf edilmiş olacak.

Okyanus Fen ve Proje Lisesi’nden Cafer Can Arslan, Selim Enes Kılıçaslan ve Furkan Özbey isimli öğrencilerin hazırladığı  bilgisayar projesinde, dosya ve bilgisayar için 6 kullanıcılı bir şifre programı geliştirildi. Şifre, 100 bilgisayarla 3 ayda kırılamama özelliğine sahip ve projenin ticari değeri de mevcut. Öğrenciler projeyi, öğretmenleri Eyüp Çakal ve Mehmet Çalışkan danışmanlığında hazırladı.

"En Değerli Proje" seçilen dünya birincisi kimya projesi ise; Okyanus Fen ve Proje Lisesi’nden Merve Atik ve Elif Akalın isimli öğrenciler tarafından hazırlandı. Proje, çay fabrikalarının atığından yeni bir yakıt elde edilmesini kapsıyor. Çay yakıtı, kalori, kül oranları, kükürt ve CO açısından diğer yakıt türlerinden daha üstün ve 483 kat daha ucuz. Çay yakıtının kullanılması ile Doğu Karadeniz'de yılda 270 bin ağaç kurtarılarak, odun ve kömüre verilen yıllık 40 milyon dolar tasarruf edilmiş olacak. Çay yakıtı her sene sürekliliği olan, yani tükenmeyen, bir yakıt türü. Öğrenciler projeyi öğretmenleri Sadık Köroğlu ve Mehmet Çalışkan danışmanlığında hazırladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da; “Türkiye’de eğitim alanında bir ilke imza attınız” diyerek öğrencileri tebrik etti…

Öğrencilerin, altın madalyanın yanı sıra plaket, başarı belgesi ve dizüstü bilgisayar ile ödüllendirildiği yarışma sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Okyanus Koleji Avcılar Şubesi’ni ziyaret ederek, öğrenci ve öğretmenleri başarılarından dolayı tebrik etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.