banner

INTERLINK Projesi / Nesibe Aydın Koleji




INTERLINK PROJESİ Nesibe Aydın Koleji

FPS Kulübü 3. Ve 4. Sınıf öğrencileri

*Gelecek Problemleri  Çözme programı  (FUTURE PROBLEM SOLVING- FPS) ,  merkezi  Amerika'da olan ve birçok bölümden oluşan, katılımcılara öngörücü ve eleştirel bakma temel  6 basamağını öğreten bir programdır. Program birçok farklı bölümden oluşmaktadır. Senaryo yazma, toplumsal problem çözme ve evrensel sorunları çözme olarak 3 bölümdür. Toplumsal problem çözme bölümünde (COMMUNITY PROBLEM SOLVING ) , öğrenciler yaşadıkları çevrede gördükleri bir problem üzerine düşünür ve çözüm üretirler.

Nesibe Aydın İlkokulu FPS kulübü olarak bu yıl Toplumsal problem çözme dalında geniş kapsamlı bir projeyle birden çok ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefledik. Bu sebeple bir proje yerine 5 farklı projeyi “Interlink (Bağlantı)” projesi adı altında birleştirdik.

Okulumuzda FPS koçları Göksu KURU ve F. Bahar RAŞA tarafından yürütülen proje, farkındalığı ve öngörücü bakışı hedeflediği için her şeyi öğrencilerin yapmasını amaçlamaktadır.

Öğrencilerimizin en başta yakın çevredeki problemleri bulup bu problemlere ürettiği çözümlerden oluşan projemizin adı ; INTERLINK olup ; “Each one ,help one” (Her birimiz ,birbirimize yardım ederiz) felsefesiyle hareket eder.

Projede , 5 bağlantı bulunmaktadır ve bu  5 halka birbirine yardım ederek projenin sürekliliğini sağlamaktadır:

1.HALKA’da geçen yıldan beri birlikte çalıştığımız Gölbaşı’nda bulunan  Şahin Sevim İlköğretim Okulu’nda öğrencilerimizin oluşturduğu   “HAYIR ÇARŞISI” bulunmaktadır.Kulüp öğrencilerimiz, her ay okulumuza duyurular yaparak  ; okulumuz öğrencilerinden ,öğretmenlerimizden ve velilerimizden kırtasiye ve kuru yiyecek toplayıp her ayın sonunda toplanan yardımları paketler  ve Şahin Sevim İlköğretim Okulu’na götürürler.Yardımları , okuldaki  HAYIR ÇARŞISI’na bırakan öğrencilerimiz,orada herşeyi organize edip; ihtiyaç sahiplerinin alması için bırakırlar.Sürekliliğini hedeflediğimiz bu halka her ay farklı hayatlara dokunma, kardeş okuldaki arkadaşlarımızın yüzlerindeki gülümsemeyi görme şansı verir.

2.HALKA ise yine Gölbaşı’nda bulunan taşımalı okul  Gökçe Höyük İlköğretim Okuludur.Okulu ziyaret eden öğrencilerimiz, okuldaki sınıflarda tepegöz ve bilgisayar ihtiyacı olduğunu farkettiler. Özellikle sınav dönemi okul öğretmenlerinin Gökçehöyük te bulunan arkadaşlarımıza daha rahat yardımcı olabilmeleri için biran önce harekete geçen öğrencilerimiz, okul yönetimi ile görüşmeler düzenleyip destek istediler, okulda bir kermes düzenlediler ve gerekli parayı topladılar. Okulu ziyaret eden öğrencilerimiz; ihtiyaçları okula bırakarak öğrencilerle kaynaştılar.

3.HALKA ise Bitlis’de bulunan Günkırı İlköğretim Okuludur. Bize ulaşan bilgiler sayesinde  öğrencilerin temel kırtasiye malzemelerine dahi sahip olmadığını öğrendiğimiz okul öğrencileri için okulumuz öğrencilerinden,velilerimizden ve Okul Aile Birliği’nden kırtasiye ve kitap yardımı topladılar ve paketleri Bitlis’deki okula ulaştırdılar.Yardımların yanı sıra ,kulüp öğrencilerimiz tuvaller ve boyalar da gönderdiler. Bitlis Günkırı  İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerin boyayıp bize geri göndereceği bu tuvalleri Şahin Sevim İlköğretim Okulu’na yapılacak ana sınıfına asmayı düşündüler.

4.HALKA ‘da ise Haymana’da bulunan Balçıkhisar  Okulu vardır. Okulun ve sınıfların oldukça zor şartlarda eğitim yaptığını bilen öğrencilerimiz; okulda bir kütüphane tasarlamayı düşündü. Halen devam eden kitap toplama projemiz kitaplar belirli bir sayıya ulaştığında okula götürülecektir.

5.HALKA Şahin Sevin İlköğretim Okuludur. Okula geçen yıldan beri  Hayır Çarşısı’nı devam ettiren öğrencilerimiz bu yıl daha farklı ve kapsamlı bir projeye adım attılar. Okulu keşfe giden öğrencilerimiz ana okulunun çok küçük olduğunu ve çocukların oynayacak oyun alanı olmadığını farkettiler. Okulda çok küçük  ve bakımsız bir odanın boş olduğunu gören öğrencilerimiz bu odayı,oyun alanı haline getirmeye karar verdiler.Öğrencilerimiz daha uzun vadede sonuca ulaşacak bu proje için, bu odayı  diğer halkalarda bulunan okulların desteğiyle boyamaya , dekore etmeye,hep beraber çalışıp kaynaşarak bir diğer okul için güçlerini birleştirmeye karar verdiler.

Mayıs –Haziran aylarında bitmesi planlanan son halka Şahin Sevin İlkokulu için destek olunan üç halka öğrencilerimizin azim ve gayreleriyle tamamlanmıştır. Aksiyon planlarını çeşitli faaliyetlerle sürdüren 3. Ve 4. Sınıf öğrencilerimiz her hafta yaratıcı birer birey olmanın, başka hayatlara dokunmanın mutluluğunu yaşamaktadır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.