banner

Çağlayan: Türk okullarını rüyamızda görsek inanmazdık




Mozambik’te temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün başkent Maputo’daki Söğüt Uluslararası Türk Koleji’ni ziyaret etti. Çağlayan, yurt dışındaki Türk okullarıyla ilgili olarak, “Bunları rüyamızda görsek inanmazdık. Ama bugün hayal gerçek oldu.” dedi.

zafer caglayan.Söğüt Koleji’nde Bakan Çağlayan ve Türk heyeti için bir program düzenlendi. Söğüt Koleji öğrencilerinin yerel dans gösterileri ve halk oyunları büyük ilgi topladı. Programda sunuculuğunu Türkçe olimpiyatları birincisi Bangayana yaptı. Programın sonlarına doğru Zafer Çağlayan’ın isteği üzerine Bangayana’nın “Sivas’ın Yolları” şarkısını söylemesi sonucu duygulu anlar yaşandı. Programda gazeteci-yazar Mahmet Altan’ın da çok duygulandığı gözlendi.

Programın ilerleyen dakikalarında duygularını belirtmesi için sahneye davet edilen Mehmet Altan, “Bu duyguları biraz önce o kadar yoğun yaşadık ki, bunu sözlerle ifade etmeye gerek yok. Gerek Güney Afrika, gerek Mozambik, Afrika kıtasının en ucunda, bir kültürle bir anlayışla insanlığın bir parçası olarak var olmanın mutluluğunu sayın bakanın eşliğinde hep birlikte yaşadık, bunu bize yaşatanlara çok çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Hizmet hareketine özel teşekkür

Gün içinde çok yoğun programından dolayı yorgun görünen Çağlayan ise halk oyunları ve şarkılarla neşelendi. Çağlayan programda yaptığı konuşmasında, “Söğüt Koleji bize mükemmel bir gösteri sundu. Böylesine kutsal bir hizmeti, dünyanın neresinde olursa olsun bayrağımızı göndere çeken bu hizmetin hizmetçisi olduğumu her fırsatta ifade ediyorum. Dünyada bir ülkeye gidip de uğramadığım bir Türk okulu söz konusu değil. Dünyanın neresine giderseniz gidin adeta bir laboratuarı andıran, adeta bir hastane kadar hijyenik ve temiz olan, bu okulları her gördüğümde bu ülkenin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum, hakikaten gurur duyuyorum. Öyle bir hale gelmiş ki, Mehmet Altan hocam, geçmişte bir ideoloji vardı, fabrika yapan fabrikalar vardı. Bu okullardan mezun olanlar şimdi burada hocalık yapıyor. Hissederek yaşayarak söylüyorlar, sanki Sivas’ta yaşamış gibi, sanki Kastamonu’dan gelmiş gibi, Vanlı gibi, oralarda yaşamış gibi bizim ülkemizin özelliklerini öne çıkartıyorlar.” dedi.

Çağlayan, konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı: “Bunları rüyamızda görsek inanmazdık. Arkadaşlar, birileri bize 20-25 sene önce böyle şeyler olacak deseydi inanın ki, ‘Bırakın ya dalga geçmeyi’ derdik. Ama bugün hayal gerçek oldu. Ve bu sisteme can veren, hayat veren, bu sistemi dünyanın her tarafına yaygınlaştıran kişiye muhterem zata buradan selam saygılar yolluyorum.”

Çağlayan ayrıca sahnedeki öğrencilerin Türkiye’ye gidip gitmediğini sordu. Gitmeyen 5 kız, 5 erkek öğrenciyi Türkiye’ye davet etti ve bütün masraflarını karşılayacağını söyledi.

Programa Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Türkiye’nin Mozambik Büyükelçisi Aylin Taşlan da katıldı. Söğüt Koleji Müdürü Erdal Polat, bakan ve protokole Mozambik’in el işlemeli ahşap tablolarından hediye etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.