banner

Liselilerin terör algısı araştırmasına TÜBİTAK derecesi




TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada "çözüm süreci" kapsamında terör algısını ölçmeye yönelik liseli öğrencilerin araştırması sosyoloji alanında Ankara bölge birinciliğine layık görüldü

Ayrancı Anadolu Lisesi öğrencileri Zahid Bahadır Semiz ve Dilara Karaca'nın, danışman öğretmen Mustafa Atabek eşliğinde yaptığı "Lise Düzeyindeki Öğrencilerin Terör Algısı ve Bu Algıyı Etkileyen Unsurlar" araştırması, TÜBİTAK'ın 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda sosyoloji alanında Ankara bölge birinciliğine değer görüldü.

Liseli öğrencilerin terör algısını ölçmeye yönelik araştırma kapsamında, Ankara'da 635'i kız bin 88 gençle görüşüldü. Bunlardan 594'ü 9'uncu, 492'si 12'nci sınıf öğrencisiyken, iki kişi sınıfını belirtmedi.

Araştırmaya göre, öğrencilerin cinsiyet ayrımı olmaksızın büyük bölümü "terörün savaş olduğu" önermesini doğruluyor.

"Terör insanlık suçudur" ve "terör ahlaksız bir eylemdir" önermelerine öğrenciler, cinsiyet, sınıf, doğum yeri ve okul türü gibi değişkenlere bağlı olmadan yüzde 94 oranında katılıyor.

Liselilerin çoğu, terörsüz bir dünya olabileceğini ifade ederek, bu konuda ümidin korunması gerektiğini belirtiyor. Gençlerin yüzde 77,5'i insanların bilinçlenmesiyle terörün önlenebileceğini düşünüyor.

Öğrencilerin çoğu "terörün bir hak arayışı" veya "hak aramanın başka bir yolu" olabileceğine inanmıyor.

Medyanın terör algısına etkisi

Öğrencilerin yarıdan fazlası, medyanın terörün yaygınlaşmasına destek olduğuna inanıyor. Bu yargıyı erkekler daha fazla destekliyor. 12. sınıf öğrencileri de 9. sınıflara göre bu kanaati daha çok paylaşıyor.

Terörün yasa dışı yollardan elde edilen paralarla beslendiği fikrine büyük çoğunluk katılıyor. Öğrencilerin yarıdan fazlası dış güçler olmadan terörün süremeyeceği fikrini destekliyor.

Cinsiyet farkı olmaksızın büyük çoğunluk, terörün kardeşlik bağlarını zayıflattığına inanıyor. Terörün ciddi ekonomik zararlara yol açtığı da yaygın bir kanaat.

Öğrencilerin çoğu, kalabalık yerlere terörist saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Terörün sadece Güneydoğu bölgesinin sorunu olduğu fikrine ise çoğunluk katılmıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.