banner

Özel sektör kamu desteği konusunda yalnız kaldı




Yatırım yapılması gereken sektörlerin başında eğitimin gösterildiğini, buna rağmen kamudan yeterli teşviki alamadığını ifade eden Mektebim Okulları Genel Müdürü Servet Özkök, “Yapılan tüm düzenlemelerde özel eğitim sektörünün de en azından bir paydaş olarak dinlenmesi ve fikirlerinin alınması sektörün ve eğitimin gelişmesi adına olumlu sonuçlar verecektir diye düşünüyorum.” dedi.

servet_ozkok_mektebimTürkiye’de eğitimin son 15 yıldaki seyri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özel sektörün eğitimdeki payı son 15 yılda çok hızlı bir şekilde büyüdü. Bu büyümeyi etkileyen en önemli unsurlardan biri sürekli değişen eğitim sistemi ve bu değişikliklerin veliler üzerinde yarattığı kaygıdır. Bunun sonucunda da veliler açısından çocuklarını daha güvenilir kurumlara gönderme çabası ortaya çıkmıştır. Ancak bu büyüme çok sağlıklı bir büyüme olmadı çünkü eğitimi öne çıkararak faaliyetini sürdüren kurumların yanında kar beklentisini odak noktasına alarak hizmet veren çok fazla kurum ortaya çıktı. Eğitim hizmetini ticarete döndüren bu kurumların zaman içerisindeki durumu sektöre olan inancı ve güveni olumsuz yönde etkiledi. Hızlı büyüme kontrolsüz şekilde ilerledi ve bu büyümenin altı eğitim ile doldurulamayınca sıkıntılı bir süreç ortaya çıktı.

Size göre son 15 yılda eğitimde gerçekleştirilen en önemli değişim ne oldu ve neden?
Özellikle en önemli değişimin sistemde olduğunu söyleyebiliriz. 4+4+4 bütün olarak bakıldığında uzun vadede doğru çıktılar verebilecek bir sistem. Her kademenin kendi içerisinde yapılanırken bir alt ve üst kademe ile de bağlantıyı koparmadan devam eden bir sistem haline gelmesi, disiplinler arası ilişkilerin kurulması ve eğitimin tüm kademelerde bütünsel olarak ele alınması önemli bir değişim diyebiliriz. Bu sistemin tek eksiğinin okul öncesi eğitimin zorunlu tutulmaması olduğunu düşünüyorum. Sistem birbiri ile konuşan birbirini tamamlayan içeriklerden meydana geliyor, özellikle 2023 vizyon belgesinde de değinildiği gibi sorgulayan bir nesil yetiştirebilmek için uygulamalı derslere ağırlık verilmesi, çocuğun yaşayarak öğrenmesi, atölye modelleri önemli değişimlerdir.

Eğitimde kamu – özel sektör diyalog ve iş birliğini değerlendirebilir misiniz? Bu iletişimin daha verimli olabilmesi için neler önerirsiniz?
Ne yazık ki kamu özel sektörü çok fazla dinleme ihtiyacı duymuyor. Özel sektörün kamu desteği konusunda yalnız kaldığını söyleyebiliriz. Diğer sektörlere bakıldığında eğitim sektörü yatırım yapılması gereken sektörlerin başında gösteriliyor ama buna rağmen ne yazık ki kamudan yeterli teşviki alamıyor. Yapılan tüm düzenlemelerde özel eğitim sektörünün de en azından bir paydaş olarak dinlenmesi ve fikirlerinin alınması sektörün ve eğitimin gelişmesi adına olumlu sonuçlar verecektir diye düşünüyorum.

Eğitimde ele alınması gereken kısa, orta ve uzun vadede konular nelerdir? Bu konularla ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir. O zaman iyi öğretmen yetiştirmemiz gerekiyor. Eğitim fakültelerinin iyileştirilmesi, sektörün ihtiyaçları, çağın gereksinimleri göz önüne alınarak yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Öğretmenimizi geliştirecek, eğitecek, yatırım yapacağız ki çocuklarımızı da eğitebilelim. Fiziki ortamların iyileştirilmesi de çok önemli ama önceliğimiz öğretmenler. Öğretmenlerin imkanlarının artırılması ve el üstünde tutulması lazım. Tabi ki hükümetlerin, kurumların kısa, orta ve uzun vadede hedefleri, amaçları mevcuttur ama eğitim uzun soluklu bir iş. Bir sistem dizayn edildiğinde ve uygulandığında sağlıklı çıktı alabilmek için uzun vadede işleyişi görmek gerekir. Kısa ve orta vadede planlanan sistemler, uygulamalar sağlıklı sonuçlar getirmeyecektir. Eğitimde, kurumların, kişilerin ya da hükümetlerin değil devletin bir politikası olmalı ve uzun vadeli olmalıdır.

artı eğitim dergisi 15. Yılında… Dergi ile ilgili düşüncelerinizi ve önerilerinizi öğrenebilir miyiz?

Uzun yıllardır ve kesintisiz şekilde sektörün nabzını tutan Artı Eğitim Dergisini 15. Yılında tebrik ediyor, başarılarını devamını diliyorum.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.