Özel Röportaj: Oracle Türkiye Genel Müdürü Filiz Doğan
- Ayrıntılar
- Kategori: Röportaj
- Perşembe, 14 Nisan 2016 11:22 tarihinde oluşturuldu
Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan, Ankara Anadolu Lisesi sonrasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1989 yılında mezun olmuş ve aynı üniversitede MBA programına katılmış. Doğan ile eğitim yaşamı üzerine konuştuk.
Türkiye’de BT sektöründe, kadın yönetici ve çalışan sayısı bölgedeki ülkelere kıyasla oldukça yüksek. Oracle Türkiye’de ise 300'den fazla çalışanının %35'i kadın. Gerek yönetim kadrolarında gerekse bölgesel rollerde birçok bayan bulunuyor. Yönettiği ekiplerde erkek/kadın, yaş farkı gözetmediğini belirten Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan, “Dinamik iş hayatında başarı için, sürekli olarak kişinin kendisini geliştirmeye önem vermesi, hızlı adaptasyon yetilerini geliştirmesi ve değişime açık olmasının önemli olduğunu düşünüyorum” diyor.
Oracle Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Filiz Doğan, Ankara Anadolu Lisesi sonrasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1989 yılında mezun olmuş ve aynı üniversitede MBA programına katılmış. Oracle’a 1995 yılında Veritabanı Satış Danışmanı olarak başlayan Doğan, sırasıyla ürün müdürü, Teknoloji Satış Danışmanlığı Yöneticisi, Orta Asya bölgesi sorumlusu, Oracle Türkiye Satış Direktörlüğü görevlerinde bulunduktan sonra, Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcılığına atanmış. Bir kadın olarak kariyerinde herhangi bir ayırımcılık veya engel yaşamadığını dile getiren Filiz Doğan ile eğitim hayatını, kariyerini ve özel yaşamını konuştuk.
Ülkemizdeki çok az sayıdaki kadın yöneticiden birisiniz. Öncelikle eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz? Hangi okullarda okudunuz? Nasıl bir öğrenciydiniz?
Ankara Anadolu Lisesi sonrasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1989 yılında mezun oldum ve aynı üniversitede MBA programına katıldım.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuşsunuz. İsteyerek tercih ettiğiniz bir bölüm müydü? Neden bu alanda eğitim almak istediniz? Çocukken kariyer planlarınız nasıldı? Hangi mesleği yapmak isterdiniz?
3-4 yaşlarında ilk uçağa bimdiğimde çok etkilenmiş ve hostes olmaya karar vermiştim ancak biraz büyüdüğümde yaşanan uçak kazaları nedeniyle vazgeçerek doktorluk veya veterinerliği hedeflemeye başladım. Yurtdışında geçirdiğim lise yıllarımda aldığım ilk seçmeli bilgisayar programla dersimde ise bilgisayar mühendisi olmaya kesin karar verdim.
Üniversiteden mezun olduktan sonra nerelerde, hangi sektörlerde çalıştınız? Şu an bulunduğunuz konuma nasıl geldiniz? Bir kadın olarak kariyer basamaklarını tırmanırken ne gibi engeller yaşadınız? Bulunduğunuz noktaya gelmek isteyen kadınlara tavsiyeleriniz neler olur?
Oracle’a 1995 yılında Veritabanı Satış Danışmanı olarak başladım. 1999-2000 yılları arasında Oracle’ın Amerika’daki Merkezi’nde Veritabanı Ürün Müdürü olarak görev aldım. 2000 yılında Teknoloji Satış Danışmanlığı Yöneticisi göreviyle Türkiye’ye geri döndüm, 2008 yılı itibariyle bu göreve ek olarak Orta Asya bölgesi sorumluluğunu aldım. 2010 yılında Oracle Türkiye Satış Direktörlüğüne getirildim, 2011 senesinde Türkiye Genel Müdürü ve 2014 yılında Başkan Yardımcılığna atandım. Bir kadın olarak kariyerimde herhangi bir ayırımcılık veya engel yaşamadım.
Dinamik iş hayatında başarı için, sürekli olarak kişinin kendisini geliştirmeye önem vermesi, hızlı adaptasyon yetilerini geliştirmesi ve değişime açık olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
LİSE YILLARIMDA BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ OLMAYA KARAR VERDİM
Kariyerinizin başındayken hedefleriniz nelerdi? Başarılarıyla size rol model olan, örnek aldığınız kişiler var mıydı?
Bahsettiğim gibi lise yıllarımda bilgisayar mühendisi olmaya karar verdim ve hedeflerim her zaman bu alanda başarılı çalışmalar yapmak ve katma değer sağlamaktı. Örnek aldığım herhangi biri olmadı ancak etkilendiğim pek çok kişi oldu. Her zaman işimin ve pozisyonumun gerektirdiği şekilde, ekibimin ve pazarın dinamiklerini değerlendirerek kendi iş modelim ile ilerledim.
Şu an Oracle Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapıyorsunuz. Ne zamandır bu görevi yürütüyorsunuz? Görevinizi yerine getirirken nelere dikkat ediyorsunuz? Nasıl bir yönetim modelini benimsiyorsunuz? Ayrıca size göre kadın yönetici ile erkek yönetici arasındaki farklar nelerdir? Bahsedebilir misiniz?
2011 yılından beri Genel Müdürlük görevdeyim. Benim açımdan işin zamanında ve başarıyla tamamlanması önemli bu nedenle kişilerin çalışma tarzlarına ve zamanlarına karışmıyorum. Böylelikle iş ve sosyal hayatların daha dengeli ve mutlu olduğunu, bunun da direkt olarak iş başarısına yansıdığını görüyorum ve bu yapıyı destekliyorum. Kadın, erkek yönetici veya çalışan arasında bir fark görmüyorum, herkesin kendi tarzı var, bunun cinsiyet bağlantılı olduğunu düşünmüyorum.
EĞİTİM BİRÇOK SORUNUN ÇÖZÜMÜ
Ülkemizde birçok kadın, eğitim-öğretim imkânlarından ve çalışma hakkından yoksun bırakılıyor. İş hayatına girdiğinde ise ayrımcılık ve gelir adaletsizliği gibi birçok sorunla karşılaşabiliyor. Türkiye’de kadının toplumdaki ve iş dünyasındaki bu konumunun değişmesi sizce neye bağlı? Bu değişimin gerçekleşmesinde kadınların eğitimi ne derece önemli?
BT sektörüne baktığımızda, özellikle Türkiye’de kadın yönetici ve çalışan sayısının bölgedeki ülkelere kıyasla oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Eğitim birçok sorunun çözümü; eğitim alanında yapılan inovasyonlar ve eğitim eşitliği ile bu sorunların aşılacağına güveniyorum.
Oracle Türkiye’de çalışan kadın sayısı ne kadar? Şirketinizde kadın istihdamını arttırmak için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Oracle Türkiye’de 300'den fazla çalışanımızın %35'i kadın. Gerek yönetim kadrolarında gerekse bölgesel rollerde birçok bayan arkadaşımız var. Yönettiğim ekiplerde erkek/kadın, yaş farkı gözetmiyorum.
EN BÜYÜK HOBİM AT BİNMEK
Biraz da özel yaşamınıza değinelim. Boş zamanlarınızda neler yapmaktan hoşlanırsınız? Hobileriniz nelerdir?
Genel Müdürlük görevine atanmam ile beraber kendime ayırdığım zaman biraz daha kısıtlandı. En büyük hobim at binmek oldu son 8 yıldır. Yakın zamana kadar birkaç arkadaşımla beraber hobi olarak işlettiğimiz bir binicilik klubümüz vardı ancak yoğun iş temposu nedeniyle ara vermek durumda kaldık. Amatör olarak spor yapmak, kedi ve köpeklerimle zaman geçirmekten keyif alıyorum.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
DAS Akademie Yeni Eğitim Öğretim Yılına Hazır
-
Yabancı Dil Eğitiminde Yükselen Trend: Almanca
-
Kandilli Koleji Kariyer alanında öğrencilerine yol gösteriyor
-
EN ÇOK İZLENEN İLK 10 SİNEMA FİLMİ BELLİ OLDU
-
YABANCI DİL ÖĞRENİMİNDE 50 KRİTİK SORU
-
Burundan uygulanan sprey aşının insan deneylerine başlanıyor
-
23 yıldır öğrenci ve öğretmenlerin yanında Sadık Uygun Yayınları
-
Okul Tasarımcısı okul duvarlarını yeniden canlandırıyor
-
Uzay Kampı Türkiye, çocukların kendilerini ve dünyayı tanımalarını sağlıyor
-
Boş duvarlar Okul Tasarımcısı ile hayat buluyor