banner

Yabancı Dil Eğitiminde Yükselen Trend: Almanca




Almanca dilini öğrenme ve öğretme anlamında oluşan global trend yükselişine artan bir ivmeyle devam ediyor. Almanca’ya olan ilgi ise her geçen gün artarken, Türkiye’de birçok okul da öğrencilerine 1. veya 2. yabancı dil olarak Almanca eğitimi sunuyor. Almanca’nın önemini, neden tercih sebebi olduğunu, Almanca öğrenmenin faydalarını ve Almanya’da üniversite eğitimi almanın cazip noktalarını DAS Akademie CEO’su Azize Sorguç, artı eğitim’e anlattı.

azize_sorguc_das_akademieAzize Hanım, hem ülkemizde hem de dünyada Almanca’ya ilginin yükseldiğini görüyoruz. Almanca’ya ilginin artmasını nasıl değerlendiriyorsunuz, bu çerçevede Almanca neden önemli bir dildir?
Dünyada, özellikle Avrupa’da Almanca’nın konuşulma oranı oldukça yüksektir. Bunu açmak gerekirse dünya üzerinde anadili ya da ikinci anadili 
Almanca olan yaklaşık 130 milyon insan yaşamakta. Almanca, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en çok konuşulan dil konumundadır ve tam 7 ülkede resmi diller arasına konumlandırılmıştır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük kısmı, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde Almanca konuşulmaktadır. Ayrıca, resmi kaynaklara dayanarak, günümüzde 289 milyon kişinin hayatlarının bir aşamasında Almanca öğrenmiş olduğunu ve 15,4 milyon kişinin de Almanca eğitimi almaya devam ettiğini ekleyebiliriz. Tüm bu istatistikler ve Almanya’nın geniş bir coğrafyada kullanılan zengin bir dil olması, bu dilin önemini göstermeye yeterli olup, Almanca’nın sanat ve bilimdeki konumu da herkes tarafından kabul edilmektedir.

Almanca öğrenmenin sağlayacağı faydalar nelerdir?
Öncelikle yeni bir dil öğrenmek, beyin aktivitesini artırır, zihinsel esneklik kazandırır ve problem çözme yeteneklerinizi güçlendirebilir. Yapılan araştırmalar ve DAS Akademie’de 25 yılın üzerinde bir süreyle edindiğimiz deneyim, ilk yabancı dil olarak Almanca öğrenmenin, İngilizce gibi aynı kökene sahip bir başka dilin öğrenilme süresini yarı yarıya kısaltabildiğini bizlere göstermektedir.
Almanya, yüksek kaliteli eğitim ve araştırma olanakları sunan bir ülkedir. Almanca bilmek, Almanya'daki üniversitelere başvurmanızı ve bu olanaklardan yararlanmanızı da kolaylaştıracaktır.
Farklı ülkelerden insanlarla iletişim kurmak istiyorsanız ve küresel düzeyde etkileşime geçmek gibi bir amacınız varsa, Almanca öğrenmek bunu kolay hale getirecektir. Alman kültürüne daha derinlemesine aşina olduğunuzda, ünlü edebiyat, felsefe ve müzik eserlerini orijinal dilinde deneyimleyebilirsiniz. Almanya, dünyanın önde gelen ekonomilerinden biridir ve pek çok uluslararası şirketin merkezi ya da önemli bir şubesi Almanya'da bulunmaktadır. Almanca bilmek, iş fırsatlarınızı genişletebilir ve uluslararası iş dünyasında rekabet avantajı sağlayabilir.

ALMANCA DÜNYADA EN ÇOK ÖĞRETİLEN 4. DİL
2023 yılı genelinde global Almanca öğrenme trendleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Almanca dünyada en çok öğretilen 4. dil durumundadır. 2023 itibariyle bir önceki yıla göre Almanca öğretme ve öğrenme eğiliminde artışlar araştırma raporlarına ve deneyimlerimize yansımaktadır. Bu durum ikinci yabancı dil öğreniminin değerinin fark edilmesi ve ayrıca Almanya’nın aldığı göçlerle açıklanabilir. Ülkemizde de Almanca bilmenin ve bunu kanıtlayacak bir sertifikaya sahip olmanın değeri her geçen gün artmaktadır. Bunun en önemli kanıtlarından birisi olarak, DAS Akademie olarak gerçekleştirdiğimiz telc sınavlarına gösterilen yoğun ilgi gösterilebilir.

Almanca’nın öğrenilme sebepleri arasında gösterilebilecek, Almanya’da yaşam hakkında da kısaca bilgi verebilir misiniz?
Almanya kültürel etkinlikler bakımından zengin seçenekler sunar; festival, müzeler ve sanat etkinlikleri açısından oldukça doyurucudur. Doğal güzelliklere sahip parklar, ormanlar ve nehirler gibi alanlarda açık hava etkinlikleri düzenlenir. Temiz çevre, iyi altyapı, kaliteli sağlık hizmetleri ve geniş sosyal güvenlik sistemi gibi olumlu özelliklere sahiptir. Oraya yerleştiğinizde hava koşullarına uyum sağlamanız biraz zaman alabilir, ülkemizden oldukça farklı bir iklimi vardır. Almanca dil yeteneklerinizi geliştirmeniz oranın kültürüne alışmanızı kolaylaştırabilir ve yaşam kaliteniz üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.

 

Türk- Alman ilişkilerini değerlendirebilir misiniz?
Almanya, Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biridir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi oldukça yüksektir. Birçok Alman şirketi Türkiye'de yatırım yapmaktadır ve bu da ekonomik ilişkilerin derinleşmesine yol açmaktadır. Mevcutta Türkiye’de 4.500’ün üzerinde Alman sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini bilmekteyiz. İki ülke de NATO ülkesi olduğu için çeşitli uluslararası konularda iş birliği söz konusudur.
Almanya, Türk göçmen nüfusunun büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum, Türk-Alman ilişkilerinin sosyal ve kültürel boyutlarını da etkilemektedir. Tarihsel açıdan bakıldığında, sürekli bir karşılıklı kültürel etkileşim söz konusudur ve Almanya’da Türk kültürü ve sanatına, Türkiye’de de Alman kültürüne yönelik ilgi artmaktadır. Avrupa Birliği ile adaylık süreci kapsamında görüşmelerini sürdüren ülkemiz için Almanya anahtar rol oynamaktadır.
Bunların yanı sıra ülkemize gelen turistlerin içerisinde Almanların payı dikkate değerdir. 2022 yılı istatistiklerine bakıldığında birinci sırada yine Almanya’yı görmekteyiz.

ALMANYA DÜNYACA ÜNLÜ ÜNİVERSİTELERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Birçok kişinin Almanca’yı Almanya’da üniversite okumak amacıyla öğrendiğini görmekteyiz. Bu bağlamda Almanya’da üniversite okumanın sağladığı avantajlar nelerdir?
Almanya'da üniversite okumak, kariyer hedeflerinize, eğitim tercihlerinize ve kişisel ilgi alanlarınıza bağlı olarak birçok avantaj sunabilir. Almanya, dünyaca ünlü üniversitelere ve yüksek kaliteli bir eğitim sistemine sahiptir. Üniversitelerdeki programlar genellikle uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmıştır ve dünya genelinde saygın bir üne sahiptir. Geniş bir yelpazede lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunur. Almanya’da üniversite okumayı tercih ettiğinizde çeşitli alanlarda eğitim alma ve ilgi duyduğunuz konuda uzmanlaşma avantajınız olacaktır.
Maddi anlamda da benzer kalitede eğitim sunan ülkelere göre hem eğitim hem de yaşam maliyeti anlamında birçok avantajınız olacaktır. Bunun yanı sıra birçok kültürden öğrenci ile tanışma fırsatı bulunabilmektedir. Almanya farklı kültürlerle bir arada olma anlamında önemli bir deneyim fırsatı sunar. Almanya’da ekonomi ve endüstri giderek büyümekte olduğu için birçok global şirketin genel merkezleri bu ülkededir ve bu durum iş bulma olanağını arttırmaktadır. Almanya dünyanın en büyük 4. endüstrisine sahiptir.

Almanya’da hangi sektörler daha çok işe alım yapıyor?
Mühendislik, ulaşım, bilgi teknolojileri, finans ve pazarlama alanları iş bulma anlamında revaçta olan sektörler olup ülkemizden özellikle sağlık personellerinin Almanya’da iş olanağı bulduğunu görüyoruz. Almanya’da sağlık ve bakım sektörlerinde oluşan nitelikli çalışan eksikliği bu talebin temel nedenidir. Otelcilik, müşteri hizmetleri, gıda sektörü, sanat, hukuk, inşaat, eğitim gibi alanlar da iş arayanlara güzel fırsatlar sunmaktadır.

DAS AKADEMIE ALMANCA EĞİTİMİNİN HER ALANINDA HİZMET VERİYOR
DAS Akademie olarak siz Almanca eğitimi anlamında neler sunmaktasınız?
DAS Akademie, 25 yılı aşkın deneyimiyle, Almanca eğitimi odağında, bütünleşik hizmetler ve çözümler sunan bir eğitim kurumudur. Berlin, İzmir ve İstanbul şubelerimiz ile, Almanca eğitiminin her alanında aktif olarak yer almaktayız. Yüz yüze ve online olarak sunduğumuz kurs programlarımız ve Almanca dil kamplarımız ile farklı yaş gruplarına ve farklı ihtiyaçlara yönelik eğitim alternatifleri sunmaktayız. Özellikle Almanca eğitim camiasına yönelik olarak, İnteraktif Dijital Almanca Eğitim Platformumuz Minticity başta olmak üzere, dijital ve basılı yayıncılık alanında geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunmaktayız. Tüm bunların yanı sıra, Almanya’ya açılan kapı olarak da niteleyebileceğimiz uluslararası geçerli sertifikalar sunan telc sınavlarını da, Türkiye Yetkili Sınav Merkezi sıfatıyla İzmir ve İstanbul sınav merkezlerimizde gerçekleştirmekteyiz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.