Yaşar Kemal’e Fahri Doktora




İstanbul Bilgi Üniversitesi’den Yaşar Kemal’e Fahri Doktora Unvanı verildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal’e, fahri doktora unvanı verdi. Türkiye ve dünya edebiyatına sunduğu eşsiz katkıların yanı sıra insanlık davalarının da önde gelen savunucularından biri olan yazara unvanı, 12 Kasım’da “Yaşar Kemal Onur Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen özel törenle takdim edildi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Akademik Kurul kararı ile verdiği fahri doktor unvanını Yaşar Kemal adına eşi Ayşe Semiha Baban aldı.

Baban, Yaşar Kemal’in mesajını salona okudu. Kemal mesajında “İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne çok teşekkür ederim, bana büyük bir mutluluk yaşatıyorsunuz. Buraya bugünümü paylaşmaya gelen tüm dostlarım, hepiniz sağ olasınız” dedi. Yaşar Kemal’in sanatın gücüne ve sanatçının sorumluluğuna inancını hep yinelediğini belirten Ayşe Semiha Baban sözlerine usta yazarın mesajını okuyarak devam etti. Kemal’in mesajında şu sözler yer aldı: “Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. Şunu söylemek istiyorum ki ben ‘angaje’, bağımlı bir yazarım. Kendime ve söze ve insanın onuruna bağımlıyım. Bilinçli olarak ben aydınlığın türküsünü, iyiliğin, güzelliğin türküsünü söylemek istedim. Romanlarım yaşam gibi doğru söylesin, yaşamla birlik olsun istedim. Çünkü yaşam umutsuzluktan umut üretmektir. İnsan umutsuzluktan umut üreterek bugüne kadar gelmiştir.”

Törende, Yaşar Kemal için özel bir konuşma yapan yazar Doğan Hızlan, “Yaşar Kemal’i okursanız geleneksel edebiyat söyleminden nasıl modern bir roman kurgusuna ulaşılacağının bir yöntemini öğrenebilirsiniz” dedi. Kemal’in bütün kitaplarını okuduğunu belirten Hızlan “Yeniden okusam yeni tatlar, yeni ustalıklar keşfederim. Benim gibi, yapıtları kadar yaşamının önemli günlerine tanık olmuşsanız kişiliği ile yapıtları hakkındaki saptamalarınız birbirini tamamlar” yorumunu yaptı. Böyle bir günde konuşma yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Doğan Hızlan “Yaşar Kemal’le ilgili her konuşmamdan sonra yazarlık yaşamıma bir onur belgesi daha katmış olurum, edebiyata mensup olmanın mutluluğunu yaşarım” dedi. Hızlan, yazar Adalet Ağaoğlu’nun bugüne özel tebrik mesajını da konuklara iletti.

Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri, araştırmacıları ve eleştirmenlerinin katılımıyla gerçekleşen “Binbir Kültürün Elçisi Yaşar Kemal” başlıklı sempozyum sonrasında Sanatçı Güneş Karabuda’nın fotoğraflarından oluşan “Al Gözüm Seyreyle” adlı fotoğraf sergisi ile Yaşar Kemal’in kitaplarının ilk basımlarıyla birlikte farklı dillere çevrilen ve yazar hakkında yazılanlardan oluşan kitap sergilerinin açılışı yapıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.