banner

Eğitimciler İçin 41 Maddede Twitter Kılavuzu




TÜRKPDR Yön.Kur.Üyesi ve Eğitim ve Kariyer Danışmanı Oktay Aydın Yeni Başlayan Eğitimciler İçin 41 Maddede Twitter Kılavuzu hazırladı.

Başlangıç

1.         Geçerli bir e-mailiniz olmalı. Gmail, yahoo, ymail, hotmail vb. olmak zorunda değil tüm şirket, organizasyon vb. e-mailleri de geçerli.

2.         https://twitter.com web sitesine girin.

3.         İngilizce bilmiyorsanız ya da biliyor ama kullanmak istemiyorsanız, sağ üst köşede “Language” (:Dil) seçeneğinden Türkçeyi seçin.

4.         Twitter’a Kaydol (:Sign Up for Twitter) penceresinde

4.1.      Adınızı ve Soyadınızı girin.

4.2.      E-mailinizi girin.

4.3.      Bir şifre belirleyin. İçinde rakam ve harflerin bir arada olmasına özen gösterin.

5.         E-mailinize gelen “doğrulamayı” teyit edin.

6.         Twitter hesabınızı kapatmak istiyorsanız, sağ üstten Ayarlar (:Setting)’de Hesabınız (:Account)’ta en alttaki “Hesabımı kapat” (:Deacvtivate my account”)’ı tıklamanız yeterli. Ancak unutmayın twitter hesabınızı kapattığınızda aynı e-maille tekrar twitter hesabı açamazsınız.

7.         Twitter’a bundan böyle “Giriş Yap” (:Sign In) penceresinde

7.1.      E-mailinizi

7.2.      Şifrenizi yazarak girin.

8.         “Giriş Yap” (:Sign In) penceresinin hemen altında “Beni hatırla” (:Remember me) kutusu var.

8.1.      Tıklarsanız açtığınız laptop, ipad, pc vb. de sonraki girişlerinizde email ve şifre istemeden sizi doğrudan Twitter hesabınıza yönlendirir.

8.2.      Ancak, bu durumda sizin dışınızdaki insanların da laptop, ipad, pc vb. araçlarınızda doğrudan Twitter hesabınıza yönleneceklerini unutmayın. Özellikle iş yerlerinde.

9.         Hesaptan her çıkışta sağ üstte Çıkış (:Sign Out)’u tıklamayı unutmayın.

10.       Twitter hesabınıza ilk girdiğinizde

10.1.    “Ayarlar” (:Setting)’e girin

10.2.    Hesap (Account)’ta

10.2.1. Kullanıcı Adı (:Username) girin. Adınız Soyadınız dışında bir kavram bir lakap vb. olabilir. Ne isterseniz (küfür-ırkçı söylem dışında) yazabilirsiniz. Boş da bırakabilirsin. Bir şey yazarsanız hesabınız bu yazdığınız ve adınız-soyadınızla birlikte, yazmazsanız sadece adınız-soyadınız ile yer alır.

10.2.2. E-Posta (E-mail) kısmında “Beni bu e-mailimle bulsunlar” (:Let others find me by my email address)’i tıklarsanız. E-mail ile araştırmalarda (:Search) e-mailinizden de bulunabilirsiniz.

10.2.3. Dil (:Language) seçeneğinden dil seçimi yapın.

10.2.4. Zaman Dilimi (:Time Zone)’da “(GMT+02.00) İstanbul”u seçin.

10.2.5. Tweet Konumu (:Twitter Location)’ı tıklarsanız, hesabınıza bir şey yazdığınızda şehir/ülke lokasyon da görünür.

10.2.6. Tweet Medya İçeriği’i tıklarsanız, karşı tarafı atacağınız medya için uyarmış olursunuz.

10.2.7. Tweet Gizliği (:Tweet Privacy)’de “Tweet’lerimi korumaya al” (:Protect my Tweets) kutusunu işaretlerseniz. Tweetlerinizi sadece sizing onayladıklarınız görür. Başkaları görmez. 

10.2.8. HTTPS sadece (HTTPS Only)’de “Her zaman HTTPS kullan” (:Always use HTTPS)’ı işaretlerseniz, olanaklı olan heryerde güvenli bağlantı kullanmış olursunuz.

10.2.9. Ülke (:Country)’den Turkiye (Turkey)’i seçin.

10.2.10.           En alttaki “Değişiklikleri Kaydet” (:Save changes) ile yaptıklarınızı kaydedin.

10.3.    Şifre (:Password)’de şifrenizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

10.4.    Mobil Telefon (Mobile)’da cep telefonunuzda da twitter hesabınızı görmek istiyorsanız ilgili programı yükleyin.

10.5.    Bildirimler (Notifications)’da Twitter’dan hangi durumlarda email gelmesini istiyorsanız o kutuyu işaretleyin.

10.6.    Profil (:Profile)’dan

10.6.1. Kayıtlı fotoğraflarınızdan birini seçerek fotoğrafınızı koyun.

10.6.2. İsim (:Name)’de adınızı soyadınızı yazın.

10.6.3. Konum (:Location)’da şehir/ülke seçin.

10.6.4. “Web Sitesi”nde ( varsa) isterseniz  web sitenizin linkini yazabilirsiniz.

10.6.5. Kişisel Bilgiler (:Bio)’da isterseniz kendiniz hakkında kısa bir bilgi yazabilirsiniz. (en fazla 160 karakter)

10.6.6. Facebook’ı işaretlerseniz ve bir facebook hesabınız varsa,  tweet’leriniz facebook hesabınızda da otomatik yer alır.

10.6.7. En alttaki “Değişiklikleri Kaydet” (:Save changes) ile yaptıklarınızı kaydedin.

10.7.    Tasarım (:Design)’da arka fon türü ve renkleri vb. seçebilirsiniz. En alttaki “Değişiklikleri Kaydet” (:Save changes) ile yaptıklarınızı kaydedin.

10.8.    Uygulamalar (Apps)’tan istediğiniz uygulamaları ekleyin.

Tweet Dünyasındasınız

11.       Twitter, en genel tanımıyla sizin “Takip ettikleriniz” (:Following) ve sizi Takip edenler (:Follower)’la iletişim kurmanızdır.

12.       Hesabınıza ilk girdiğinizde size Kimi Takip Etmeli (Who To Follow) diye takip edebileceğiniz hesaplar önerilir. Bunlar arasından bazılarını seçerek takip etmeye başlayabilirsiniz.

13.       Sağ üstte “Ara” (:Search)’ten de dilediğiniz ismi/e-maili araştırarak varsa hesabına ulaşıp takip edebilirsiniz.

14.       Takip etmek için hesabına girdiğiniz kişinin profilinde “Takip Et” (:Follow)’ı  tıklamanız yeterli.

15.       Takip etmekten vazgeçmek için ise aynı yerde “Takip ediliyor” (:Following)’in üstüne tıkladığınızda “Takip Etme” (Unfollow) çıkar ve takip etmemeye başlarsınız.

16.       Birinin sizi takip etmesi için sizin bir şey yapmanız gerekmiyor. Sizi takip etmek isteyen sizin profilinize girerek aynı işleri yapar.

17.       Eğer “Ayarlar” (:Setting)’de Hesap (:Account)’ta Tweet Gizliği (:Tweet Privacy)’de “Tweet’lerimi korumaya al” (:Protect my Tweets) kutusunu işaretlediyseniz, sizin onayınız gerekir. işaretlemediyseniz doğrudan isteye size takibe başlar.

18.       Sizi takip edenin hesabına girdiğinizde adının yanında “Seni takip ediyor” (:Follows you) yazar.

19.       Sizi takip edenin takip etmesini istemiyorsanız, ya “Takipçiler” (:Followers)’dan ya doğrudan hesabına girerek sağda bulunan işaretten “… adlı kişiyi engelle” (:Block @...)’ı işaretlemeniz yeterli.

20.       Twitter’da düşündüklerinizi duygularınız tepkilerinizi ya da ne yazmak istiyorsanız yazmanıza ve paylaşmanıza “Tweet” deniyor.

21.       “Yeni Tweet Oluştur” (:Compose new tweet)’a 140 karakteri geçmemek koşuluyla düşündüklerinizi duygularınız tepkilerinizi ya da ne yazmak istiyorsanız yazıp, “Tweet” i işaretlemeniz yeterli. Sizi takip edenler anında görecektir.

22.       Başkalarının tweetlerini de tweet’in altındaki Retweetle (:Retweet)’i tıklayarak kendi takipçilerinizin görmesini sağlayabilirsiniz. Buna Retweet kısaca da RT deniyor.

23.       Ayrıca başkalarının tweetlerini de tweet’in altındaki Favoriler Ekle (:Favorite)’i tıklayarak favorilerinize ekleyebilirsiniz.

24.       Başkalarının tweetlerini de tweet’in altındaki Cevapla (:Reply)’i tıklayarak cevaben bir şeyler de yazabilirsiniz. Bu durumda sadece o ve onun takipçileri görür cevabı. Hem cevap yazman hem de kendi takipçileriniz de görsün isterseniz, cevapla dedikten sonra @ile başlayan hesap isminin önüne bir işaret koymanız, bir şey yazmanız gerekir.

25.       Birine cevaben yazılmış bir tweet’te “Aç” (:Open)’ı tıklayarak neye karşılık yazıldığını görebilirsiniz.

26.       İstediğiniz zaman yazdıklarınızı silebilirsiniz. Ancak takipçileriniz görmüş ve okumuş olacak unutmayın. Bir şey atmadan önce özen gösterin.

27.       Twitter’da fotoğraf ya da link de paylaşabilirsiniz. Link tiwtter’ca kısaltılarak yayımlanır.

28.       Siz takip ettiklerinizin tweet’lerini sağdaki panodan saatine göre akar bir durumda görebileceksiniz. Ama isterseniz istediğiniz hesaba girerek geçmiş tweet’lerini de görebilirsiniz.

29.       Sol üstte fotoğrafınızın altında “Tweet”lerinizden tüm yazdıklarınızı “Takip ettikleriniz” (:Following)’den kimleri takip ettiğinizi, “Takipçileriniz” (:Followers)tan sizleri kimlerin takip ettiğini liste olarak da görebilirsiniz.

30.       Sol en üstte “Ana Sayfa” (:Home)’ı tıklayarak panonuza dönebilirsiniz.

31.       “Bağlan” (:Connect)’i tıklayarak sizi takip etmeye başlayanları, size cevaben tweet atanları ya da sizin tweetlerinizi geri tweet (Retweet / RT) edenleri görebilirsiniz.

32.       Sol en üstte #Keşfet (# )’ı tıklayarak en çok gündem oluşturan konuları görebilirsiniz. Siz de bir konuyu / kavramı vb.  gündeme taşımak isterseniz başına # koyarak tweet’inizde yer verebilirsiniz.

33.       Sizi takip edenlere hesaplarına girerek “Direkt Mesaj Gönder” (:Compose Message)’ı tıklayarak sadece onun görebileceği bir mesaj da atabilirsiniz.

Nelere Dikkat Etmelisiniz

34.       Yazdıklarınız (sizi takip edenlere attığınız direkt mesajlar dışında) takip edenlerinizin yanında, onları takip edenler ve diğerlerince de görülebilir. Özellikle öğrencilerinizin ve eğitim yöneticisi ya da öğretmen arkadaşlarınızın da görebileceğini unutmayın.

35.       Yazının şehvetine kapılmayın. Tweet atmadan önce bir kez daha okuyun. Attığınız her şey yazılı olarak kayıt altında demektir aynı zamanda.

36.       Çok çeşitli görgü-ahlak düzeyinde insanlar var, onların düzeyi düşük, yasal olmayan, hakaret-küfür-ırkçı içerikli tweet’lerine yanıt verirken anlamsız ve sizi haksız durumlara düşürecek tepkiler vermeyin. Görüşlerinizi ve düşüncelerinizi hakaret etmeden iletin. Kişiselleştirmemeye, daha çok ilkeler üzerinden yazmaya çalışın.

37.       Takip ettiğiniz siyasetçi ya da diğerlerine eleştirilerinizi yasal çerçevede yapın. Sonuçta twitter sanal ortamda da olsa siz gerçeksiniz ve sizi bulmaları çok zor değil.

38.       Ayrıca mesjlarınızı sadece attığınız kişinin görmesi yasalardan muaf değil unutmayın.

39.       Takipçi sayısı ve benzeri konularda “takip edin ki takip edeyim” ya da “para karşılığı takipçi” türü tweet’lere prim vermeyin.

Limitler

40.       En fazla 2000 hesabı takip edebilirsiniz. Ancak sizi takip edenler arttıkça bu sayıdan daha fazla hesabı takip edebilirsiniz.

41.       Günde en fazla (retweet dahil) 1000 tweet atabilirsiniz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


Oktay Aydın - TÜRKPDR Yön.Kur.Üy.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Önceki Sonraki

Liseliler para ve makam peşinde!

İstanbul’da liselere devam eden öğrencilerin katıl...

Üniversite Adaylarının Seçimi

İstanbul’da özel liselere devam eden öğrencilerle ...

Liseden mesleğe acil eylem planı

Ülkemizde, kimin hangi üniversiteye gireceğinden, ...

Yeni YÖK Ne Kadar Yeni, Ne Kadar Özgürlü…

Yükseköğretim Kurulu (YÖK),  2012 sonuna dek ...

2014-2018 / 10. Kalkınma Planı Çalışmala…

Kalkınma Bakanlığı 2014 -2018 / 10. Kalkınma Pla...

2012 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları

ÖSYM, 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme sonuçlarını açıklad...

Vakıf Üniversitelerinde 2012-YGS/LYS %30…

Oktay Aydın Uzman Psikolojik Danışman Türk PDR-D...

Yeni YÖK Yasası üzerine

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2013 yılında yasalaşma...

Üniversiteye başlayacaklar için yeni bir…

Sevgili Genç Yeni Üniversiteli Arkadaşlarım, Terc...

2012 Üniversitelerin Yerleşme Kayıt Sayı…

2012 yılı üniversitelere girişte ilk yerleştirme v...

2012-ÖSYS Ek Yerleştirme

2012 ÖSYS Ek Yerleştirmede,  lisans, ön lisan...

Ek Yerleştirmede Sıkça Sorulan Sorular V…

2012-Ösys Ek Yerleştirme Sıkça Sorulan Sorular Ve ...

Dershaneler ve Şehir Efsaneleri

  Dershaneler ve Şehir Efsaneleri  Ü...

Türkiye’de Dershaneler Gerçeği

“Ne Senle Ne de Sensiz” Türkiye’de Dershaneler Ger...

YGS/LYS-2011 Kayıtları Nasıl Gerçekle…

  YGS/LYS-2011 Kayıtları Nasıl Gerçekleşmişt...

DGS 2012 Tercihler

DGS-2012 Lisans yükseköğretim programı tercihleri,...

Vakıf Üniversiteleri Tercih ve Yerleşme …

  Vakıf Üniversiteleri 2012 / 2011 Tercih ve...

YGS/LYS-2012 Yerleştirme Sonuçları Nasıl…

  YGS/LYS-2012 Yerleştirme Sonuçlarını Nasıl...

Yükseköğrenime Geçişte Sorunlar ve Çözüm…

Yükseköğrenime Geçişte Sorunlar ve Çözüm Önerileri...

Vakıf Üniversiteleri Tercih ve Yerleşme …

    Vakıf Üniversiteleri 2011 / 2010 T...

Vakıf Üniversiteleri 2012 Kontenjanları

   Vakıf Üniversiteleri 2012 Kontenjanl...

SBS’de Ham Puan Başarı Sırası Krizi

Türkiye’de Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu ...

Okul: Misyon-Vizyon

Nedir okul? Herkes gitmek zorunda mı? Gitmezse ne ...

LYS, YGS Puanları Nasıl Hesaplanıyor?

Oktay Aydın Eğitim Uzmanı LYS/YGS Puanları Nasıl...

Benim Geleceğim, Mesleğim Ya da Geleceği…

Üniversite giriş sistemine ilişkin sınav sonuçları...

Tercihlerle ilgili tüm merak ettiklerini…

LYS/YGS-2012 Tercih Aşamaları •   ...

2012'de son kez uygulanacak AOBP

  2012’de ÖSYS’de Son Kez Uygulanacak Ağırlı...

Üniversite Giriş Sisteminde Okul Başarı …

YGS/LYS ham puanlarına katılarak yerleştirme (Y) p...

Devlet ve Vakıf Üniversiteleri ilk on li…

Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin 2011-2012 Yeni...

SBS 2012’de Tercih Tüyoları

Anadolu-Fen-Sosyal Bilimler ve diğer tüm Anadolu t...

Bu yıl Devlet ve Vakıf üniversiteleri…

Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin 2011-2...

Tercihlerin Kim Olduğundur

Ne zaman ve nerede doğacağımızı, hangi anne babanı...

ÖSYS-2012'de AOBP'ya Yeniden Dönüş

Oktay Aydın ÖSYM'nin yeni katsayı uygulaması hakkı...

Üniversite Adaylarının Tercihi

Üniversite Adaylarının Tercihi Türkiye’de 2012-20...

SBS’de Son Düzlük İçin Öneriler

Türkiye’de Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu ...

Kendini Yenileyen Öğretmen Çağdaş Okulla…

Kendini Yenileyen Öğretmen Çağdaş Okullar Eğitime...

Yeni Ortaöğretim (Lise) Yönetmeliği Ne D…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2012-2013 Öğretim Yı...

YGS sonuçları Ne ifade eder Ne ifade etm…

Her yıl yükseköğretime geçiş sınav sonuçları (YGS/...

Eğitimciler İçin 41 Maddede Twitter Kıla…

TÜRKPDR Yön.Kur.Üyesi ve Eğitim ve Kariyer Danış...

Yeni Dünya’da Eğitim

Bahçeşehir Üniversitesi  (BAU) Mütevelli Heye...

Lise Sonlar Kayıp, Lise 11’leri İse Kurt…

Öyle ya da böyle YGS/LYS-2012 merkezi sınavları ve...

Oktay Aydın: Dershanelersiz de Mümkün!

Bugünlerde eğitim sisteminde tartışma konumuz Ders...

Dershanesiz Bir Model Mümkün mü?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Üniversite giriş...

Tüm Ayrıntıları İle Seviye Belirleme Sın…

Devlet ve bazı özel fen, Anadolu, Anadolu Teknik-M...

Oktay Aydın sınav sorularınızı yanıtlıyo…

egitimtercihi.com yazarlarından Oktay Aydın lise v...

Üniversiteler Sosyal Mecrayı Keşfetti!

2010-2011’de Türkiye’de, yasası çıkmış ve kuruluşu...

Zorunlu-Zorunsuz / Kesintili-Kesintisiz …

Zorunlu eğitime ilişkin verilmiş olan bir yasa tas...

İstanbul’daki Liselerin LYS-2011 Test Ka…

İstanbul’daki Liselerin LYS-2011 Test Karneleri Y...

YGS/LYS-2011’de İstanbul’daki Liselerin …

 YGS/LYS-2011’de İstanbul’daki Liselerin YGS ...

Üniversite adayları sıkın dişinizi az ka…

Yılgınlıklarınızı, yorgunluklarınızı var çok iyi a...

İstanbul’daki liselerin YGS 2011 puan ba…

İstanbul’daki Liselerin YGS-2011 Puan Başarı Anali...

Zorunlu eğitimde model arayışları

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna, iktidar partisinin ...

Hangi üniversitede kaç öğrenci okuyor?

Devlet ve vakıf üniversitelerinin 2010-2011 yeni k...

Sevgili yeni üniversiteli genç arkadaşla…

Kaçıncı tercihinize girmiş olursanız olun, hepiniz...


Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.