banner

Bu üniversiteler sınıf atlatıyor




Türk Eğitim Sisteminin farklılıklarını yurtdışındaki üniversitelerde avantaja dönüştüren hazırlık programları sayesinde 3 yılda üniversiteden mezun olunabiliyor.

ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Anglosakson eğitim sistemindeki üniversitelere sadece Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden birçok öğrenci başvuru yapıyor. Bu üniversiteler diğer ülkelerden gelen öğrencilerin seviyelerini ve eğitim sistemindeki farklılıkları tam olarak değerlendiremedikleri için, sadece bu konularda uzmanlaşmış okullar ile anlaşma yapıyorlar. İngilizcede Pathway Programs adı verilen hazırlık programları genellikle üniversitelerin kampüsündü yer alıyor. Üniversiteler ile anlaşmalarına göre, lise mezuniyet ortalaması ve İngilizce seviyesi yetersiz öğrenciler hazırlık programına giderek, eğitimlerinin sonunda üniversiteye garantili bir şekilde geçiş yapıyorlar. Hazırlık programını sunan okul, uluslararası öğrencinin hangi eğitim sisteminde nasıl bir mezuniyet ortalaması olduğunu değerlendirip, buna göre ne kadar hazırlık eğitimi alması gerektiğini tespit ediyor. Anlaşma gereği, üniversite de bu değerlendirmeye uyarak öğrenciyi kabul ediyor.

Türkiye’den gelen öğrenciler değerlendirilirken, lise mezuniyet ortalaması yüksek olan öğrenciler bazen hazırlık programından sonra üniversitenin 1. sınıfından değil 2. sınıfından devam edebiliyorlar. Üniversite eğitiminin sadece 3 yıl sürdüğü İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Türk öğrencileri bir nevi sınıf atlamış oluyor. Üniversite eğitiminin 4 yıl sürdüğü Türkiye’deki öğrencilere kıyasla İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Türk öğrencileri üniversiteden bir yıl önce mezun olabiliyorlar. Türk öğrencilerinin değerlendirilmesi sırasında Üniversite Hazırlık Programlarının Türkiye’deki kayıt ofisleri çok önemli rol oynamaktadır. ASBA Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı 1996’da kurulmuş ve bu konuda çok fazla tecrübeye sahip kayıt ofislerinden bir tanesidir.

Asba Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Koordinatörü Irmak OTRAÇ, “Hazırlık programlarını sunan okullar bazen yerli öğrencilerin bile girmekte zorlandıkları üniversiteler ile anlaşma yapıyorlar. Normal şartlarda kabul olmayacak Türk öğrencileri, sadece hazırlık programının anlaşması sayesinde bu tarz seçici üniversitelere girebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse, İngiltere’de Lancaster, Loughborough, Manchester, Sheffield gibi üniversitelere İngiliz öğrenciler girmekte zorlanırken; Türk öğrencilerinin lise mezuniyet ortalaması yüksekse, Pathway Provider’in anlaşması sayesinde kabul oluyorlar” dedi.

Amerika’da iddialı üniversitelere giriş için yine Pathway Programları kullanılabileceği gibi bir de alternatif olarak belli başlı 2 yıllık üniversitelere de Lise tamamlama ya da 2+2 eğitim ile öğrenciler çok daha iddialı üniversitelere geçiş yapabilirler. Not ortalamasının önemini vurgulamıştık. Yine notları çok yüksek olmayan öğrenciler veya maddi olarak 4 sene boyunca yüksek ücretli üniversitelerde okuyamayacak öğrenciler için çok uygun olan bu programlar sayesinde adaylar Lise son ile üniversite biri Amerika’da bir arada okuyabilirler ve ikinci yıllarının sonunda arzu ettikleri dallarda Amerika’daki farklı üniversitelere geçiş yapabilirler. İki yıllık üniversitelere devlet okulları olduklarından yıllık ücretleri 10 bin dolarlarda olup öğrencilere not ortalamalarını fazlası ile yükseltebilme ve sınavsız (SAT gibi) üniversitelere transfer olabilme imkânı sunmaktadır.Türkiye’den gelen öğrencilerin avantajlı olmalarının sebebi, Anglosakson eğitim sisteminin lise mezuniyet ortalamasına verdiği önemdir.

Genelde, Türkiye’de hiç önemsenmeyen lise mezuniyet ortalaması, bu eğitim sisteminde çok önemlidir. Türkiye’de, 12 yıllık ortaöğretimden sonra öğrenciler, LYS/LGS denilen merkezi bir sınavla üniversiteye girmeye çalışıyorlar. Öğrencinin okuldaki not ortalaması ise, sınıfı geçtiği sürece, ikinci planda yer alıyor. Önemli olan, belli bir formatta düzenlenen merkezi bir sınavdan milyonlarca öğrenci arasından en yüksek puanı alabilmektir. Bunun bilincinde olan Türk aileleri genellikle çocuklarını sınav yarışına hazırlamak için büyük harcamalar yapmaktan çekinmiyorlar. Ailelerin yaptıkları harcamalar yılda 20,000 TL yi bulmaktadır, özellikle dershanelere ve özel derslere çok masraf gitmektedir. Bu arada sınav stresinden ötürü psikolojisi bozulan öğrenciler, Türkiye’nin sınırlı kariyer olanakları karşısında daha büyük bir umutsuzluğa kapılıyorlar.Bu sebeplerden ötürü, Türkiye’de artık birçok aile, çocuklarının yurtdışında üniversite eğitimi almasını ve daha fazla kariyer imkanlarına sahip olmasını arzulamaktadır.

Yurtdışı eğitimi planlarken Hazırlık Programlarından ve üniversiteler ile yapmış oldukları anlaşmalardan mutlaka faydalanmak gerekir. Bu tarz anlaşmaların daha ne kadar süreceğini kestirmek zor, ancak sonsuza kadar devam etmeyeceği şüphesizdir. Hazırlık Programlarının Türkiye’deki kayıt ofislerine lise karnenizi getirirseniz, üniversite değerlendirmeniz ücretsiz olarak yapılabilir. Değerlendirme sonunda, yurtdışında hangi üniversitede avantajlı bir şekilde okuyabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu konuda en fazla tecrübeye sahip kayıt ofislerinden birisi 1996’da kurulmuş, ASBA Yurtdışı Eğitim Danışmanlığıdır. İstanbul, Bağdat Caddesi Şakınbakkal’daki ofisinde her Perşembe ücretsiz yurtdışı üniversite seminerleri ve sunumları yapılmaktadır. Detaylar için 0216 358 89 19 nolu telefonu arayabilirsiniz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.