banner

Okullardaki başörtüsü serbestliği için kim ne dedi?




5. sınıftan itibaren öğrenciler artık okullarda da başını kapatabilecek. Okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik değişikliğine ilişkin kim ne diyor? İşte okullarda başörtüsü serbestliğine yönelik uygulamayla ilgili köşe yazarları ve eğitimcilerin görüşleri;

MEB'e bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yer alan 'başı açık' ibaresinin yürürlükten kaldırılmasıyla 5. Sınıftan itibaren öğrenciler artık okullarda da başlarını örtebilecek. 

Radikal.com.tr Yazarı Ezgi Başaran

Başörtüsü anaokuluna insin, anaokulları AVM olsun

Evet dert hak hukuk ise... Ne oldu şu Cemevi meselesi? Ya da bir türlü açılmayan Ruhban Okulu? Demek pekala mümkünken...

Bülent Arınç: Ortaöğretim kılık kıyafet mevzuatında gerekli değişikliği yaptık, başı açık ibaresini kaldırdık. Bu müjdeli haberi kızlarımıza veriyoruz.

Sanki kalabalıklar dolusu aile böyle bir ihtiyacı dile getirmiş, böyle bir müjdenin peşinde harap olmuş gibi…

Olsun, yine de yaptılar. Yapsınlar, iyi de…

Başörtüsünün üniversitede serbest olmasını hep savunan bir kişi olarak, ‘peki tamam’ diyeyim.

Yazının devamını okumak için Tıklayın

Milliyet Yazarı Mehmet Tezkan

Türban dokuz yaşına indi..

Eğitim sistemi değiştirilirken hedef buydu zaten..

4+4+4 sistemine geçilirken söyledik.. İlkokulun dört yıla indirilmesinin de okula başlama yaşının beşe çekilmesinin de nedeni buydu..

Amaç, dokuz yaşına, on yaşına gelen kızın tesettüre bürünebilmesiydi..

Gerisi teferruat..

Beş yaş oyun yaşıydı.. Okula hazırlık eğitimi yaşıydı..

Uyarıları dinlemediler.. Minikleri sınıflara doldurdular..

Fiyasko oldu.. Birinci sınıflar yılın büyük bölümünü oyun oynayarak geçirdi..

Baktılar ki olmuyor.. Okula gitme yaşını 66 aya çıkardılar.. Çıkardılar ama 60 aylık çocuklara okulun kapısını kapatmadılar.. Velilerinden yeterlilik kâğıdı istediler..

Neyse..

Böylece ortaokula başlama yaşı dokuza, dokuz buçuğa indirilmiş oldu..

İşte o çocuklara dün türban izni çıktı..

Ülkeyi yönetenler özgürlük diye pazarlıyor..

Kime özgürlük?

Türban kararıyla kızlar daha mı özgür oldu?

Yazının devamı için Tıklayın 

Milliyet Gazetesi Yazarı Mehveş Evin

Müjde! 13 yaşındaki kızlara türban serbest

Sevgili vatandaş-larımız! Bugün size, yıllardır hasretle beklediğiniz müjdeli haberi vermekten gurur duyuyorum...

Artık ortaöğretimde kız öğrencilerimiz başını örtebilecek. Demokratikleşme paketimizin bir zarureti olarak, 13-14 yaşındaki kızlarımız okulda dinin gereklerini yerine getirebilecekler.

Bizim için evlilik yaşı sayılır, aslında hanım evlatlarımız çok daha erken yaşta örtünmeye başlamalı...

Hem bu sayede diğer öğrenciler de onlara bakıp örnek alacak; kim Sünni Müslüman, kim Alevi, kim affedersiniz ateist, hepsi ortaya çıkacak. Öğretmenler dindar öğrencilerini şıp diye anlayacak.

Tekrar affedersiniz, Yahudi ve Hıristiyanlar zaten kendi okullarında okusunlar.

Biliyorsunuz ki ağaç yaşken eğilir, sevgili vatandaşlarım.

Biz bunun için çalışmalarımızı ilmek ilmek ördük, gerekli ortamı sağladık.

Eğitim sistemini defalarca değiştirip, 4+4+4 şeklindeki muhteşem formülü bulduk.

Yazının devamı için Tıklayın

Milliyet Gazetesi Yazarı Melih Aşık

Çarşafa doğru...

Milli eğitimin çözüm bekleyene onlarca temel sorunu varken iktidar ikisini acilen çözdü; önce mescidi zorunlu hale getirdi, ardından türbanı serbest bıraktı.

Üniversitede türban Anayasa delinerek fiili olarak serbest bırakıldığında sıranın kamuya ve liseye geleceği ardından ilkokula kadar ineceği söylenmişti. Beklenen oldu.

Türban 9 yaşa kadar indi. Okullarda çarşafın yolu açıldı.

CHP milletvekili Nur Serter: “Sorumluluk sadece iktidarda değil,bütün bu olup bitene çanak tutan muhalefet de bu suçta pay sahibidir” diye konuşuyor.

Nur Serter, isim vermeden Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan söz ediyor. Türbanın üniversiteye girmesini destekleyen Kılıçdaroğlu, kamuya ve liselere girmesinin de önünü açtı. Kendi katkısıyla varılan noktayı şimdi susarak izliyor.

Kemal Bey’in İslami devlet projesinin arka plandaki destekçisi olduğu görüşümüz sürüyor.

Diğer destekçiler de bu ülkenin aydın geçinenleri... Türbanı bir özgürlük projesi olarak desteklediler. Türkiye’nin İran olacağını söyleyen Cumhuriyetçilerle ekranlarda laikçi vs. diye dalga geçtiler. Şimdi ise susuyorlar.

Bu yıl ayrıca 7 bin okul müdürü görevden alındı, yerlerine iktidara yakın olanlar atandı.

Eğitim hızla ve zorla imam hatipleştiriliyor...

Laik eğitim hızla dini eğitime dönüştürülüyor.

Atatürk’ün hedefi Türk kültürünü muasır medeniyetler düzeyine çıkarmaktı

AKP’nin hedefi Türkiye’yi şeriatçı Arap kültürünün kanatları altına sokmak...

Bu yolda başarıyla ilerliyorlar!

Yazının devamı için Tıklayın

Posta Gazetesi Yazarı Nedim Şener

Başörtüsüne özgürlük Alevilere eşitlik

Başörtüsü artık ortaöğretimde serbest. 5’inci sınıf öğrencisi 10 yaşındaki kız çocuğu okulda başörtüsü takabilecek. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kararı şöyle savundu: “Başkalarının özgürlüğünü kısıtlamayan her özgürlük genişlemesi, özgürleşme iyidir. Ortaokullarda ve liselerde zaten belli okullarda bu uygulama vardı. Bazı öğrenci ve velilerinden gelen yoğun talepler doğrultusunda bu uygulamanın kapsamı genişletildi.”

Yazının devamı için Tıklayın

KIZLAR KURBAN

Gürsel Tekin (CHP Genel Sekreteri):

5’inci sınıf öğrencisi, 10-11 yaşındaki bir kız çocuğu kendi isteğiyle mi örtünecek, yoksa aile ve mahalle baskısıyla mı başörtüsü takmak zorunda bırakılacak? CHP’nin peşinde olduğu çocuğun üstün yararıdır. Herkes kendi iradesine göre yaşasın istiyoruz. Başkasının yaşamını yaşamasını değil. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, ağabeyi Hüseyin’in başını örtmesi için yaptığı baskılar üzerine günlerce ağladığını hatırlatmak isterim. Hükümetin, gündem değiştirme amacıyla aldığı bu karar, küçük kızlarımızı mahalle baskısına kurban edecektir.

DAYATMAKTIR

Turhan Tayan (CHP Bursa Milletvekili, Eski Milli Eğitim Bakanı): 

Bu karar eğitimde geriye gidiştir; millilikten ve laiklikten uzaklaşmaktır. Bu kararın demokrasiyle, özgürlükle ilgisi yoktur. 10-11 yaşındaki kız çocuğu hangi demokrasi ve özgürlük bilinciyle türban takacaktır? Bu dinsel eğitimi dayatmak, anne-baba baskısını ve mahalle baskısını dayatmaktır. Eğitimde lime lime dökülüyoruz. Her gün çağdaş, bilimsel, rasyonel karar ve uygulamalar yerine milli eğitimi geriye götüren karar ve uygulamalarla karşılaşıyoruz. İhtiyacımız orta öğretimde kıyafet serbestisi değildir.

EVDE OTURMAYA VARIR

Engin Altay (CHP Grup Başkanvekili):

Bakanlar Kurulu toplanmış, IŞİD katliamını, Kobani’yi bırakmış, başörtüsü pilavını yeniden pişirmişlerdir. Bu sene 5 olur, seneye 4, 3, 2, 1 ve okul öncesine kadar gider. Bu adımın daha sonrası kızların okula gitmeden evlerinde oturup çocuk büyütmeleri, kocalarının ayaklarını yıkamalarıdır. Baskı unsurundan öte biz bunu pedagojik görmüyoruz. CHP olarak 18 yaşını ikmal etmiş herkesin istediği örtüyü örtmesine itirazımız olmadı. Ama 18 yaşın altındaki çocuklara vermediğimiz tasarrufu sadece türban için veriyorsa burada farklı bir şey vardır. Milli Eğitim Bakanı, cami avlusuna bıraktığı eğitimin üzerine türban kapatmıştır. Hükümete sesleniyorum; siz kızların başını örteceğinize yüzünüzü örtün ve utanın. Bu örtü Reza’nın rezaletlerini örtmez.

AİLELER YAKIŞANI YAPSIN

Naci Bostancı (AK Parti Grup Başkanvekili): 

Çocuklar devletin değil, ailelerindir. O nedenle, devletin işi kıyafetle ilgili olumsuz, negatif düzenlemeler yapmak değildir. Devletin bu konuda dayatma yapması yanlıştır. Devletin bu konularda gölge etmemesi iyidir. O nedenle bu konudaki düzenleme olumlu bir adımdır. İsteyen başörtüsü takar, istemeyen de takmaz. Aileler çocukları için kendilerine yakışanı yapsınlar. Aykırı işler yapmaması gerekir. Çünkü aykırı işler çocuğun gelişiminde de bir tahribat oluşturur. Çocukların bizim ideolojik fantezilerimizin bir uzantısı olmadığını da unutmamamız gerekir.

BASKI OLMAMALI

Zühal Topcu (MHP Genel Başkan Yardımcısı):

Aslında böyle bir sorun Türkiye’de yoktu. İsteyen veli zaten çocuğunu imam hatibe gönderiyordu ve orada örtünme serbestti. Karara baktığınızda yaşantı tarzımıza, örfümüze, ananelerimize, milli değerlerimize uygun olduğunu görüyoruz. Ama yarın, ileride bunun baskı aracı olarak kullanılmaması lazım. Aile ve çocuğun birlikte vereceği bir karar ortaya çıkmaktadır. Okullarda kesinlikle baskının olmaması lazım. 

İLKOKUL DOĞRU DEĞİL

Özcan Yeniçeri (MHP Ankara Milletvekili):

Kişinin istediği kıyafetle derslere girmesi laik demokratik sistemi imha etmez, aksine demokrasi ve özgürlükleri inşa eder. (İlkokulu kapsar mı?) Benim söylediklerim ana karnını da kapsıyor. Türk halkının sağduyusunu devreye sokmak lazım. O sağduyu göreceksiniz hakim olacak, değişen bir şey olmayacaktır. Ama bunu ilkokula kadar indirmek doğru değil.

Eğitim demokratikleşiyor 

SEVİNDİRİCİ

İpek Coşkun (SETA Eğitim Uzmanı): 

Lisede başörtüsünün serbest olması gecikmiş bir karar olsa da sevindirici. SETA Vakfı’nın her fırsatta dile getirdiği bu konu, eğitimde demokratikleşme adına önemli. Bu özgürlüğün eğitimin her kademesinde sağlanması uzun vadede daha demokratik ve özgürlükçü bir eğitim sistemi inşa etmemizi kolaylaştıracak. Eğitim sistemleri gelişmiş pek çok ülkede bu gibi yasakların, eğitimin hiçbir kademesinde yer almadığı görülüyor. 

EKSİK TAMAMLANDI 

Ahmet Özer (Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanvekili):

Yıllarca başı açık derslere girmenin serbest olmasına karşın başı kapalı olarak derslere girmenin yasak olması ortaöğretimde okullaşma oranlarının düşük olmasına ve üniversite mezunlarının sayıca ve oransal olarak düşük olmasına neden oldu. Türkiye bu sorunu çoktan aştı. 4 yıldır üniversitelerde, 2 yıldır imam hatip liselerinde ve Kuran derslerinde, 1 yıldır kamuda serbest ve herkes barış içerisinde. Yapılan iş eksik kalan bölümün tamamlanmasıdır.

OLUMLU, ANCAK

Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist):

Dini inanç, 13 yaşlarında çocukta oturmaya başlıyor. Bu nedenle karara olumlu bakılabilir. Ancak başörtüsü anaokuluna insin, ilkokulda olsun gibi tartışmalar doğru değil. Bir baskı yoksa 13 yaş itibariyle çocuk başını örtebilir ama kesinlikle baskı yoksa. Aksi halde baskı felaket getirir. Ailelerin kesinlikle çocuklara baskı yapmaması gerekir. Ben ateistim diyen çocuğa da zorunlu din dersi verilmemeli. Çocukların etek boyuna da karışılmamalı. Ancak böyle özgür beyinli çocuklar oluşabilir. Okulda başörtülü çocukların olması tabii ki ayrım yaratır. 

Erkekler testosteron hormonlarını yönetsin

KIZLAR DUR DİYECEK

Prof. Beyza Bilgin (İlahiyatçı):

Eskiden insanlar başlarını dindar oldukları için örterlerdi. Şimdi ilmihal bilgisi bile olmayan insanlar ‘Ben böyle istiyorum, bu benim özgürlüğüm, böyle rahatsız edilmiyorum’ diyerek örtüyorlar. Bazı yerlerde maalesef başı açık olan çocuklar yadırgandıkları için kendini rahatsız hissedecek ve başını örtmek zorunda kalacak. Bunu da görelim. ‘Başın açık okula geleceksin’ diretmesi buna neden oldu. Bakalım bu durum nelere neden olacak. Durum kötü olursa kızlar da bir yerde ‘dur’ diyecektir. Başörtüsünden önce ortamın nezih olması gerekiyor. Terbiye o seviyeye çıksın. Adem’le Havva sonuçta aynı şekilde yaratıldı. Erkeklerin de testosteron hormanlarını yönetmeleri gerekiyor. 

İSLAMİ KİMLİK KAZANDIRMA 

Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu (Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Uluslarası Ergen Ruh Sağlığı Derneği Başkan Yardımcısı):

“Karar çocuk yaşta denecek kişileri örtü altına sokuyor. Bu çocukların gelişmekte olan kimlik süreçlerini olumsuz etkiler. Çünkü bu karar okul kıyafetlerini serbest bırakmaktan farklı olarak çocuklara bir kimlik kazandırmayı amaçlıyor. İslami kimlik kazandırılıyor. 9 yaşındaki çocuk kendi kararı ile başımı açayım kapatayım diyemez. Bu aile zoruyla olacaktır. Bu durum ergenlik dönemini de olumsuz etkileyecek ve çocukların kimlik süreçlerine ket vuracaktır.” 

SINIFA EL BOMBASI

Veli Demir (Eğitim-İş Genel Başkanı):

Okullarda kıyafet serbest denildi, etek boylarına karışıldı. Şimdi yine özgürlük diyorlar ve dini simgeleri okulların içine sokuyorlar. Bundan sonra türban takmayan kız çocuklarına mahalle baskısı yapılacak. Hükümet kız çocuklarına birer cinsel obje gözüyle bakıyor ve yapılan değişikliklerle bu bakış açısını da gün yüzüne çıkarıyor. Sınıflar içine birer el bombası bırakıldı, okullarda iklim değişti. 

DİNDAR VE KİNDAR

Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Genel Başkanı):

Dindar ve kindar bir nesil yetiştirecekler. Değişikliğin sınırları belli olmadığı için türbanı anaokuluna kadar indirebilirler. Öğrenci-veli baskısı, inançlı-inaçsız yaklaşımları, öğrenciler arasında huzursuzluk çıkacak. Yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dava açacağız.

AİLELER ZORLAYABİLİR 

Mehmet Teber (Pedagoji Derneği Başkanı):

Aileler çocuklarını başlarını kapamaları konusunda zorlayabilirler. Ailelerin buna dikkat etmesi gerekiyor, aksi halde ters teper. Doğru bir adım olmaz. Çocukların ve gençlerin tercihlerine saygı göstermek gerekiyor. Devlet, çocuklar kadar ailelere de bu konuda eğitim vermeli. Meltem ÖZGENÇ/ Gamze KOLCU Mesut Hasan BENLİ/ ANKARA 

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ

ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL

Prof. Dr. Ergun Özbudun (İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi):

Söz konusu yönetmelik değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olmadığını düşünüyorum. İsabetli olup olmadığı tartışılabilir. Anayasal bir sorun olduğunu sanmıyorum. AYM’nin türban kararları var ancak bu kararlar çok eskidi. Daha sonra AYM başka karar verdi. AYM katı laiklik düşüncesini bu konuda değişmiştir. Türbanlı avukat konusunda verilen bir karar var.

MAHALLE BASKISININ ÖRNEĞİ

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Hâkim Mustafa Karadağ:

Siyasi irade türbanın önce sadece üniversitelerde serbest olacağını ancak kamuda olmayacağını söyledi. Daha sonraki tarihlerde yaptıkları düzenlemede kamuda serbestlik olacağını ilköğretimde olmayacağını belirtmişti. Şimdi  ise 10 yaş üzerindeki öğrencilerin türban takmasına olanak vermektedir. Yarın anasınıflarında da serbest olacak hale gelecektir. Bu uygulama inanç özgürlüğünün savunulması ve sağlanması değildir. Esasen başı açık kişiler üzerine baskılayıcı bir durumdur. Mahalle baskısını tipik örneği olacaktır. İlköğretimde dini sembollerin kullanılmayacağına dair karar mevcuttur. Bu yönetmelik değişikliği ile de anayasanın 90. maddesine aykırı davranılmıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.