banner

Özel öğretim kurumlarının sesi duyulmazsa 50-150 bin kişi işsiz kalabilir




Türkiye’nin en dinamik ve yarattığı ekosistem ile ekonominin en önemli bileşeni olan özel öğretim sektörü son günlerde zor bir dönemden geçiyor. 12 bini aşkın kurumda 500 bine yakın kişiye istihdam olanağı yaratan sektör, koronavirüs salgını nedeniyle açıklanan mucbir sebepler kapsamına alınmamasının yarattığı sıkıntıyla başetmeye çalışıyor. Sesini duyurmak için her platformda sorunlarını dile getiren sektöre kapılar maalesef aralanmadı.

cem_kacmazOkulların kapanması ve uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla özel okul ve kursların kayıt dönemi sekteye uğradı. Okulların ne zaman açılacağına yönelik belirsizlik ve ekonomide yaşanan olumsuz tablo velileri de kayıt yaptırma konusunda temkinli davranmaya yöneltiyor.

Koronavirüs salgınının eğitim sektöründeki etkileri giderek derinleşiyor. Özel öğretim kurumlarına yönelik ekonomik tedbirler alınmazsa 12 bini aşan kurum, 500 bine yakın çalışanın bulunduğu özel öğretim sektöründe ciddi bir daralma ve bunun sonucunda işsizliğin yaşanacağı belirtiliyor.

Salgın nedeniyle alınan ekonomik tedbirler çerçevesinde ilan edilen mucbir sebepler kapsamına alınmayan özel okullar ve özel kurslar, krizden nasıl çıkacağını tartışıyor.
Mucbir sebepler kapsamına özel öğretim kurumlarının da alınması için sektör derneklerinin yaptığı başvurular ise henüz sonuçsuz kaldı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile özel öğretim kurumlarının kurucu ve yöneticileri ile dernek başkanlarının gerçekleştirdiği online toplantıda, Bakan Selçuk ve Hisarcıklıoğlu’nun sektörün sorunlarının yakından takip edildiği ve taleplerinde haklı olduklarını belirtmelerine rağmen, sektör gelişmelerden kaygı duymaya devam ediyor.
TÖDER, TÖZOK, ÖZDEBİR, ÖZKURBİR ve ÖZDER derneklerinin başkanları taleplerini her fırsatta yetkililere ifade ederek, ortaya çıkacak olumsuz tablo ile ilgili yetkilileri bilgilendiriyorlar.
Mucbir sebepler kapsamında kısa çalışma ödeneği, vergi ve kredi ötelemeleri gibi tedbirlerden yararlanmak isteyen sektör, bunların sağlanmaması halinde sektörde iyimser tahminle yüzde 25 -50 arasında daralma yaşanacağı, bunun sonucunda da en az 50 bin ila 150 bin arasında çalışanın işsiz kalacağı vurgulanıyor.
Eğer açılması planlanan ve yatırımları yapılan özel okul ve kurslar açılmaz, kriz ortamına dayanamayarak bazı okullar kapanmak zorunda kalırsa yüzbinlerce öğrencinin resmi okullara gitmek durumunda kalacağı ve devletin yükünün daha da artacağı belirtiliyor.
Yukarıda bahsettiğim tablo pek içaçıcı görünmüyor. Ama sektör bu krizden en hasarla çıkmayı başaracak bilgi ve birilkime sahip. Yeterki taleplerini duyan olsun!




YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.