Öğretmenlerin ‘il emri’ isyanı!
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 21 May 2012 11:50 tarihinde oluşturuldu
"İl emri kaldırılmasın, aileler parçalanmasın." Bu slogan sosyal paylaşım siteleri üzerinden sesini duyurmaya çalışan öğretmenlere ait. Eş durumundan atamayla ilgili kanunda yapılan değişiklik özellikle göreve yeni başlayanları etkiledi. Öğretmenler neye itiraz ediyor?
İl emrinin kaldırılması sonrasında yaşanan mağduriyet ve öğretmenlerin isyanı Onur Özel'in görüntüleriyle, Safiye Işıklı'nın özel haberinde.
Haberin videosu
İl emri, yani öğretmenlerin eş durumundan tayin isteme hakkına, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bazı kısıtlamalar getirildi. Şubat ayında kabul edilen kanun hükümdeki kararname ile eş durumundan tayin, yılda sadece bir defayaz tatilinde talep edilebilecek.
Eş durumundan tayin isteyen öğretmenlerin, puanları esas alınacak ve tayin istenen bölgede boş kadro olması şartı aranacak.
Kararname'nin, il emrinin kaldırılması anlamına geldiğini savunan öğretmenler ise karara tepkili. Zira, ilk ataması, 2011'de yapılan öğretmenler 5 ve 30 eylül tarihlerinde göreve başladı.
Bu öğretmenlerin, il emrinden yararlanmaları için zorunlu görevde bir yıllarını doldurmaları gerekiyor. Yani en erken Eylül 2012'de il emrin'den yararlanabilecekler. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı yılda bir defa kabul edilen başvuruları Ağustos ayında yapmayı öngörüyor.
Yeni kararnamenin mağdurlarından Hüseyin öğretmen, en son 23 Nisan tatilinde biraraya gelmiş ailesi ile çocuğuna yeniden sarılmak için ise Temmuz aynı beklemek zorunda.
Cemal Özkan da öğretmen eşi ve İstanbul'da özel sektörde çalışıyor. Mezuniyetinden tam 5 yıl sonra atama hakkı kazanan eşi ve 4 yaşındaki oğlu ise Iğdır'da. Onlarda telefon ve internet üzerinden aile olmaya çalışıyorlar.
İbrahim Gürer, eşinden, biri 5 diğeri 11 yaşında olan iki çocuğundan ayrı. Eşi, mezuniyetinden 10 yıl sonra atamaya hak kazandı şimdi zorunlu görev bölgesi olan Şanlıurfa'da.
Onlar şimdi, Ağustos ayında başlayacak il emri başvurularını, 2011 Eylül döneminde ilk ataması yapılan öğretmenleri de kapsamasını istiyor. Ama bu olsa dahi, yeni göreve başlayan bir öğrtmenin tayin için gerekli puanı toplaması pek de mümkün görünmüyor. Yani kavuşmaları daha da uzun sürebilir.
(cnntürk)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu
-
Ebeveynler için Maarif Modeli