banner

Öğretmenin satranç merakı tüm ilçeyi sardı!




Ankara’nın Çubuk ilçesinde yaşayan öğretmen Veysel Kılıçarslan, satrancı önce kendisi öğrendi daha sonrada tüm ilçeye satrancı sevdirdi.

Çubuk'ta sınıf öğretmenliği yapan 56 yaşındaki Veysel Kılıçarslan, ilçede öğrencilere satrancı sevdirmek için hem madden hem de manen büyük çaba harcadı. Satrancı önce kendi öğrendi daha sonra ilçede herkese öğretmek için gönüllü mücadele etti. Sınıfında 10 öğrenciyle başladığı satranç eğitiminde, 8 yılda yaklaşık 2 bin öğrenciyi lisanslı satranca başlatırken, yüzlercesi de turnuvalarda başarı elde ederek çeşitli madalya aldı.  

Çubuk'ta kendisinin satrancı öğrenmesi ve daha sonra 2005 yılında antrenörlük ve hakemlik belgelerini alması ardından satrancı ilçeye sevdiren Kılıçarslan, Türkiye Satranç Federasyonunun temsilciliğini açarak turnuvalar düzenlemeye başladı. Çubuk Kaymakamlığı, Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteğini alarak açtığı sayısız kurslarla, küçük-büyük herkese satrancı sevdiren kişi olarak tanınan Kılıçarslan’ın en büyük hayali, yetiştirdiği sporcuların dünya genelinde turnuvalara katılmaları ve Türk bayrağını dalgalandırmaları.

Tüm boş zamanlarını ve hafta sonlarını öğrencilerine ve ailelerine satrancı sevdirmeye ayıran Kılıçarslan, şunları söyledi:

"Öğretmenlik mesleğinde 35. yılındayım. Çocukları çok seviyorum ve bundan dolayı da satrancın çocuklara çok yararlı olacağını düşündüm. Önce kendim öğrendim satrancı nasıl olduğunu nasıl yapıldığını. Baktım ki satranç insan zekasına hükmediyor. Bütün sporlar bedenen jimnastik yaptırırken egzersiz yaptırırken, beyne jimnastiktir yaptıran tek spor dalı satrançtır. Bundan dolayı ben Çubuk‘ta satrancı öğretmeye başladım. Kendim öğrendikten sonra okulumda kendi çapımda çocuklara satranç öğreterek turnuvalar yapmaya başladık. Daha sonra bunu ilçedeki diğer okullarla da yapmaya başladık. Kendi çabamla başladığım okullar arası turnuvada 10 öğrenci ile başladım ve 150 öğrenciye kadar çıkardım. İlçemizdeki çocuklarımızı cumartesi ve pazarları alarak Ankara'ya turnuvalara götürüyordum. 3 öğrenci, 5 öğrenci derken 50-60 öğrenciye çıktı. Ama bu bizim için yorucu oluyordu. Neden bu turnuva Çubuk'ta olmasın diye düşündüm. Federasyonla ve ilgili kişilerle konuştum ve ilçemizde turnuva yapmaya karar verdik. İlk turnuvamızı 2009 yılında yaptık. Bu bize cesaret vermeye başladı. Daha sonra biz bunu okullara daha da yaygınlaştırmaya başladık. Artık resmi maçları almaya başladık. Ankara'ya giden çocuklarımız için artık ilçede turnuva ve elemeler yapar olduk."

Lisanslı 40-50 öğrenci sayısının şu anda 2 bin civarında olduğunu kaydeden Kılıçarslan, bunun sonucunda 2011 yılında 21 takım, geçen yıl toplam 30 takım ve bu yıl 70 takımla Türkiye Satranç Şampiyonasına katıldıklarını ifade etti. Satranca sadece çocuklar değil annelerinin ve babalarının da merak sarmaya başladığını vurgulayan Kılıçarslan, "Çubuk’ta geçtiğimiz yıl satranç merkezi açtık. Buraya 5 yaşından 70 yaşına kadar insanlar satranç öğrenmeye geliyor. Çocukları satranç öğrenen veliler de gelerek satranç öğretir misin diye soruyorlar. Seve seve onlara da satranç öğretiyoruz. Şu anda çoğu evlerde anne, baba, çocuk hatta nineler satranç oynuyor. Bu beni çok mutlu ediyor" diye konuştu.

Veliler çok memnun

Öğrenci velilerinden Nihal Şahin, satranç merkezinde Veysel Hocayla tanıştıklarını ve ondan sonra ailece satrancı sevdiklerini söyleyerek, "Veysel Hocamızın teşviki ve desteğiyle çocuğum satrancı ilerletti. Biz de anne ve babası olarak evde destekledik. Oynadık beraber. Bu konuda Veysel Beyden yardım aldık. Ona çok teşekkür ediyoruz. Katıldığı turnuvalarda bir bronz ve bir altın madalyamız var. İlk denememizde bronz madalya, ikinci de tabi biraz daha ilerlettik. Veysel Beyin verdiği eğitimler, yapmış olduğu pratiklerle ikinci denememizde altın madalya aldık. Ben satrancın çocuğumun ruhsal gelişiminde çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra da devamını istiyorum. Ailesi olarak inşallah elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. 

Oğlu Efe’nin 2 yıldır satranç oynadığını ve bundan çok memnun olduklarını anlatan velilerden Hayriye Bezci ise "Oğlum 6,5 yaşında ve yaklaşık 2 yıldır satranç oynuyor. Satranç merkezine getirerek ilk satrancını oynamaya başladı. Oğlum satrancı çok severek başladı ve büyük bir azimle devam ediyor. Hocamızın sayesinde bütün turnuvalara katıldık ve kendi yaş grubunda birincilikleri var.  En son Ankara‘da olan özel bir turnuvada da kendi yaş grubunda 6 maçın 6’sını da alarak birinci oldu. Annesi ve babası olarak bizde kendisini destekliyoruz. Gerçekten satrancın beyin ve kişilik gelişiminde katkısı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

 Satranç eğitiminin çok önemli olduğunu kaydeden öğrenci velilerinden Hatice Erdoğan ise "İlçemize bunu kazandıran satranç federasyonumuza, kaymakamımıza ve Veysel Hocamıza teşekkür ederiz. Veli olarak bizde çocuklarımızla oynuyoruz. Televizyon karşısında zaman geçirmekten ziyade satranç oynayarak zamanımızı geçiriyoruz.  Bunun çocuk gelişiminde büyük faydaları var" görüşünü paylaştı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.