banner

TBMM 2014 Onur Ödülü sahipleri belli oldu




TBMM 2014 Onur Ödülü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr.Taner Demirer ve Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof.Dr. Hüsamettin Koçan'a verildi.

TBMM Başkanvekili, Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı, bu yıl verilen Onur Ödülü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM'nin, daha önce "Üstün Hizmet Ödülü" ve "Onur Ödülü" verdiğini anımsatan Bahçekapılı, 2012'de yönetmelikte yapılan değişiklikle sadece Onur Ödülü verilmesinin kararlaştırıldığını kaydetti.

Bahçekapılı, bu yıl ödül için başvuruların  2 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında yapıldığını ifade ederek, bu süre içinde 103 başvuru olduğunu bildirdi. Bahçekapılı, başvuruların bir kısmının Üstün Hizmet Ödülü anlayışından hareketle yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oysa Onur Ödülü'nün kriteri, ulusal ve uluslararası camiada tescil edilmiş çalışmaları olması, Türkiye'yi gerek ulusal, gerekse uluslararası platformda tanıtıcı faaliyetlerde bulunmasıydı. Bu kurula uygun kişileri, öncelikle ayıklamaya tabi tuttuk. Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, üyeleriyle birlikte çok titiz çalışma yaptı. Başvuruların içindeki eklerde, yönetmelik gereği başarıların tescil belgesi bulunma gereği vardı. Onları inceledik, soruşturduk ve bir sonuca vardık. Bu sonucu Başkanlık makamına arz ettik."

Ödül 1 Ekim'de

Bahçekapılı, ödülü bu yıl iki kişiye verdiklerini bildirdi. Bahçekapılı, ödüle, Türkiye Bilimler Akademisi tarafından aday gösterilen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Taner Demirer ile Bayburt Valiliği-Okan Üniversitesi Rektörlüğü tarafından aday gösterilen Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın layık görüldüğünü açıkladı.

Kurul üyeleri olarak bu sonuçtan duydukları memnuniyeti dile getiren Bahçekapılı,  eleme aşamasında iki isim arasında karar veremediklerini söyledi.  Bahçekapılı, iki öğretim üyesine de yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Bahçekapılı, Onur Ödülü sahibine verilen 25 bin liralık olan ödül tutarını 50 bin liraya çıkardıklarını söyledi. Bahçekapılı, ödülleri TBMM'nin 1 Ekim'deki açılış resepsiyonunda vereceklerini kaydetti.

Başvuruda bulunanlara teşekkür eden Bahçekapılı, "Yaptıkları faaliyetleri kelimelerle anlatabilmek mümkün değil fakat Onur Ödülü'nün kriterleri farklı olduğu için onları değerlendirmeye alamadık" dedi.

Başvuru şartı kalkıyor

Ödül yönetmeliğini değiştirmeyi düşündüklerini ifade eden Bahçekapılı, "Kesin hatları belli değil ancak bir jüri veya kurul tarafından tespit edilen kişiye verilecek. Başvuru şartını da kaldırıyoruz. Başvuru etme koşulunun bazı aksamaları oluyor. Belki de ödül kriterleri ve yaptığı çalışmalar anlamında ödüle layık görülen, olan kişiler başvurmuyor. Başvuranlar farklı şekillerde gerekçelendirilerek müracaat ediliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Demirer

Başarılarından dolayı uluslararası tıbbi kurumlarda önemli görevlere atanan Prof. Dr. Demirer'in, çok sayıda bilimsel çalışması bulunuyor.

Demirer'in, aday gösterilme gerekçelerinden bazıları şöyle:

Allojeneik ve otolog kök hücre mobilazyonuna etkili faktörlerin belirlenmesi.

Meme kanserlerinde yüksek doz kemoterapi ve otolog kök hücre naklinin etkinliğini meta-analiz ile değerlendirmek için uluslararası bir çalışma grubu oluşturması.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilk Kemik İliği Transplantasyon Merkezi'ni Ankara Numune Hastanesi'nde 1999'da kurması.

2002'de sağlık alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü aldı.

Prof. Dr. Koçan

Koçan, Bayburt Bayraktar Köyü'nde kurduğu, geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarma çabası olan, bu amaçla kadın istihdamı projelerini ortaya koyan Baksı müzesi ile Avrupa Konseyi'nden Müze Ödülü aldı.

İstanbul Sanat Fuarı kurucusu olan Koçan, sanat tır projesi, sanat-çadır projeleri bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.