banner

Eğitimde fırsat eşitliğinin adresi: Kunduz




Melih Şener, Barış Bilgiç ve Başar Başaran… İzmir Fen Lisesi’nde yatılı öğrenciyken başlayan ve Boğaziçi Üniversitesi’nde devam eden arkadaşlıklarından doğan Kunduz uygulaması ile bugüne kadar 40 binden fazla eğitmene ve 4 milyona yakın öğrenciye destek verdi. ABD’ye açılan Kunduz, Türkiye’de özel okullarla yaptığı anlaşmalarla da 10 binlerce öğrenciye ulaşacak apotheke-zag.de. Kunduz’un dünden bugüne gelişimini ve sunduğu hizmetleri Başar Başaran, artı eğitim’e anlattı.

kunduz_kurucularKunduz’un kuruluş ve gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz? Kunduz nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
Kunduz’un tohumları Türkiye’de yatılı bir devlet okulunda atıldı. Melih Şener, Barış Bilgiç ile beraber 3 arkadaş olarak İzmir Fen Lisesi’nde tanıştık. Her yıl milyonlarca öğrencinin hazırlandığı üniversiteye giriş sınavına bu lisede hazırlandık ve birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandık. Türkiye’nin her yerinden ve her kesiminden öğrencinin olduğu bu lisede kaliteli eğitimin aslında herkesin hayatını nasıl değiştirebileceğini görmek bizi Kunduz’u kurmak için bir araya getirdi. Lise ve üniversite arkadaşlarımız ve birçok eğitim sevdalısı ekip arkadaşımız bu değişim serüveninde bize katıldı.
Soru çözüm desteği verdiğimiz mobil platformumuz çokça öğrenciyle konuşmamız sonucunda ortaya çıktı. Konuştuğumuz öğrencilerin anında desteğe ihtiyacı olduğunu ancak istedikleri desteğe istedikleri zaman ulaşamadıklarını gördük. Bu onların öğrenme deneyimi için oldukça kritik bir engel taşıyordu. Hatta Whatsapp grupları üzerinden birbirlerine soru sorduklarını ancak başka bir öğrencinin de ihtiyaçları olan profesyonel desteği veremediğini söylüyorlardı. Ya birbirlerine yardımcı olacak zamanları yoktu, ya da yardımcı olan arkadaşının çözümüne haklı olarak %100 güvenemiyorlardı. Biz de onlara sorularınızı bize sorun biz yardımcı oluruz dedik.
Kunduz’un ilk ürünü bir Whatsapp hesabıydı. Tanımadığımız öğrenciler bize sorularını atıyorlardı. Bu fikre inanan ilk eğitmenlerimiz bize soru çözümünde yardımcı oldu. Onlara da Whatsapp grupları kurduk. Soru geldiğinde o gruplara atıyor, ilk soruyu çözen para ödülünü kazanıyordu. Whatsapp üzerinden iki taraflı kurduğumuz bu sistemle bir ayda binlerce soru çözülünce, bunu hızlıca uygulamaya çevirdik ve öğrencilerin bildiği haliyle Kunduz uygulaması ortaya çıktı.
Geldiğimiz noktada soru çözüm desteği verdiğimiz ürünümüzün yanı sıra, akıllı testler, ülke çapında deneme testleri, videolu konu anlatımı ve rehberlik içerikleri de sunuyoruz.

FİYAT ve ESNEKLİK BAKIMINDAN DÜNYADA EŞİ YOK
Kunduz’u diğer uygulamalardan farklılaştıran özellikleri nelerdir?
Kunduz ortaokul ve lise eğitiminde teknolojiyi kullanarak kişiselleştirilmiş eğitimi herkese erişilebilir kılmayı amaçlıyor. En popüler ürünümüz olan soru çözüm desteği öğrencilerin özel eğitim maliyetini yıllık 15.000 TL den 500 TL seviyelerine düşürüyor ve bu ücrete 7/24 istedikleri kadar soru sorup öğretmenlerle çözümü tartışabiliyorlar. Bu fiyat ve esneklik bakımından dünyada eşi olmayan bir noktada. O yüzden de global büyümede bu kadar özgüvenli olabiliyoruz.
Öte yandan, yeni çıkardığımız ürünlerle öğrenciyi yanında her dersten bir öğretmeni varmışçasına onun için tasarlanmış bir öğrenme deneyimine sokuyoruz. Başta ünlü eğitim psikoloğu Bloom’un araştırmaları olmak üzere akademik araştırmalar gösteriyor ki birebir eğitim sınıftaki eğitimden çok daha etkili. O kadar etkili ki 100 kişilik bir grupta 50. sıradaki öğrenci birebir eğitimle 2. Sıraya yükseliyor. Bu istatiksel olarak da kanıtlanmış. Ancak Bloom bunu bir problem olarak literatüre aktarmış. Çünkü dünyada hiçbir toplum öğrencilere her dersi için birebir eğitim verebilecek ekonomik kaynaklara sahip değil ve olamayacak da.
Kunduz tam da bu problemi çözmek amacıyla kuruldu: Öğrencinin okul sonrasında öğrenim ihtiyaçlarını en iyi şekilde dinleyen ve yanında her an dilediği dersten ona kişiselleştirilmiş bir eğitim sunabilen özel bir öğretmen olmasını nasıl sağlayabiliriz ve bunu herkesin karşılayabileceği bir ücretten nasıl sunabiliriz? Bizim öğretmenle öğrenciyi en etkili, uygun ve hızlı yöntemle bir araya getirecek mobil platformlar tasarlayarak yapmayı amaçladığımız ise her öğrencinin yanında bir öğretmen varmışçasına bir deneyim sunmak ve ortalama bir öğrenciyi %50’lik dilimden %2’lik dilime taşımak.

kunduz_kurucular

15 DAKİKADA ÇÖZÜME ULAŞILIYOR
Kullanıcılar Kunduz’dan nasıl faydalanabiliyorlar?
Kunduz’u öğrenciler çözemedikleri sorularda destek veren eğitmenlerin olduğu bir platform olarak biliyor. Öğrenciler çözemediği sorularda Türkiye’nin her yerindeki eğitmenlerimizden ortalamada 15 dakikanın altında açıklamalı çözüm alıyor. Eğitmenlerle anlamadıkları çözümlerde sohbet ekranı üzerinden de yazışabiliyorlar. Çözemediğiniz soru tipi olsun, biz size bir dahaki sefere o soruyu çözebilmenizi sağlayalım.

Bu seneyle birlikte artık Premium İçerik ürünümüzle Kunduz’da 15.000 dakikadan fazla videolu konu anlatımları ve binlerce örnek soru ve çözümleri de var. Özetle her an ve her yerden hem soru çözüm hizmetine hem de konu anlatım hizmetine Kunduz sayesinde ulaşabiliyorsunuz. Kunduz bu hizmetleri öğrencilerine kişiselleştirilmiş bir şekilde ve herkesin erişebileceği fiyata sunuyor.

KUNDUZ ÖZEL OKULLAR İÇİN AVANTAJA DÖNÜŞTÜ
Özel okullara yönelik kurumsal hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kunduz’un okul işbirlikleri popülerliğini çok hızlı bir şekilde arttırıyor. Sadece son iki ayda anlaştığımız kurumlara baktığımızda bile seneye 10 binlerce öğrencinin okullarla yaptığımız işbirlikleriyle Kunduz’dan faydalanacağının kesinleştiğini söyleyebilirim. Artık okullar için öğrencilerine Kunduz paketi sunmaları öğrencilerine 7/24 kaynak sunabilmeleri adına çok önemli bir faktör haline geliyor. Okullar 8. ve 12. sınıflar başta olmak üzere ortaokul ve lisede her sınıftan öğrencileri için Kunduz’dan faydalanıyorlar. Benzer şekilde Kunduz’la işbirliği yapan birçok butik kurs da bulunuyor. Yöneticilerle konuştuğumuzda kurumlar için kendi bölgelerindeki diğer kurumlardan farklılaşmanın ve ilkler sunmanın bu dönemde çok önemli olduğunu duyuyoruz.
Eğitimde dijitalleşmenin gündemden düşmediği şu günlerde de problem eğitim tarihinin başından beri hiç değişmedi. Her öğrenci öğrenme şekillerinden ilgi alanlarına kadar çok farklı. Bir de bunun üzerine öğrencinin o gün aklından geçenler, uyku düzeni, sabah yaptığı kahvaltı gibi onlarca değişken giriyor. Her öğrenci bu kadar farklı dünyalardayken biz onların 25’ini bir araya koyup aynı standartta öğrenmelerini bekliyoruz.
Kunduz tam da bu problemi çözmek amacıyla kuruldu: Öğrencinin okul sonrasında öğrenim ihtiyaçlarını en iyi şekilde dinleyen ve yanında her an dilediği dersten ona özel bir öğretmen olmasını nasıl sağlayabiliriz? Burada Kunduz devreye giriyor. Öğrenciye okul kaynakları dışında başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan bire-bir eğitim imkanı sağlıyoruz.
Kurumsal işbirliği yaptığımız eğitim kurumlarında öğrenciler sorularını biriktirmeden anında Kunduz’la cevap bulabiliyor. Etüt maliyetlerini azaltıyor, etüt ve soru çözüm saatlerinin öğrencilere yönelik daha efektif kullanılmasını sağlıyoruz. Kunduz’da yer alan her dersten konu anlatım videoları ve tarama testleri ile öğrenciler dilediği zaman, dilediği yerden okullardaki derslerini tekrar etme ve pekiştirme şansı buluyorlar. Ayrıca okul yöneticileri dijital panel üzerinden hangi öğrenci - hangi konudan kaç soru sormuş, detaylı analiz edip rehberlik hizmetleri için kaynak oluşturabiliyorlar.
Okulların sağladığı imkanları Kunduz’un bire-bir eğitim odaklı dijital dünyasıyla destekleyerek her öğrenci için eğitim seviyesini zirveye çıkarmayı hedefliyoruz. Her öğrenci kendine hastır ve özeldir felsefesiyle okulların dijital dönüşümde vazgeçilmez iş ortağı olmayı hedefliyoruz.
Ayrıca işbirliği yaptığımız kurumlar arasında çalışan toplulukları da bulunuyor. Bu sene Koç Holding’le yaptığımız anlaşma sonucunda tüm Koç Holding çalışanlarının çocuklarına Kunduz üyeliği sunuyoruz. Bu örneği gören diğer kurumlar da çalışanlarına benzer fırsatlar sunmayı değerlendiriyorlar.

Kunduz’un kısa, orta ve uzun vadede büyüme planları nelerdir?
Bugüne kadar 4 milyon öğrenciye ulaştık. Yalnızca pandemi döneminde yüzde 550 büyüme sağladık. öğrencilerimize bu zamana kadar 55 milyon soruda branşında uzman olan eğitmenlerimizin anlatımıyla destek olduk. Yine bu dönemde soru çözüm desteği hizmetimizin yanında; mobil deneme sınavları, videolu konu anlatımları, kişiselleştirilmiş testler ve rehberlik içerikleri gibi yeni hizmetleri de platforma ekledik.
Pandemi dönemi, her sınıftan öğrencinin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu bir dönem oldu. YKS ve LGS sınavlarına hazırlanan öğrencilerin her zaman tercihi oluyorduk. Pandemide alt sınıflardan da yoğun bir talep oldu. Kullanıcılarımızın yüzde 40’ı 11. sınıf ve altındaki sınıflardan geldi. Bu sene de, yeni ürünlerimizle alt sınıflara olan yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Önümüzdeki sene bu oran %50’nin üzerine çıkacak bir trendde gidiyor. Artık Kunduz’un ortaokul ve lisede her sınıfta öğrenciler için vazgeçilmez bir kaynak olduğu kabul görüyor.

KUNDUZ ABD PAZARINA HIZLI GİRDİ
Türkiye’nin yanı sıra Amerika ve Hindistan pazarlarına açıldınız. Global pazardaki hedefleriniz neler?
Aldığımız yatırımın iki odağından biri global büyüme için yatırımlarımız. Hindistan’da kurduğumuz operasyon bize tüm dünyada her derste İngilizce hizmet verebilmemizi sağlıyor. Bu amacın ilk adımı olarak bu okul yılında ABD’ye açıldık. Buradaki yatırımlarımız ekip ve pazarlama odaklı olacak.
Amerika çok büyük bir pazar ve Amerika’da çok daha ilkel seviyede benzer çözümler büyük popülerlik kazandı. Amerika’da 6 ay boyunca yaptığımız denemelerde gördük ki bu hizmeti aynı anda daha kaliteli, daha hızlı ve daha ucuza getirebiliyoruz öğrencilere. Ayrıca Amerika eğitimde gelir farkının büyük adaletsizlik yarattığı bir pazar. Bu problemin çözülmesine de yardımcı olmak istiyoruz. Yatırımcılarımız da bu konuda bizi uzun zamandır teşvik ediyordu. Kurduğumuz global ekiple bu anın çok doğru bir zaman olduğunu düşünüyoruz.
Aynı zamanda kişisel olarak çok fazla zaman geçirdik Amerika’da. Yılın en az 2-3 ayını burada geçiriyoruz ve buradaki pazarı hep gözlemleme şansımız oldu. Şu anda bile tüm eyaletlerden öğrencilerimiz bulunuyor. Kanada, İngiltere ve Avusturalya’daki öğrencilerden de talep alıyoruz uygulamayı kendi ülkelerinde de açmamız için. Bizim için bu noktada hiç zor bir karar değil. Karar verdiğimizde 24 saat içinde 3 ülkede daha hizmet verebilecek teknolojik ve operasyonel donanımı kazandık.

TEKNOLOJİ EĞİTİMİ HENÜZ DEĞİŞTİRMEDİ
Pandemi ile birlikte eğitimde dijital dönüşüm öncelikli bir konu haline geldi. Öncelikle eğitimde dijital dönüşümden ne anlamalıyız? Bu dönüşümde Kunduz’un yeri ve rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Teknoloji eğitimi henüz değiştirmedi. Hala öğrenim deneyimimizin büyük kısmı sınıflarda geçiyor. Ancak her öğrenci o kadar farklı şekillerde öğreniyor ve bir konuyu öğrenirken o kadar farklı sorularla boğuşuyor ki, sınıf dışında onları bu destekten mahrum bırakmak büyük bir fırsat kaybı. Eğitim gerçek anlamda kişiselleşmediği sürece de maalesef bir dönüşmeden bahsedemeyiz. Ancak artık teknoloji eğitimin nasıl dönüşeceğine dair bir hayalin kurulmasına imkan sunuyor.
Bu zamana kadar eğitim teknolojileri geleneksel eğitim içeriğinin dijital ekrandan sunulması olarak kullanıldı ve bir dönüşüme imkan veremedi. Biz bu gözlemden ilham alarak Kunduz’u kurduk. Kunduz’da amacımız okul dışında öğrencilere her an yanlarında onlara yardımcı olan bir öğretmen varmış kadar etkili bir öğrenme dünyası kurmak.
Kişiselleştirilmiş öğrenmeden herkes kolaylıkla bahsediyor ve bunun öğrencilerin bilgi seviyesini temel alan bir yapıyla mümkün olabileceğini sanıyor. Halbuki buradaki en önemli faktör merak ve ilgi. Kunduz’un en büyük avantajı öğrencilerin o anda neye merakı olduğunu bilmemiz, çünkü bize soru sormaya geliyorlar. Biz bu merakı öğrenmeye çevirecek bir kişiselleştirmenin fark yaratacağını düşünüyoruz. Eğitimin geleceğini de ed-tech ürünlerinin öğrencinin ilgisini ne kadar tutabileceği belirleyecek. Bizim de baştan beri vizyonumuz bu.

“Öğrencinin okul sonrasında öğrenim ihtiyaçlarını en iyi şekilde dinleyen ve yanında her an dilediği dersten ona özel bir öğretmen olmasını nasıl sağlayabiliriz? Burada Kunduz devreye giriyor. Öğrenciye okul kaynakları dışında başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan bire-bir eğitim imkanı sağlıyoruz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.