banner

Üniversite Adaylarına YGS'de BAŞARI için önemli ipuçları




Sevgili Üniversite Adayı Genç Arkadaşlarım, YGS-2012’ye sayılı günler kaldı. YGS-2012’ye nerede gireceğinizi öğreneceğiniz ve sınava girişte kullanacağınız “YGS-2012 Sınav Giriş Kart”ları da verilmeye başlandı. Büyük özverilerde bulundunuz, çalıştınız ve çabaladınız. Şimdi bu çabanın karşılığını almak ve iyi bir YGS net sayısı ile LYS’lere yönelmek istiyorsunuz. Bugünden sınava ve sınav anında işinize yarayabileceğini düşündüğümü bazı noktaları sizlerle paylaşmak istedim.

YGS’de Başarı İçin Son UyarılarHedefi Yüksek ve Orta Olan Adaylar

Son günleri bol bol 160 dakika vererek kendinize deneme sınavları uygulayın. Yapamadığınız tek tük soruyu da bir bilene sorun ve öğrenin. Son hafta 2010-2011/YGS ve ÖSS-2006-2009 arası 1. Bölüm sorularını bulup çözün. Hedefi Düşük Olan (ya da hedefi yüksek ama puan göstergeleri düşük olan) Adaylar

Son günleri eksik olduğunuz ve üzerine düşünce halledebileceğiniz belli başlı konulara odaklanın. Soru çözer hale gelinceye kadar da peşini bırakmayın.

Son hafta 2010-2011/YGS ve ÖSS-2006-2009 arası 1. Bölüm sorularını bulup çözün. Zaman varsa deneme sınavları da çözün.

Ah Şu son günler geçmiyor!

Gece belli saatlerde (11-12 gibi) yatmaya ve mutlaka 8 gibi zinde kalkmaya vücudunuzu ve beyninizi alıştırın.

Sınav sabahı nasıl kahvaltı etmeyi planlıyorsanız son günleriniz de hep öyle kahvaltı yaparak bu tür bir kahvaltı alışkanlığını pekiştirin.

Bilgisayar-internet-konsül strateji oyunlarına sınav sonrasına kadar ara verin.

Ağır sporlardan, riskli sportif faaliyetlerden uzak durun.

Okul ya da dershanelerdeki etüt, özel soru çözüm seansları gibi etkinlikleri kaçırmayın.

Yarar görmeyeceğinizi bile bile sırf sosyalleşmek için bu tür faaliyetlere gitmeyin. Onun yerine evde eksikliklerinizi giderin.

160 dakikalık süreyi nasıl geçireceğiniz, hangi testten başlayacağınız, yapılamayan soru olursa nasıl geçeceğiniz, ne tür işaretlemeler, kısaltmalar kullanacağınız, hatta olası aşırı kaygı, kilitlenme anlarında neler yapacağınıza varıncaya kadar, tüm sınavın bir eskiz planını yapın.

Sınav Giriş Kartı

Kartlar www.osym.gov.tr den yayımlanacak. Şifrenizle alabileceksiniz. Şifrenizi hatırladığınıza emin olun. Bilmiyorsanız hemen yenisi için ÖSYM bürolarına başvurun. Size bir ipucu şifreyi güvenli bir yere (varsa akıllı telefonlarınızın şifre bölümü gibi) kaydedin.

Şifrenizi kimseyle paylaşmayın. Bu şifreleri tercihlerde de kullanacaksınız unutmayın.

Kartı alır almaz, sınava gireceğiniz okulu öğrenin. Adresini bulun. En kısa sürede bizzat ziyaret edin. Gidiş için yol haritası belirleyin.

Ertesi Gün Sınav!

Sınavdan önceki 2 gün nerede ne yendiği çok önemli. Bilmediğiniz yerde çok da alışık olmadığınız yiyecek, içecek ve yemekler biyoritminizi çok kolaylıkla bozabilir. Bu da aylardır yaptığınız hazırlıkları boşa çıkarabilir. Bu iki gün en standart en rutin iki gününüz olsun.

Sınavdan önceki gece, sabaha bırakmadan, götüreceğiniz belgeleri, malzemeleri hazır edin ve sabah kolayca ulaşacağınız bir yere koyun.

Sınav giriş kartı çok önemli. Bireysel kimlik kartı ile birlikte unutulmaması gereken en önemli belge.

Sınav sabahı yine rutin her zamanki alışkanlığınız çerçevesinde bir kahvaltı edin.

Sınav gecesi ve sınav sabahı çekirdek aileyi korumakta yarar var. Eş dost tanıdık akrabalı asker uğurlamayı andıran görüntülerden uzak durun.

İşte Sınavdayım!

Yaşamda her şeyde olduğu gibi, ne kadar önemli olursa olsun YGS/LYS’leri de hak ettiği yere koyun, gereksiz bir anlam yüklemeyin.

Keşke şu günlerde boşa zaman harcayacağıma ya da şunu yapacağıma ders çalışsaydım, test çözseydim diye hayıflanmayın artık. Elden gelen yapılmış, görev ve ödevler maksimum gayret, özveri ve çaba ile yapılmış, şimdi sonuç alma zamanıdır, deyin. Bu tür olumlu düşüncelerle öz güven sağlamaya çalışın.

Sınav salonuna ulaştığınızda da o malum buz kesen soğuk havayı dağıtacak hareketlerde bulunun. Sınava giren diğer arkadaşlarınıza başarılar dileyin, salon görevlilerine kolay gelsin dilekleri iletin.

Çalıştınız ve hazırsınız. Korkmadan, endişe duymadan sınava başlayın. Bildiğiniz konulardan gelen, deneme sınavlarında çözmeye aşina olduğunuz soruları birer birer yapacak ve rahatlayacaksınız. Olumlu düşünce iyi olur.

Kitapçığınızı ve cevap kağıdınızı inceleyin. Eksik gedik olmasın.

Salon görevlilerinin direktiflerine uyun.

Daha önce yaptığınız sınav yol haritasını yaşama geçirin. Olası revizyonlardan da kaçınmamak gerekiyor.

Ola ki ilk sorular ya da daha sonraki bazı sorular uğraştığınız ama yapamadığınız sorular çıktı. Daha sonra zaman kalırsa dönmek üzere geçin. Testlerin puanlara katkısı farklı ancak bir test içindeki soruların tümün katkı sayısı aynıdır. Bir soru çok zor diye ek puan getirmez, kolay diye de puan götürmez. Yapılamayan soruyu geçerek, aynı değerdeki yapılabilecek sorular için zaman yaratmak yararlı olur.

Soruları, soru köklerini, seçenekleri acele etmeden ama yeterince hızlı okuyun.

Sınav anında ara ara soluklanın. Şöyle bir arkaya yaslanın. Dışarı bir bakıp dinlenmekten korkmayın.

Süreyi sonuna kadar kullanın.

Oh Be Sınav Bitti!

Soru kitapçığınızı ve cevap kağıdınızı teslim etmeyi unutmayın.

Bu sınav bitiyor, görevlerimi ve ödevlerimi yaptım. Sonuç ne olursa olsun önemli olan benim bu yaklaşımım ve kendime olan inancım diyebilmek de önemli.

Etkin ve verimli çalışanın sonucunun da olumsuz olması olası bir konu değil zaten.

Elinizden geleni ortaya koymak, çalışmak ve 15 Temmuz 2012’ye güçlü çıkmak elinizde.

Çok yoruldunuz, bunaldınız, ama az kaldı son gayretlerle hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Bu sıkıntılı süreç 14 Ağustos 2012’de yerleştirme sonuçları açıklanınca bitmiş olacak.

Oktay Aydın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.