banner

Bunu iki ortaokul öğrencisi yaptı




Kayseri'de iki ortaokul öğrencisi, otomobillerden hırsızlıkları önlemek için biber gazlı oto alarm sistemi geliştirdi

Kayseri'de iki ortaokul öğrencisi, otomobillerden hırsızlıkları engellemek amacıyla biber gazlı oto alarm sistemi geliştirdi.

Şehit Üsteğmen Mustafa Şimşek ortaokulu öğrencileri Hasan Emre Yıldız ve Ömer Faruk Cenan, projelerini Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen "Bu Benim Eserim" projesi kapsamında hazırladı.

Öğrenci Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinde çok fazla otomobilden hırsızlık olayı gerçekleştiği için biber gazlı oto alarm sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Projenin amacının artan hırsızlık olaylarını asgari düzeye indirmek olduğunu anlatan Yıldız, "Hazırladığımız düzenekle araca müdahale edildiğinde diğer güvenlik sistemlerinde olduğu gibi alarm devreye giriyor. Alarm çalarken araç içerisine girilmesi halinde sensör giren kişiyi algıladığı anda biber gazı sıkmaya başlıyor. Bu şekilde hırsız etkisiz hale getiriliyor" diye konuştu.

Proje Danışmanı Öğretmen Mesut Çiftçi ise hazırladıkları alarm sisteminin klasik alarmlara ek olarak biber gazı sıkan sensörü olan bir üniteyi üzerinde taşıdığını belirtti.

Çiftçi, biber gazı sayesinde hırsızın fiziksel olarak engellendiğini, bu şekilde hem aracın hem de araç içindeki kıymetli eşyaların korunduğunu dile getirdi.

"Artık araçların alarmı çalsa bile kimse müdahale etmiyor"

Büyükşehirlerde bu tip hırsızlıkların daha çok olduğuna dikkati çeken Çiftçi, şöyle devam etti:

"Büyük şehirlerde artık araçların alarmı çalsa bile kimse müdahale etmiyor. Günümüzde bilindiği gibi mevcut oto alarm sistemleri araç çalınma anında araç sahibini sesli uyarmak amaçlı kullanılmaktadır. Kalabalık şehirlerde ve metropollerde araç alarmı çalsa dahi olay yerindeki şahıslar aracın sahibini tanımadıkları için aracın çalınıp çalınmadığını anlamamaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak amacı ile mevcut oto alarm sistemlerine alternatif olarak biber gazlı oto alarm sistemini geliştirdik."

Maliyeti 60 lira

Sistemin düşük maliyetle uygulanabileceğini belirten Çiftçi, "Sistemin en önemli avantajı mevcut oto alarmlarına uygulanabilmesidir. Mevcut oto alarmlarına uygulandığında maliyeti 60 lira civarında. Geliştirdiğimiz proje tüm araç alarmlarında uygulanacağı gibi kuyumcu ve benzeri değerli eşyaların satıldığı ve muhafaza edildiği yerlerde özellikle gece soygunlarında fiziksel engelleyici olarak kullanılabilmektedir" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.