banner

Üsküdar Üniversitesi güçlü kadrosuyla öne çıkıyor




Türkiye’nin davranış bilimleri ve sağlık alanındaki ilk tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, seçkin akademik kadrosu ve güçlü teknolojik altyapısıyla öğrencilerin kariyer hayatlarına en iyi şekilde hazırlanmalarını amaçlıyor. 

nevzattarhanÜniversitenizin öne çıkan özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Öğrenciler neden sizi tercih etmeliler?

Üsküdar Üniversitesi, Türkiye’nin davranış bilimleri ve sağlık alanındaki ilk tematik üniversitedir. Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İnsan ve Toplum Bilimleri ve İletişim Fakülteleri ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunun yanı sıra Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Bağımlılık ve Adli Bilimler, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ile 21 bini aşkın öğrencisine 4 ayrı yerleşkede üst düzey kalitede eğitim sunmaktadır.Öte yandan, Diş Hekimliği Fakültesinin kuruluş kararı da Resmî Gazete’de yayınlanmış olup 2021-2022 Akademik Yılı’nda ilk öğrencilerin eğitime başlaması planlanmaktadır.

Üsküdar Üniversitesi, başarılı çalışmalar yürüten seçkin akademik kadrosu ile geleceğin profesyonellerini yetiştirmektedir. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Rektör Yardımcısı Muhsin Konuk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Prof. Dr. Haydar Sur, Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve Prof. Dr. Sinan Canan’ın da aralarında bulunduğu güçlü akademik kadro, öğrencilerin kariyer hayatlarına en iyi şekilde hazırlanmalarını amaçlamaktadır.

Üsküdar Üniversitesi nörobilim ve nöropsikiyatri alanlarındaki uzmanlığını ayrı bir eğitim programı olarak hayata geçiriyor. Nörobilim Onur Programı ile onur derecesinde öğrenciler yetiştirilmesi hedefleniyor. Not ortalaması 3.50’nin üzerinde bulunan, nörobilimleri ve beyni merak eden, beyin araştırmalarında yer almak isteyen, araştırmaya yatkın olan, bilimsel çalışma yapmak isteyen, akademik hedefleri olan öğrencilerin katılabileceği Türkiye’de ilk kez uygulanacak programda eğitimini başarı ile tamamlayanlar ‘Onur Belgesi’ alacaklar.

Üsküdar Üniversitesi, öğrencilerine teknolojik altyapısı sağlam laboratuvar imkanları sunmaktadır. İstanbul’un kalbindeki 4 yerleşkede teknolojinin son yeniliklerine sahip 3 adet simülasyon odası ve 19 farklı alanda 50’yi aşkın laboratuvar bulunuyor. Farmakogenetikten, toksikolojiye, odyometriden, optisyenliğe kadar geniş bir yelpazedeki laboratuvarlara son olarak Tıp Fakültesindeki gelişmiş cihazlarla donatılan laboratuvarları da eklendi. 

üsküdar_uniDİJİTAL VİZYON HAZIRLANDI

Teknolojideki gelişmeler öğrenme ortamlarını, yöntemlerini değiştiriyor. Buna bağlı olarak mezun profilinde de yeni bir dönemden bahsediliyor. Üniversite olarak bu yeni döneme nasıl uyum sağlıyorsunuz? Bu alanda gerçekleştirdiklerinizden bahsedebilir misiniz?

Üsküdar Üniversitesi olarak fiziki eğitim kadar dijitalleşmeye de öncelik vermektedir. Hatta yakın zamanda dijitalleşme odaklı bir vizyon toplantısı yapıldı. Vizyon toplantısında eğitimin dijitalleşmesi, sağlığın dijitalleşmesi nedir? Dünya bu konuda nereye gidiyor, gelecek ihtiyaçlar nelerdir? Gelecekteki ihtiyaçları öngörebilmek ve bununla ilgili stratejik hedefler belirlemek, yol haritamızı çizebilmek adına geniş katılımlı uzun bir toplantı yapıldı.

Üsküdar Üniversitesi, öğrencilerine en iyi ve en kaliteli eğitimi vermek amacıyla iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri yakından takip ederek özellikle dijital eğitim alanında öncü olmayı hedeflemektedir. İstanbul’un ve Üsküdar’ın en merkezi noktalarında bulunan yerleşkelerinde sunulan yüz yüze eğitimin yanı sıra güçlü teknolojik altyapısı ve uzman akademik kadrosuyla online platformlardan da eğitim veren Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine her zaman ve her yerden bilgiye ulaşma imkanı sunmaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi – ÜSUZEM üzerinden ihtiyaç ve gelişmeler sürekli takip edilmektedir. İnternet tabanlı öğretimle ilgili dünya standartlarına uygun ders içerikleri oluşturulmakta ve güncel teknolojilerle ders içeriklerinin hazırlanması desteklenmektedir.

Üsküdar Üniversitesi MIT, Stanford ve Harvard gibi dünya çapındaki üniversitelerin derslerinin yer aldığı platformları öğrencilerine açıyor. Dijital erişimin öneminin arttığı bugünlerde öğrenciler, Coursera ve edX gibi dünyanın önde gelen iki büyük çevrimiçi platformda 7.000’e yakın online eğitim içeriğine erişip istedikleri dersleri dinleyebiliyor.

Dünyanın önde gelen çevrimiçi eğitim platformu Coursera ile ücretsiz iş birliği bulunan Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine dünya çapında üniversitelerden ve global markaların eğitmenleri tarafından hazırlanan derslere katılarak ücretsiz eğitim alma fırsatı sunuyor.

Üsküdarlı öğrenciler, MIT ve Harvard Üniversitelerinin işbirliği kurulan online ders içerikleri sağlayan edX ile de sağlık bilimleri, mühendislik, psikoloji gibi pek çok alanda dünyanın önde gelen üniversitelerinden ve saygın kurumlarından online dersler alabiliyor. 

Üniversitenin kampüslerindeki sosyal, kültürel ve sportif imkânlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca öğrencilerinize sunduğunuz yurt ve burs olanaklarından bahsedebilir misiniz?

Üsküdar Üniversitesi, öğrencilerinin akademik donanımlarının yanı sıra geleceğe profesyonelce hazırlanmalarına da önem vermektedir. Tüm öğrencilere verilen “Pozitif Psikoloji” dersi ile sadece akademik başarı değil, sosyal başarı ve mutluluk bilimi de öğretilmektedir. Pozitif Psikoloji dersi, 2013’te ilk kez Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine sunulurken, sonraki yıllarda Harvard ve Yale gibi dünyanın saygın üniversitelerinde de müfredata alınmış, öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği dersler arasına girmişti.

Öğrenciler düzenli olarak uygulanan “Üniversite Kültürü” dersleri kapsamında da sektörün önde gelen isimleri ile bir araya gelirken onların bilgi ve deneyimlerinden yararlanmaktadır. Öğrenciler “Proje Kültürü” dersleri ile de mezun olmadan önce proje yazmayı öğreniyor. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında hangi bölümde olursa olsun “İletişim Becerileri” dersleri zorunlu tutulmaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren 81 kulüp, öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmalarına katılmalarına ve sosyalleşmelerine imkân sağlamaktadır.

Nakkaştepe Kız Öğrenci Konukevi bulunuyor. 72 kişilik öğrenci kapasitesiyle üniversiteye 200 metre yürüme mesafesinde olan konukevi 2, 3, 4 ve 5 kişilik hijyenik odalarıyla öğrencilere aile sıcaklığında ortam sunmaktadır.

Üsküdar Üniversitesinde her üç öğrenciden ikisi burslu eğitim görüyor. ÖSYM bursları kapsamında yüzde 100, yüzde 50 ya da yüzde 25 oranlarında burslu okuma imkânı sunulmaktadır. Tercih bursu ile ÖSYM tarafından üniversitenin yüzde 50 veya yüzde 25 indirimli lisans ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerine tercih sırasına bakılmaksızın %25 ilave indirim uygulanırken, ilk 5 tercih bursu ile yüzde 30’a varan ilave indirim de yapılmaktadır. Bu bursların yanı sıra üniversite giriş bursu, Tıp Fakültesi giriş bursu, kardeş bursu, kurum bursu, özel mahrumiyet bursu, spor, bilim, sanat, din ve kültür bursu, uluslararası bakalorya bursu, TÜBİTAK bursu, akademik başarı, ihtiyaç, yabancı uyruklu öğrenci, engelli öğrenci bursu gibi farklı kategorilerde zengin burs seçenekleri bulunmaktadır. 

üsküdar_uniÜniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ve bu konuda üniversitenin vizyonu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bilimsel çalışmalara verilen destekler nelerdir?

Üsküdar Üniversitesi, bilim ve bilgi üretme hedefiyle alanında öncü çalışmalar yürütmektedir. AR-GE alanındaki çalışmaları ile ülkemizin bilim ve bilgi hazinesine katkıda bulunmayı ilke edinen Üsküdar Üniversitesi, bu çalışmalarıyla uluslararası akademi camiasında da dikkat çeken geniş katılımlı araştırmaları hayata kazandırmaktadır.

Küresel çapta etkili olan Covid-19 salgınının toplum ruh sağlığı üzerindeki etkilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen Türkiye’nin Koronafobi Haritası ile toplumun salgından ne şekilde etkilendiği ortaya çıkarken; araştırmadan çıkan sonuçlar yetkili kurumların alması gereken önlemler konusunda yol gösterici oldu. Üsküdar Üniversitesi Epidemiyolojik Araştırmalar Çalışma Grubu tarafından 81 ilde 6 bin 318 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırma, bu alanda Türkiye’nin en geniş katılımlı araştırması olarak yer aldı.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü ve Method Research Company iş birliğinde Türkiye genelinde 18 yaş üstü 3 bin kişi ile yapılan ‘Koronavirüslü Günlerde Hayat Araştırması’ ise uyku ve yemek yeme alışkanlıklarından sosyal medya kullanım alışkanlıklarına kadar pek çok davranış değişikliklerini ortaya koydu.

Üsküdar Üniversitesi, davranışsal bağımlılık alanında Türkiye’de ilk olması ile birlikte, dünyada davranışsal bağımlılık alanında yapılan en geniş çalışmaya imza attı. Türkiye genelinde 81 ilde, 24 bin 494 kişiyle yüz yüze yapılan araştırma ile cinsiyet, yaş ve bölgelere göre sigara, alkol, alışveriş, kumar, teknoloji gibi davranış bağımlılıklarına ilişkin çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.

Yine İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji bölümü ile İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen, Türkiye’nin 7 bölgesindeki toplamda 167 devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 3 bin 266 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen “Türkiye Üniversite Gençliği ve Aile Araştırması” ile gençlerin aile ve evlilik kurumuna ilişkin güncel tutumlarını ortaya koydu.

AR-GE alanında önemli çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, TÜBİTAK destekli pek çok projeye de ev sahipliği yapıyor. “Nöromodülasyon Tedavileri”, “Nörogenetik Çalışmaları”, “Otizm, Şizofreni, Alzheimer Araştırmaları”, “Sağlıkta Sanal Gerçeklik Programları”, “Biyoteknoloji ve Tıp”, “Kişiye Özel Tedavi” gibi pek çok alanda yürütülen çalışmaları öğrencilerini de dahil ederek sürdürmektedir.

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyeleri ile birlikte ilaç sentez çalışmaları konusunda önemli çalışmalara imza atmaktadır. TÜBİTAK tarafından kabul edilen “Pandemik Corona Virüse Karşı Dışa Bağımlılığı Azaltacak İlaçların ve Hammaddelerin Yeni Sentez Yöntemleriyle ve Formülasyonlarla Geliştirilmesi” projesinde Dr. Öğr. Üyesi Salih Tuncay araştırmacı olarak yer almaktadır. 

Öğrencilerinize staj ve mezuniyet sonrası iş bulmada destek oluyor musunuz? Bu kapsamda firmalarla nasıl bir iş birliği yürütüyorsunuz?

Üsküdar Üniversitesi, teorik eğitimin yanı sıra geniş bir yelpazedeki uygulama imkânlarına sahiptir. Üniversitenin Bilim ve Uygulama ortağı olan Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 2. Beyin Hastanesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi başta olmak üzere Etiler ve Feneryolu Tıp Merkezlerinde öğrencilere staj olanağı sunulmaktadır. Tıp Fakültesi öğrencileri, üniversitenin iş birliği yaptığı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ve Memorial Ataşehir Hastanesi ile teoriyi pratikle birleştirerek hekimlik mesleğine en iyi şekilde hazırlanmaktadır. 

üsküdar_uniEN ÇOK TERCİH EDİLEN ALANLAR: SAĞLIK VE TIP

Araştırmalar yakın gelecekte bugünün mesleklerinin var olmayacağını vurguluyor. Üniversiteler meslekler konusunda öğrencilere nasıl yön veriyor? Geleceğin meslekleri neler olacak? Tercih yapacak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

Sağlık ve tıp alanındaki alanlar, en çok tercih edilen bölümler arasında gelmektedir. Toplumun yaşlanmasıyla beraber gelecekte sağlık alanında yetişmiş uzman ve personele ihtiyacın artacağından hareketle bu alandaki bölümler en çok tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Sürekli gelişen teknoloji ile birlikte yazılım ve genetik alanındaki meslekler, bu alandaki bölümlerin daha popüler olmasına yol açmaktadır. Gençlerin kendilerini gelecekte bekleyen yeni şartlara uyum sağlayabilmeleri için sadece ezberleyen ve geçer notla yetinmemeleri, bunların yanı sıra kişisel becerilerini geliştirmeleri büyük önem kazanmaktadır. Bireysel başarı kadar takım çalışmasına ve ekip başarısına önem vermek, güzel konuşma, kendini doğru ifade etme ve iş birliği yapabilme becerisini geliştirmelerini de vurgulamak gerekmektedir. 

UZAKTAN EĞİTİM YER VE ZAMAN SINIRINI KALDIRDI

Yaşadığımız pandemi sürecinde üniversiteler uzaktan eğitim yapmak durumunda kaldılar. Üniversite olarak bu süreci nasıl yönettiniz? Bundan sonraki süreçte uzaktan eğitim uygulamalarınız ve programlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üsküdar Üniversitesi, güçlü teknolojik altyapısı sayesinde eğitimde sınır tanımadan her türlü engeli aşmaktadır. Üsküdar Üniversitesi olarak küresel Covid-19 salgınına rağmen yer ve zaman sınırlarını kaldırarak öğrencilerine teknoloji sayesinde uzaktan eğitim olanağı sunduk.

Bu süreçte Üsküdar Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi – ÜSUZEM üzerinden ihtiyaç ve gelişmeler sürekli takip edildi. İnternet tabanlı öğretimle ilgili dünya standartlarına uygun ders içerikleri oluşturuldu ve güncel teknolojilerle ders içeriklerinin hazırlanması desteklendi. Sanal sınıf uygulaması olan ALMS ara yüzü ile gerçekleştirilen online uzaktan eğitim modelinden ön lisans, lisans ve yüksek lisansta öğrenim gören öğrenciler yararlanabildi. Akademisyenler, sistem sayesinde ders notu, doküman gibi materyalleri, öğrencileri ile paylaşarak derslerini canlı olarak gerçekleştirebildi. Bu sayede öğrenciler derslerini aksamadan takip edebildi. Üsküdar Üniversitesi öğrencileri, ZOOM programı üzerinden canlı olarak gerçekleşen dersler, çevrimiçi toplantı ve konferanslardan da yararlanabildi.

Üsküdar Üniversitesi Televizyonu tv.uskudar.edu.tr - ÜÜTV1 ve ÜÜTV2 üzerinden eğitim süresince ayrıca programlanmış dersler de takip edilebildi. ÜÜTV üzerinden yayınlanan ders programları, düzenli olarak tüm öğrencilerle paylaşıldı. Haftada 6 gün tv.uskudar.edu.tr’de canlı olarak yayınlanan dersler aynı gün ÜÜTV YouTube kanalına da yüklenerek böylece kaçırılan derslerin daha sonra da takip edilebilmesine olanak sağlandı. Derse katılamayan öğrenciler, Üsküdar Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü tarafından geliştirilen STIX programı - stix.uskudar.edu.tr ile ders videosuna ulaşıp dersini sonradan takip edebilme imkânına sahip oldu. 

"Üsküdar Üniversitesi olarak 100’den fazla Üniversitede 500’e yakın bölümle işbirliğimizi bulunmaktadır. Bologna süreci esas alınarak oluşturulan Eğitim programı ile birlikte Psikoloji alanında Türkiye’de en fazla ERASMUS anlaşmasına sahip üniversite olan Üsküdar Üniversitesinin, Avrupa’da birçok üniversite ve bölümlerle ERASMUS anlaşması bulunuyor. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerindeki saygın üniversitelerle yapılan ikili işbirliği anlaşmalarıyla öğrencilere geniş yurtdışı eğitim imkânları sunulmaktadır." 

KÜNYE

Kuruluş Tarihi:          3 Mart 2011

Kurucu Rektör:         Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Rektör Vekili:            Prof. Dr. Mehmet Zelka
 

Akademik Birimleri: Üsküdar Üniversitesi; Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İnsan ve Toplum Bilimleri ve İletişim Fakülteleri olmak üzere 5 fakülte; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu; Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Bağımlılık ve Adli Bilimler, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü olmak üzere 5 enstitüsü bulunuyor.

Programlar:

Lisans Programı - 36

Ön lisans programı - 59

Yüksek lisans programı - 30

Doktora programı – 9


Toplam öğrenci sayısı:
21.117

Uluslararası öğrenci sayısı ve oranı: 2000 öğrenci sayısı ile %10’un üzeri
Toplam akademisyen sayısı:
604

Toplam idari çalışan sayısı: 275
2020 / 2021 akademik yılında alınacak öğrenci sayısı: 6013
Öğrenci kulübü sayısı: 81
Yurt kapasitesi:
72 kişi
Mezun öğrenci sayısı:
16.851

Ücretler: Üsküdar Üniversitesinde toplam kontenjanın %15’i tam bursludur. Ayrıca zengin burs olanaklarıyla her üç öğrenciden ikisi burslu eğitim görmektedir. https://uskudar.edu.tr/ web sayfasından üniversite öğrenim ücretleri ile ilgili detaylı bilgi alınabilir.

İletişim: Merkez Yerleşke: Altunizade Mah. Haluk Türksoy Sok. No: 14 PK:34662 Üsküdar / İstanbul +90 (216) 400 22 22 / https://uskudar.edu.tr/

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.