banner

Kavram Yeni Nesil PDR ile fark yaratıyor




Öğretim süreçlerini özgün uygulamalarıyla farklılaştıran Kavram Eğitim Kurumları, geleneksel modellere meydan okuyor. Kavram Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Koordinatörü Fatma Nihal Ada, “Yeni Nesil Rehberlik ve Danışmanlık ile öğrencilerimize inovatif düşünme, analiz etme, aktif öğrenme, koordinasyon, karmaşık problem çözme, bilişsel esneklik becerileri kazandırıyoruz.” diye konuştu.

fatma_nihal_ada_kavramKavram’ da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Sizi öne çıkaran çalışmalar, model olduğunuz yöntemler nelerdir?
Her alanda, hiçbir dönemde olmadığı kadar büyük ve hızlı bir değişim yaşıyoruz. Dijitalleşme ile de farklı öğrenme deneyimleri ediniyoruz.
Doğdukları andan itibaren teknolojinin her alanının doğal bir parçası olan, Z ve Alfa jenerasyonları ise; çok daha fazla yaratıcı, özverili ve iletişimi güçlü bireylerdir. Bu nedenle de Yeni Nesil Rehberlik ve Danışmanlık ile öğrencilerimize inovatif düşünme, analiz etme, aktif öğrenme, koordinasyon, karmaşık problem çözme, bilişsel esneklik becerileri kazandırıyoruz. Gelecek dönemin ve geleceğin problemlerine çözüm bulmak için, akademik ve istihdam becerileri yüksek ve donanımlı öğrencileri yetiştiriyoruz. Öğrencilerimizin; öz saygısı yüksek, iş birliğine yatkın, iç denetim ve motivasyonel bireyler olabilmeleri adına eşitlik, saygı, gizlilik ve biriciklik ilkelere uygun kariyer odaklı gelişimsel rehberlik çalışmalarımıza yıl boyunca kesintisiz devam ediyoruz.

Öğrenciyi merkeze alan Yeni Nesil PDR ile öğrencilerinize hangi olanakları sağladınız?
Çalışmalarımızın ana çatısında; eğitim, idari ve destek birimleri olarak üç alanda oryantasyon, bireysel öğrenci, veli ve öğretmen görüşmeleri, sınıf rehberliği, seminer, atölye ve paneller, konsültasyon (müşavirlik) toplantıları bulunuyor.
Kavram da PDR Bölümü olarak; her sınıfta yoğun danışmanlık ile anaokulundan liseye, okul ve kurs merkezlerimizin tamamında; bilgiyi edinebilen, izleme gücü yüksek, rasyonel, esnek düşünebilen, yenilikçi bireyler yetiştiriyoruz. Çeşitli test ve envanter ile; öğrencilerimizin gelişmelerini ön ve son test çalışmaları ile takip ediyoruz. Her bir öğrencinin biricik olduğunu kabul ediyor, anaokulunda yetenek ve yönelim keşfini, ilkokulda bireysel ihtiyaç temelli gelişimi, ortaokulda kariyer merkezli danışmanlığı, lise de ise hedefe dayalı rehberlik anlayışı vizyonuyla onlara eğitimleri boyunca eşlik ediyoruz.
Kavram Akıllı Takip ve İzleme Programı (KATİP) ile öğrencilerimizi boylamsal ve nitelikli şekilde takip ediyoruz. Her öğrencimize özel, PDR Dosyalama ve Arşivleme Modülü olan KATİP ile kademeler arası geçişlerde veri kaybının önüne geçiyoruz. Öğrencilerimizin kişisel bilgi, görüşme notları, akademik becerilere ilişkin verileri, ilgi ve tercihleri, test ve envanter raporları geçtiği üst kademe de alacağı danışmanlık hizmeti için temel oluşturuyor. Böylece olası sosyal duygusal, bilişsel, akademik ve diğer ihtiyaçları çok daha hızlı karşılıyoruz.
Bunun yanı sıra okul başkanlarımız liderliğinde çeşitli alanlarda sosyal sorumluluk ve farkındalık çalışmaları, farklı marka ve kişiler ile prestijli projeler uyguluyor, öğrencilerimizin sosyal duygusal becerilerini destekliyoruz.

GELECEK ŞİMDİ BAŞLADI
“48 yıldır Başarının Değişmez Adresi” olan Kavram’da PDR Bölümünün ve çalışmalarının etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sınavlara hazırlık ve akademik kamplarda öğrencilerimizle birlikte oluyor, akademik takiplerinin yanı sıra öğrencilerimizin ilgi ve yeteneklerine uygun kariyer planlaması yapıyoruz. Hedeflenen lisenin/üniversitenin/ bölümün gerektirdiği akademik alt yapıya sahip olmayı içeren güçlü, kişiye özgü çalışma teknikleri ve akademik program uyguluyoruz.“Gelecek Şimdi Başladı” mottomuzla öğrencilerimizi bugün ve geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz.

“Kurumsal üniversite anlaşmalarımız ile öğrencilerimize her yıl artarak devam eden çok seçenekli burs ve indirim imkanları sunuyoruz.”

Öğrencilerimiz zaman zaman endişeli, stresli olabilir. Odaklanma sorunu yaşayabilirler. Sınavda başarıyı azaltan endişe ve korku durumu olan sınav kaygısının üstesinden gelebilmek için, Mindfulness Temelli Sınav Kaygısıyla Baş Etme Yöntemlerini kullanıyoruz.
“Kendime Güven ve Devam Et” Özgüven çalışmaları kapsamında özgüvenin toplumun ve medyanın dayattığı “dış güzellik” kavramı üzerine değil; kendi hedefleri, yetenekleri ve kişilikleri üzerine inşa eden bireyler yetiştiriyoruz. Bu projeyi, Dr. Özgür Bolat Akademi iş birliği ve Dove Özgüven Proje desteğiyle yapıyoruz.

“Oyun sihirli bir kelimedir. Oyunun her yaştaki birey ile kurabileceğimiz en güçlü iletişim yolu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle; işimize ve hayata oyun katıyoruz.”

KAVRAM STAR PROJESİ
Eğitimde, PDR ve Oyun ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Eğitim süreçlerinde oyundan nasıl yararlanıyorsunuz?
Oyun ve oyunlaştırma online ve yüz yüze tüm çalışma, danışmanlık süreçlerimize dahildir. Oyun temelli eğitim için öğretmenlerimize rehberlik ediyoruz. Okula uyum programımız başta olmak üzere, sınav dönemi stres kaynaklarını azaltma programlarımızda da temaslı ve temassız oyunlar, ısınma ve kaynaşma oyunlarını uyguluyoruz. Günlük teknoloji kullanımını sınırlandırmak için, akıllı planlama ve takip sistemli yeni nesil dikkat, hafıza, görsel ve sözel zeka gibi diğer bilişsel alanları destekleyici dijital oyunları PDR programımıza bir modül olarak uyguluyoruz. Öğrenci çalışma ve uygulamalarını günlük ve haftalık takip ediyoruz. Kavram Star Projesi kapsamında “Haftanın En”ni oyunlaştırma çerçevesinde ödüllendiriyoruz. Bunun yanı sıra, sosyal beceri değerlerinin edinilmesi, okul ve ev içi sorumluluk becerilerini geliştirmek için, oyunlaştırma temelli takip sistemi kullanıyoruz. Bu alanda da, öğretmen ve velilerimize nitelikli geri bildirim sunuyoruz.

GELENEKSEL MODELLERE MEYDAN OKUYORUZ
PDR Bölümü olarak öğretmen ve velinin, öğrenciler üzerindeki olumlu etkisini nasıl destekliyorsunuz?
Hem yüz yüze hem de online eğitim sürecinde sadece öğrencilerimizle değil, öğretmen ve velilerimiz içinde Yeni Nesil Rehberlik Hizmeti sunuyoruz. Güncel ve ihtiyaç temelli PDR Kaynakları ve Bültenleri, Çözüm Odaklı Veli ve Öğretmen Seminerleri gerçekleştiriyoruz.
Yaptığımız tüm çalışmaların örnek olmasından mutluluk duyuyor, 1 yılda 20’in üzerinde PDR’de En İyi Örnekler Proje sunumları yaparak, alanda bir fazlası olmak adına, geleneksel modellere meydan okuyoruz. Güncelliğimizi ve dinamizmi her daim koruyoruz. Farklı kurum ve meslektaşlarımıza model olmaya, ilham vermeye devam ediyoruz.

"Yeni nesil rehberlik ve danışmanlık anlayışımız gereği; standart uygulamalar yerine, öğrenci ihtiyacına uygun çalışmalar, her öğrenciye özel değiştirilebilir ve geliştirilebilir rehberlik uygulamaları yapıyoruz. Bu uygulamalarımız sayesinde daha fazla gelişimsel ve akademik takip, daha fazla okul- veli- öğrenci iş birliği ve geri bildirim ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında ezberleri bozuyoruz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.