banner

Eko Sürüş İle Hem Çevreni Koru Hem de Paranı




Okul: Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları
Konu: Sürdürülebilir Ulaşım
Rehber Öğretmenler: Burcu Dindaroğlu, Nilüfer Şimşek
Proje Ortakları: Gaziantep Toyota Muhittinoğlu Plaza, Şehitkamil Belediyesi, EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği), Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
Problem: Gaziantep’te araç kullanımına bağlı olarak artan aşırı yakıt tüketimi ve havaya salınan korbon emisyonlarının fazlalığı
Proje Nedir? Soruna Nasıl Bir Çözüm Önerisi Getirmektedir?:
Projemiz ‘Ekonomik sürüş tekniklerinin kullanımının yaygınlaştırılmasıyla tüketilen benzin ve üretilen karbon emisyonlarının azaltılmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda şu faaliyetler gerçekleştirilmiştir:
• Proje ile ilgili broşür, afiş, eco driver sticker ve sunum kartları hazırlanmıştır.
• Öğrenciler düzenlenen seminerlerle bu konuda eğitilmiş ve sonrasında öğrencilerin başta aileleri olmak üzere çevrelerindeki yetişkinlere bu eğitimi vererek ekonomik sürüş önerilerini aktarması sağlanmıştır. (Şu bir gerçektir ki yetişkinler üzerinde en etkili yönlendirme çocuklar aracılığıyla olmaktadır.) Ayrıca öğrenciler verdikleri eğitim karşılığında belirlenen miktarda para alarak ilk eğitmenlik maaşlarını da kazanmışlar, küçük yaşlarda paranın kolay kazanılmadığı öğrenerek, bir çok öğrenci girişimcilik yeteneği kazanarak, kendilerini daha değerli hissetmişlerdir.
• Okulda görev yapan servis şöförlerine ekonomik ve defansif sürüş teknikleri eğitimi aldırılarak, bu uygulamanın hayata geçirilmesi okul olarak bizzat sağlanmıştır. Sonuç olarak öğrenciler güvenli ve konforlu bir seyehat yaparken, servis araçlarında ise akaryakıt ve bakım onarım giderlerinde % 25 e varan oranlarda tasarruf etmişlerdir.( Servis araçlarının bakım onarım masraflarında akaryakıt ve bakım onarım giderleri yıllık harcama bütçelerinde önemli bir paya sahiptir.)
• Gaziantep Toyota Muhittinoğlu Plaza’da proje tanıtım kokteyli düzenlenerek Gaziantep halkı projeden haberdar edilmiştir. Çevreci hibrit araç tanıtımı yapılarak test sürüş günleri düzenlenmiştir.
• Gaziantep Toyota Muhittinoğlu Plaza broşür dağıtımı ile projenin yaygınlaştırılması konusunda birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Hemen yanı başında bulunan akaryakıt istasyonuna yakıt almaya gelen, servise bakım onarım için araç getiren her müşteriye proje ile ilgili broşür verilmesini sağlamış, aktif satış ziyareti yapılan esnaf ve resmi kurumlara da aynı şekilde projenin duyurulmasını sağlamıştır.
• Yapılan çalışmalar sosyal ve yazılı medyada görsel ve yazılı olarak paylaşılarak uygulamanın etkinliğini arttırılmıştır.
• Öğrencilerimiz hayallerindeki çevreci arabaları çizerek uluslararası HAYALİMDEKİ ARABA RESİM YARIŞMASI’ na katılmışlardır.
• ‘ Arabanı Ekonomik Sür, Hem Çevreni Koru Hem de Cebini’ konulu kısa film yarışması düzenlenmiştir.
Proje takvimine göre Nisan ayında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler ise şöyledir:
• 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının Gaziantep Toyota Muhittinoğlu Plaza’da düzenlenen etkinliklerle kutlanması. Bu şenlikte en çok sunum yapan öğrenciler ile kısa film yarışmasını kazanan öğrenciler için ödül töreni düzenlenmesi.
• EMBARQ ‘tan gelen uzmanların Şehitkamil Kültür Merkezi’nde ‘Sürdürülebilir Ulaşım’ konulu seminer vermesi.
• Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarından idareci, öğretmen ve öğrenci temsilcilerinden oluşan bir grup, Gaziantep Toyota Muhittinoğlu Plaza, Şehitkamil Belediyesi, EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği), Gaziantep Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi’nden uzmanların katılımıyla gerçekleştirilecek Gaziantep’te Sürdürülebilir Ulaşım İçin Çözüm Önerileri Çalıştayının düzenlenmesi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.