banner

102 projeye 9 milyon TL destek




Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, eğitim, gençlik, ayrımcılıkla mücadele, aktif yurttaşlık ve eşit katılım, çift dilli eğitime destek gibi 9 farklı başlıkta, 343 proje başvurusu aldıklarını ve bunların 102'sine 9 milyon liranın üzerinde destek sağlandığını söyledi.

kudret_bulbulYTB'nin 2015 faaliyetleri ve 2016 projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bülbül, yurt dışında yaşayan vatandaşlarla ilgili konuların takibinde, Türkiye ölçeğinde ve yabancı ülkelerde var olan sıkıntıların çözümünde aktif olarak çalıştıklarını ifade etti.

2015'te gerçekleştirilen Mali Destek Programları'nın önemine işaret eden Bülbül, "Eskiden Türkiye'ye yönelik mali destek programları açıklanırdı. Artık Türkiye yurt dışında yaşayan vatandaşlarına destek programları açıklayan bir ülke. Türkiye artık alan ülke değil veren ülke" dedi. Türk vatandaşları tarafından kurulan STK'ların çalışmalarının, YTB proje destekleri ile finanse edildiğini belirten Bülbül, bu desteklerin, Türklerin yaşadıkları toplumda ihtiyaç duydukları hemen her alana hitap ettiğini söyledi.

"Eğitim, gençlik, ayrımcılıkla mücadele, aktif yurttaşlık ve eşit katılım, çift dilli eğitime destek gibi 9 farklı başlık altında, 343 proje başvurusu aldıklarını ve bu projelerin 102'sine 9 milyon liranın üzerinde destek sağlandığını" aktaran Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrımcılıkla mücadele programını oldukça önemsiyoruz. Avrupa'da son zamanlarda İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı hızla artıyor. Avrupa geçmişte insanlığa, bölgesine ve dünyaya çok olumlu katkılar sunmuş bir coğrafya. Ama aynı Avrupa, genetiğinde faşizmi de barındırıyor. Gelinen noktada, tekrar eski hastalıkların nüksetme potansiyeli oldukça yüksek. Bu durumla Avrupalı dostlarla birlikte mücadele etmek gerekiyor. Vatandaşlarımız da ayrımcılıkla, ötekileştirmeyle, dışlamayla ilgili alanlarda geliştirdikleri projeleri bize sunarlarsa onlara her türlü desteği sağlamaya hazırız. Lütfen vatandaşlarımız, ilanları takip etsinler ve bu programlardan yararlansınlar."

- "Yurt dışındaki Türklerin talep ve beklentilerini birebir takip ediyoruz"

Bülbül, YTB'nin, yurt dışındaki vatandaşların talep ve beklentilerini birebir takip eden bir kuruluş olduğuna işaret ederek, "Vatandaşlarımızın her türlü taleplerini tek tek derleyen, kendimiz karşılayabiliyorsak karşılayan, karşılayamıyorsak ilgili kurumlarla koordinasyonu sağlayan bir kurumuz" dedi.

Yurt dışında yaşayan Türklerden gelen taleplerin analiz edilerek hazırlanan 12 maddelik tespit ve çözüm paketinin Başbakanlığa sunulduğunu anımsatan Bülbül, "Bu paketten 10 madde seçim vaadi olarak ilan edildi ve şu ana kadar 5'i gerçekleştirildi. Kalan 5'i ile ilgili çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Bülbül, yurt dışındaki vatandaşların dövizli askerlik bedelinin 6 bin avrodan bin avroya düşürülmesi, Türkiye'ye getirilen araçların ülkede kalış süresinin 2 yıla çıkarılması, mobil cihazların harç ücreti ödenmeksizin 4 ay kullanılabilmesi, Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlara bilet ücretlerinde yüzde 20 oranından aile indirimi sağlanması ile ilgili düzenlemelerin tamamlandığını kaydetti.

- "Türkiye artık alan ülke değil veren ülke"

Bülbül, yurt dışında yaşayan Türklerin bulundukları ülkelerde oy kullanabilmelerinin önünün 2012'de YTB'nin koordinasyonuyla yapılan çalışmalarla açıldığını hatırlatarak, "2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 18, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 36,84 ve 1 Kasım seçimlerinde yüzde 44,79 gibi rekor bir rakam (seçime katılım oranı) kısa sürede yakalandı" dedi.

Yurt dışından Türkiye'deki seçimlere katılımın, o ülkelerdeki siyasal katılımı da olumlu etkilediğini aktaran Bülbül, "Türkiye'deki seçimlere katılım artsın ama en az onun kadar hatta daha fazla yurt dışındaki vatandaşlarımız, oldukları ülkelerde de seçimlere katılsınlar. Siyasette aktif olsunlar. Etkin, aktif ve eşit yurttaş olmanın en önemli unsurlarından birisi siyasal katılım" diye konuştu.

YTB'nin, ülke dışındaki vatandaşların bulundukları yerlerde eğitim ve akademik hayatlarına destek olunması maksadıyla, Türkiye tarihinde ilk kez burs vermeye başladığını belirten Bülbül şunları dile getirdi:

"Bu çalışmayı yaparken, ülkeler düzeyinde ihtiyaç analizi yaptık. Belirlenen konu başlıklarında 21 ülkeden başvurular aldık. 2015'te 51 öğrencimiz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla ilgili konularda araştırma yapmak üzere burslandırıldı. Yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası olmak üzere üç düzeyde verilen burslarla ilgili 2016 için yakın zamanda ilana çıkacağız. Yüksek lisansta 500, doktorada 750 ve doktora sonrası için bin avro aylık burs veriyoruz."

Bursların, yurt dışındaki vatandaşların bulundukları yerlerde daha etkin hale getirilmesi ve yerinde güçlendirilmesi prensibine bağlı kalınarak belirli alanlarda verildiğinin altını çizen Bülbül, "Türkiye'nin birikimini yabancı ülkelere taşıyacak alanlardaki çalışmalara burs vermiyoruz. Bırakalım bu birikime talip olan ülkeler desteklesin, fon aktarsın" dedi.

Bin Suriyeli öğrenciye aylık bin 200 lira burs

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonundan sağlanan kaynakla 2016'da bin Suriyeli öğrencinin, burs ve barınma yardımı olarak aylık bin 200 lirayla destekleneceğini ifade eden Bülbül, bu çalışma nedeniyle bir takım eleştiriler aldıklarını kaydetti.

Bülbül, "Burslar neden Suriyelilere veriliyor?" eleştirisine cevaben projeyi AB'den gelen fonlarla yürüttüklerinin altını çizerek şunları dile getirdi: "Suriye için yapılan insani yardımlar, bizim ahlaki, insani ve komşuluk gereği görevimiz. Geleceğin Suriyesini inşa edecek insanları yetiştirmemiz gerekiyor. Bu yıl, AB'nin Suriyeliler için aktardığı fonlardan böyle bir burs programı başlattık. Bu konuda eleştiriler de aldık. Bazen 'Türk öğrencilerine neden verilmiyor da Suriyelilere veriliyor?' gibi tepkiler alıyoruz. AB'nin Suriyeliler için tahsis ettiği fonlardan oluşturulan bir proje."

- "182 ülkeden Türkiye'de eğitim için başvuru alıyoruz"

Bülbül, YTB'nin aynı zamanda Türkiye'de okumak isteyen uluslararası öğrencileri üniversitelere yerleştiren, onlara barınma ve burs imkanı veren bir kuruluş olduğunu belirterek, Türkiye'de eğitim almak için başvuruda bulunan uluslararası öğrencilerin sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Bülbül sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'de eğitim almak için başvuruda bulunan yabancı öğrenci sayısı, birkaç yıl öncesine kadar 8-10 bin civarındayken 2015'te, 182 ülkeden 155 bin kayıt aldık. Bunlardan 95 bini tamamlanmış başvurular. Benim öğrencilik yıllarımda, Türkçe bir bilim dili olabilir mi diye tartışılırdı. Bugün geldiğimiz noktada bırakalım bu tartışmayı, yabancılar Türkiye'de ve Türkçe'de geleceklerini arıyorlar. 182 ülkeyi saymıyorum. Geriye, Kuzey Kore gibi online başvuru imkanının olmadığı 10 ülke kalıyor. Tüm dünyadan başvuru alıyoruz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.