banner

Liderler neden çabuk yaşlanıyor?




Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Jena: "Liderler, ulusal öncelikleri, doğru beslenme ve egzersiz yapma gibi kişisel önceliklerinin üstünde tutuyor. Aynı zamanda, ülkeyi yönetme stresi, saçlara ak düşmesini, cildin kırışmasını hızlandırabiliyor"
liderler_bilimBilim adamları, ülkeyi yönetme stresinin, liderlerin daha hızlı yaşlanmasına ve ömürlerinin yaklaşık üç yıl kısalmasına yol açtığını ileri sürdü.
Bilim adamları, aralarında İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve ABD'nin de bulunduğu 17 sanayileşmiş ülkede devlet ve hükümet başkanlarının görevden ayrıldıktan sonra ne kadar yaşadığını araştırdı. Elde edilen sonuçlar, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer kişilerin ortalama yaşam süresiyle karşılaştırıldı.
Gelişmiş ülkelerden 279 devlet ve hükümet başkanıyla ilgili verilerin incelendiği, "British Medical Journal" dergisinde yayımlanan araştırma, iktidarın, insan ömründen neredeyse üç yıl çaldığını ortaya çıkardı.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Anupam Jena, "Liderler, ulusal öncelikleri, doğru beslenme ve egzersiz yapma gibi kişisel önceliklerinin üstünde tutuyor. Aynı zamanda, ülkeyi yönetme stresi, saçlara ak düşmesini, cildin kırışmasını hızlandırabiliyor" ifadesini kullandı.
Araştırma, ABD başkanlarının mevkidaşlarına oranla daha şanslı olduğunu ve biraz daha uzun yaşadığını gösterdi.
ABD Başkanı Barack Obama, kısa süre önce Kanada'da başbakan seçilen, kendisinden 10 yaş küçük Justin Trudeau'ya iktidarın yaşlanmayı hızlandırdığı uyarısında bulunmuş ve saçını boyamasını önermişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.