banner

Devrim niteliğinde bir proje ve özel okullar




Hami Koç - Eğitimci-Sosyolog

hami_koc_sporGençlik ve Spor Bakanı Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz Bey yaklaşık bir yıl önce bizleri Ankara’da çok önemli bir toplantıya davet etti. Özel Öğretim Kurumları, diğer STK başkanlarımız ve ÖZKURBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Âdem Yıldırtan Bey’le katıldığım toplantıda çok önemli bulduğumuz, “Bilhassa ortaokul ve lise seviyesindeki bütün gençlerin bilimsel verilerle taranarak kabiliyet ve becerilerine göre uygun bir spora yönlendirilmesi, gençlerin bu spora yatkınlıkları tespit edildikten sonra Spor Bakanlığı merkezlerinde bu gençlerin yetiştirilerek dünya çapında sporcu olmalarının gerçekleştirilmesi, aynı zamanda eğitimlerini de ortaokul ve lise seviyesinde özel öğretim kurumlarından, ardından da vakıf üniversitelerinden almalarının sağlanması.” projesinin detaylarını dinledik.
Halis Bey, Bakanlık olarak gerçekleştirmek istedikleri bu projenin bütün detaylarını bizlerle paylaştı. Biz de böyle bir projenin ülke gençliği için çok önemli olduğunu, bu ve buna benzer lokal proje çalışmalarını son 20 yılda arkadaşlarımla hayata geçirdiğimizi; bunun neticesinde Türkiye ve dünya çapında yıldız sporcuların yetiştiğini ifade ettik. Ayrıca bu projenin diğer gençlerimize spor alışkanlığının kazandırılması, onların arzu ettikleri ve kabiliyetlerine uygun bir spor dalı ile meşgul olurken hayatlarını daha da anlamlandıracaklarını ve belki çok önemli bir husus olarak da kötü/istenmedik meşgale ve alışkanlıklar yerine, gençlerimizin vücut ve ruh sağlığı için önemli bir kazanım içinde olacaklarını net bir şekilde ifade ettim. Ayrıca imkânlarımız dâhilinde her türlü desteği verebileceğimizi de belirttim.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da ifadeleri ile devrim niteliğinde bu projeyi benim de davetli olduğum programda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde evvelki ay kamuoyu ile paylaştı. Bu projenin en önemli ortağı; okullar, kurslar ve vakıf üniversiteleri olarak özel eğitim-öğretim kurumlarıdır. Birçok ülkede benzeri uygulama ile çok başarılı sonuçların alındığını biliyoruz. Uzun yıllar eğitim sektöründe yaptığım yöneticilik sırasında yüzlerce başarılı gencin yetişmesine destek olduk. Bunların neticesinde de Türkiye rekorları yanında, Balkan, Avrupa, dünya rekorları ve şampiyonlukları yaşadık. Şimdi ise bizleri motive eden bu başarılar sayesinde ülkece çok daha büyük hedefler koyduk ve inşâallah bu hedeflere hep beraber adım adım ulaşacağız.
Bütün Türkiye’de bilimsel tarama ile tespit edilecek 4.000-8.000 arasındaki kabiliyetli genci yetiştirmek için iki önemli şey hedefleniyor:
           1- Daha ortaokul çağlarında tespit edilen bu öğrencilerle dünya çapında başarılı sporcular yetiştirmek
           2- (Bu belki birincisinden daha önemli.) Böyle bir rüzgârla ülkemizdeki bütün gençlerimizi daha çok sportif faaliyet ve etkinliklerle buluşturarak zararlı alışkanlık ve ortamlardan korumak. Böylece sporcu ahlakı ile öğrencilerimizin karakter ve davranışlarında olumlu gelişmelerin sağlanması ve yerleşmesi söz konusu olacaktır.
Burada önemli bir ayrıntı ise Sayın Spor Bakanı’mızın da ifade ettiği gibi devrim niteliğindeki bu projenin akademik tarafının öncelikle özel öğretim kurumlarınca karşılanması fikridir. Bu da hakikaten çok mühim.
Geçen ay Gençlik ve Spor Bakanlığının konferans salonunda gerçekleştirilen Protokol Töreni öncesinde Sayın Spor Bakanı’mızla dar kapsamlı bir toplantı yaptık. Bu toplantıda, kendilerinin de kabine üyesi olması hasebiyle kendilerine, “Çok stratejik ve önemli bir husus yerine getirilirse bu proje hedefine ulaşır. Kazanan da gençliğimiz ve tabii ki ülkemiz olur. Bunun için de özel öğretim kurumlarına ait okullara ve kurslara; millî sermaye olan hazır dersliklerinin bir an önce gerekli adımların atılıp şartların da oluşturulmasıyla 2 milyon üzerinde özel okul, 2 milyon civarında da özel öğretim kursları olmak üzere toplam 4 milyon öğrenci akışı gerçekleştirilmelidir. Böylece eğitim-öğretim işlerini en iyi şartlarda yerine getirmeye çalışan bu kurumlar, seçilecek bu öğrencilerimize çok daha fazla hizmet verebilecektir.” şeklinde arz ettim.
Diğer STK başkanları ve her birimiz başkanı olduğumuz dernekler adına olmak üzere, ben ÖZKURBİR ve CEO olarak görev yaptığım Doğru Cevap Eğitim Kurumlarının yüze yakın şubesi adına Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Muharrem Kasapoğlu ile törenle tarihî protokolü imzaladık. Bu proje bile, başlı başına özel öğretim kurumlarının önemini ve kıymetini anlatmaya yeterlidir.
Bu çok önemli projenin başta bütün gençliğimize ve ülkemize çok ama çok faydalı olmasını canıgönülden arzu ederken imzaladığımız bu protokolün; ülkemize, gençlerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ederim.     

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.