banner

Eğitimde normalleşme adımları hız kazanıyor




Hami Koç / Eğitimci - Sosyolog 

hami_koc_dogru_cevap16 Mart’tan itibaren, Covid 19 virüsü sebebiyle ülkemizde ve dünyada pandemi sürecinin başlaması neticesinde ülkemizdeki bütün eğitim-öğretim kurumları iki hafta süreyle yüz yüze öğretime ara verdi. Ardından nisan ayındaki bir haftalık ara tatilinin öne alınması ve önce bir hafta olarak açıklanan, sonra da uzatılan şekli ile yüz yüze eğitim öğretime 2019-2020 yılı için tamamen ara verildi. Eğitim kurumlarının aynı hizmetleri öğrencilerine uzaktan eğitimle on-line olarak yapmasına Millî Eğitim Bakanlığınca karar verildi. Bu açıklamayı da Sayın Cumhurbaşkanımız yaptı ve böylece okullarda bu dönemin yüz yüze eğitimi son buldu. 

Son birkaç gündür, Bakanlık yetkililerimizin açıklamaları doğrultusunda bazı gelişmeler oldu. Bu gelişmeler ve bunlara olan yorumlarım aşağıdadır: 

1- Okul öncesi özel öğretim kurumları (Aile Bakanlığına bağlı yuvalar, müstakil anaokulları ve bir okulun bünyesindeki ana sınıfları) 1 Haziran itibariyle -şart koşulan hijyenik ve diğer hususları yerine getiren kurumlar- öğrencilerine hizmet vermeye başladı. Bence bu geç kalınmış bir karardı. Mesela Almanya’da bu pandemi sürecinde okul öncesi öğretim kurumları ve ilkokullar, öncelikli olarak sağlık çalışanları ve güvenlik görevlilerinin çocukları başta olmak üzere bu süreçte kritik görev yapan meslek gruplarının çocuklarına açıktı. Böylece bu kurumlar önemli bir ihtiyacı ve görevi ifa etti. Bizde de böyle olabilirdi. Buna rağmen bu kurumların haziranın başında da açık olması önemli bir gelişmedir. 

2- Özel okullar, resmî okullarda olduğu gibi 19 Haziran’a kadar uzaktan eğitimle öğrencilerine hizmet vermeye devam edecek. Ancak arzu eden özel kurumlar, yaz etkinlikleri ve sportif faaliyetleri çerçevesinde -tabii ki gerekli şartları yerine getirerek- 1 Haziran’dan itibaren, okullar açılana kadar öğrencilerine hizmet verebilecek. Ayrıca özel okullar, velilerin talebiyle isteğe bağlı olarak Ağustos sonunda ve Eylül başında telafi eğitimi yapabilecek. Bu arada iftiharla belirtmem gerekir ki özel öğretim kurumlarının büyük çoğunluğu uzaktan öğretim çalışmalarını yaklaşık 2.5 aydır çok başarılı bir şekilde sürdürüyor. Bu durum, millî eğitime önemli hizmet veren özel kurumların hem kendilerine hem de resmî kurumlara ciddi örnek teşkil etmesi bakımından çok önemli bir kazanımdır. Ayrıca Bakanlığımızın bu sürede EBA’yı ve hizmet sunduğu diğer internet tabanlı eğitim imkânlarını özel okullara da sunması çok önemli bir kazanç olmuştur. Hareket kabiliyeti yüksek olan özel kurumların böylece Bakanlığımızın bu teknik birimlerine ayrıca katkı sağlayacağı da şüphesizdir. 

3- 1 Haziran itibariyle çeşitli kursların, kursiyerlere ve öğrencilere yine şartlarını yerine getirerek yüz yüze eğitim ve öğretimine izin verilmesi çok önemli.

Öğretim kurslarının da açık olup öğrencilere motivasyon hizmeti ve ders takviyesinde yüz yüze hizmet verebilmesi yerinde bir karar oldu.

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde okullarından yüz yüze hizmet alamayan birçok öğrenci kurslarda bazı hizmetleri alacak. Kurslarda hiç olmazsa haziran sonundaki sınavlar öncesinde haftanın bazı günlerinde bile olsa öncelikli olarak motivasyon ve rehberlik hizmeti alabilmenin sağlanması, öğrenciler için önemli bir imkân olmuştur.

Özel okullar için beklenen yeni bir adım da isteyen öğrencilere gerekli destek ve hizmetin verilebilmesi için sınav gruplarına (8. ve 12. sınıflar) 2-3 hafta da olsa okullarında hizmet alabilmenin önünün açılmasıdır.

 

 

Bu gelişmeler ve şartlar çerçevesinde önümüzdeki günlerde özel öğretim kurumlarını yorumlamaya devam edeceğiz.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.