Yardımcı kitap bir ihtiyaçtır
- Ayrıntılar
- Kategori: Röportaj
- Salı, 19 Kasım 2013 08:33 tarihinde oluşturuldu
Eksen Yayıncılık Pazarlama Koordinatörü Engin Turan, yardımcı kitabın bir ihtiyaç olduğunu ve bu sebeple alınmasının engellenemeyeceğini söylüyor.
Eksen Yayıncılık Pazarlama Koordinatörü Engin Turan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın öğretmenlere ve velilere yönelik söylediği “yardımcı kitap almayın, aldırmayın” açıklamasına ilişkin görüşlerini aktardı. Eksen Yayıncılığın ürünleri ve pazarlama stratejisini de konuştuğumuz Turan, yardımcı kitabın bir ihtiyaç olduğunu ve bu sebeple alınmasının engellenemeyeceğini söylüyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmenleri “yardımcı kitap aldırmayın” ve velileri de “yardımcı kitap almayın” diye uyardı. Siz, bakanın bu sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın son yaptığı açıklama eğitim yayıncılığına karşı bir tehdittir. Bundan yayıncılardan çok öğretmenler ve öğrenciler zarar görecek. Bizim gibi işini doğru, dürüst ve ahlaklı yapan yayıncıları da kapsayan bir engellemenin olmaması lazımdı. Her sektörde olduğu gibi yayıncılık sektöründe de işini kötü yapanlar var. Onlar eğitim yayıncısından çok pazarlamacı edasıyla işlerini yapıyor. Bakanlığın getirmiş olduğu yasak da bu zihniyetteki yayıncılara yönelik. Maalesef kurunun yanında yaşta yanıyor, işini doğru yapan bizler de etkileniyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı, her sene öğrencilere ücretsiz kitap dağıtıyor. Dışarıdan ihale yoluyla satın alınan bu kitaplar, ne yazık ki içerik açısından sınav sistemine uygun değil. Eğitim süreçlerimizin içinde birçok sınav var. Bunlardan biri TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş)… Bu sisteme göre çocuklar, 8. sınıfta 6 dersten 6 ayrı sınava giriyor. Bu sınavların içeriğinde ise çoktan seçmeli sorular yer alıyor. Yani bakanlığın öğrencilere ücretsiz dağıttığı kitaplardaki klasik sorular yok!
Klasik sorulardan oluşan kitap basıyorsunuz, okullarda okutuyorsunuz, ama çoktan seçmeli sorularla sınav yapıyorsunuz. Burada bir çelişki var. Aynı şekilde YGS ve LYS sınavlarında da çoktan seçmeli sorular yer alıyor. Bu sınavlar çocukların geleceği açısında çok önemli. Zordan kolaya doğru eleyici sorulardan oluşan sorular soruluyor. Örnek verecek olursak; 1 milyon 900 bin öğrenci giriyor ve sadece 200 bini iyi bir üniversiteye giriyor. Dolayısıyla 1 milyon 700 binin elendiği zor bir sınav bu. Bu sebeple öğrencilerin sadece bakanlığın verdiği kitaplarla yetinmesi mümkün değil. Konuyu öğrenme açısından yeterli olabilir belki bu kitaplar, ancak sınav kazanmak için yeterli değil. Çünkü öğrencinin konuyu öğrendikten sonra öğrendiğini pekiştirmesi için ek kaynağa ihtiyacı var. Bunun sayısı bir ya da daha fazla olabilir. Kitap sayısının çokluğu öğrencinin kapasitesine bağlıdır. Veli, çocuğundaki eksikliği görür ve gider yardımcı kitap alır, bunu yasaklayamazsınız!
Yardımcı kitap öğrenciyi geliştiren bir şey; gerileten bir şey değil. Çocuğu geliştiren bir yardımcı kitap almak veliyi fakirleştirmez. Dolayısıyla yardımcı kaynakları çocuklara sağlamanız lazım. Bu bir ihtiyaçtır. Reel bir araştırma yapıldığında, bir nabız yoklaması yapıldığında ciddi bir ek kaynak ihtiyacı olduğunu bakanlıkta görüyor; ancak siyasi sebeplerle “öğrencilerimizin ek kaynağa ihtiyacı yok” deniliyor. Biz yardımcı kitaplar hazırlayarak, değişik ve çok soru tarzlarıyla öğrencinin konuyu pekiştirmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi, eğitim süreçleri sadece öğrenmeden oluşmuyor. Ödev, tekrar, pekiştirme ile birlikte ölçme ve değerlendirmeden oluşuyor. Ölçme değerlendirme olmadan eğitim sistemi olmaz. Bizim de çıkardığımız ürünler yardımcı kaynak ürünler ve ölçme-değerlendirme ürünleri… Bu açıdan bizler bir boşluğu dolduruyoruz.
ÖĞRETMENLERİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRICI ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Öğretmenler sizden ne tür çalışmalar bekliyor?
Öğretmenin işi öğretmek ve bu çok zor... İşlerini kolaylaştıracak bir ürün istiyor öğretmenler.
Mesela öğretmenler çocuklara okuma yazma öğretirken birtakım sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunu giderecek bir çalışma bekliyorlar bizden. Örneğin; “çocuklar aileleriyle de çalışsın” diyorlar. Bunun sonucunda ‘Ailemle Çalışıyorum’ diye yardımcı kaynak ortaya çıkıyor. Sonrasında öğretmenler öğrencilerine bu yardımcı kaynak kitaptan aileleriyle çalışmaları için ödev veriyor.
Bunun dışında harfler ve matematik öğretimi de öğretmenlerin en çok zorlandıkları nokta. Bu zorlukları giderici çalışmalara da imza atıyoruz.
Ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç çeşit ürününüz bulunuyor ve en çok hangi ürünleriniz tercih ediliyor?
Binin üzerinde ürünümüz var. Eksen Yayıncılık olarak, üniversite hazırlık ve lise hazırlık kitaplarıyla piyasaya girdik. Bu sebeple bu alanda kendimizi biraz daha geliştirdik. Bu tecrübelerimizi daha sonra 5-8 dediğimiz ortaokula hitap eden ürünlerimize aktardık. Lise ve üniversite hazırlık ürünlerimizde “kavramsal daire modeli” diye bir modelleme yaptık ve bu büyük beğeni topladı. Aynı şekilde 5-8 ürünlerinde “kazanım denetleme modeli” yaptık, o da büyük beğeni topladı. Bu yıl 1-4 dediğimiz ilkokula yönelik çalışkan serisini çıkardık. Liseye yönelik 9-12 ürünlerimiz ise devam ediyor. Bunun dışında “Test Okul” yayınlarımız var. Özel okulu merkeze alarak devlet okullarını da yayılabilecek bir sistem yapıyoruz. Özel okulların sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla bu okulların konseptine uygun yardımcı kitap ihtiyacı belirdi. Biz de 2 sene önce “Test Okul” yayınlarını çıkardık ve çok ilgi gördü. Test Okul’u yapan ilk yayıncı biziz.
Ürünlerimizin her birinin bir hikayesi vardır, kurgusuz bir ürün çıkarmıyoruz. Ayrıca ürünlerimizin çocuk pedagojisine uygun olmasına da dikkat ediyoruz. Bunun için ürünlerimize rehberlik ve çocuğu gülümsetecek unsurlar ekliyoruz. Mesela konuyla ilgili küçük bir hikaye anlatıyoruz. Böylece çocuk farkında olmadan soru çözerken konuyu öğreniyor.
Yayınlarımızı oluştururken öğretmenlerimize diyorum ki; “Siz, Hakkari’deki bir öğrenciye de öğretmenlik yaptığınızın farkında mısınız? Hakkari’deki bir çocuğun sizin gibi nitelikli bir öğretmenden ders alma şansı yok. Bu öğrenci sizin anlattığınız bir konuyu okuyor ve soru çözüyorsa siz onun öğretmenisinizdir.” bu sorumlulukla da yazıyor öğretmenlerimiz.
Bu yıl çalışkan serisini çıkardığınızı söylediniz. Bu yıl çıkardığınız başka yeni ürünleriniz var mı?
Okul öncesine yönelik bir ürün çıkarmayı planlıyoruz, ama bu yıl değil. Bu yıl çalışkan serisini biraz daha geliştirmek için çalışacağız. Çalışkan yayınlarının bir yardımcı kaynak olmanın ötesinde çocuk kültür yayınlarını da içermesini istiyoruz. Hikaye ve masal kitapları gibi. Çalışkan yayınları ileriki zamanlarda daha renkli ve çeşitli ürün yapılarıyla karşımıza çıkacak.
Ürünlerinizin fiyatları ne kadar? Aile bütçesini zorlayıcı mı yoksa ekonomik mi?
Öğrenci yaprak test alıyorsa 1 TL ye de alabilir, kitap alıyorsa sayfa sayısına, boyutuna göre değişir. Eksen Yayınları ne ucuz ne de pahalıdır. Dolayısıyla velinin bütçesini zorlamaz.
Eksen yayıncılık olarak takip ettiğiniz pazarlama stratejisi nedir?
Nitelikli ürün ve uygun fiyat bir araya gelince alıcı buluyor. Bu sebeple son 3 yıldır dershanelerin yayın ihtiyacını karşılamada sektörde lider pozisyona geldik. Bunu perakende sektöründe de devam etmek istedik ve o alanda yatırımlar gerçekleştirdik. Yatırımlarımız neticesinde geldiğimiz nokta oldukça olumlu. Bu noktaya gelmemizde pazarlama stratejilerimizin etkisi büyük. Pazarlama stratejilerimiz içinde ürün stratejisi ve fiyat stratejisi yer alıyor. Ayrıca organizasyon şeklimizi pazarlama stratejilerimizin içine dahil edebiliriz. Türkiye’nin 7 bölgesinde bayilerimiz var. Neticede çıkardığımız bir ürünü tüm Türkiye’de anında pazarlayacak güce sahibiz. Fuarlar da yine ürünlerimizi tanıtmak ve hedef kitleyle buluşmak için tercih ettiğimiz bir tanıtım faaliyeti. Bunun dışında aslında en önemli pazarlama stratejimiz tavsiye üzerine kurulu. Öğretmenler yayınlarımızı çok beğeniyor ve tavsiye ediyorlar.
YARDIMCI KİTAP VE DERSHANE OLMADAN ÜNİVERSİTE KAZANILMAZ
Dershanelerin kapatılacak olması yardımcı kaynak kitap yayıncılığını da etkileyebilir mi?
Dershanelerin kapatılacak olması yardımcı kaynak kitap yayıncılığını etkilemez. Dershaneler kendi öğrencisine satın aldığı yardımcı kitapları ücretsiz olarak sunuyordu. Dershaneler kapatıldığında veliler, bu kitapları tedarik edebilirler. Dolayısıyla yardımcı kaynak ihtiyacı devam edecek. Dershaneleri kapatabilirsiniz, ama özel ders ve ekstra çalışma ihtiyacını kaldıramayacağınız için yardımcı kitap alımına da son veremezsiniz.
Dershaneler ve yardımcı yayınlar sosyal açıdan eşitlik sağlar. Çünkü Türkiye’de gelir dağılımları adil değil. Gelir düzeyi çok yüksek olan kesim özel derslerle, ekstra çabalarla çocuklarını eğitir. Ancak fakir bir ailenin çocuğu, yardımcı kitap almadan test çözmeden, özel ders almadan, dershaneye gidemeden nasıl üniversite kazansın, kazanamaz.
Yardımcı kitap öğrenciyi geliştiren bir şey; gerileten bir şey değil. Çocuğu geliştiren bir yardımcı kitap almak veliyi fakirleştirmez. Dolayısıyla yardımcı kaynakları çocuklara sağlamanız lazım. Bu bir ihtiyaçtır.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
DAS Akademie Yeni Eğitim Öğretim Yılına Hazır
-
Yabancı Dil Eğitiminde Yükselen Trend: Almanca
-
Kandilli Koleji Kariyer alanında öğrencilerine yol gösteriyor
-
EN ÇOK İZLENEN İLK 10 SİNEMA FİLMİ BELLİ OLDU
-
YABANCI DİL ÖĞRENİMİNDE 50 KRİTİK SORU
-
Burundan uygulanan sprey aşının insan deneylerine başlanıyor
-
23 yıldır öğrenci ve öğretmenlerin yanında Sadık Uygun Yayınları
-
Okul Tasarımcısı okul duvarlarını yeniden canlandırıyor
-
Uzay Kampı Türkiye, çocukların kendilerini ve dünyayı tanımalarını sağlıyor
-
Boş duvarlar Okul Tasarımcısı ile hayat buluyor