Yeni nesillere unutulan değerlerimizi keşfetmeleri için fırsat yaratıyoruz
- Ayrıntılar
- Kategori: Röportaj
- Çarşamba, 24 Ocak 2018 13:50 tarihinde oluşturuldu
Forte Kültür Sanat Akademi, ortaya koyduğu çalışmalarla okulları yaşayan alanlara dönüştürüyor. Kültür sanat aktivitelerinin sonucunda öğrencilerin özgüveni yüksek, çevresine karşı duyarlı, algıları açık ve sosyalleşme yolunda pozitif şekilde ilerlediklerini görmelerinin kendileri için guru kaynağı olduğunu belirten Forte Kültür Akademi Kurucu Genel Müdürü Okan Gürbüz ile eğitim kurumlarına verdikleri hizmetler hakkında konuştuk.
Forte Kültür Sanat Akademi nasıl kuruldu, marka hakkında bilgi verebilir misiniz? Bir mühendis olarak kültür – sanat alanında çalışmayı neden tercih ettiniz?
Aslında konservatuvar bölümü okumak istiyordum ancak ülkemizde kültür sanatın durumu o zamanlarda da çok farklı değildi. Konservatuvarlardan mezun olanların büyük bir kısmı kendi işi yerine başka bir isle uğraşıyordu çünkü kendi alanlarında gönüllerine ve zihinlerine uygun kaliteli iş bulamıyorlardı. Konservatuvar okuyarak ilerleyemeyeceğimi ya da şu anda yaptığım kadar kültürün ve sanatın içinde olamayacağıma inanmak durumunda kaldım ve mühendislik bölümünü tercih ettim. Mesleğimi ve okulumu severek okusam bile içimde hep sanat alanında farklı işler yapma heyecanı ve hayali vardı.
Zaten lise yıllarımdan itibaren kültür ve sanatın içinde oldum. Ülkemi ve kültürümü pek çok ülkede temsil etme fırsatı buldum. Bu süre içerisinde yıllarca bu alanlarda yapılan işleri izledim, inceledim ve gözlemledim. 22 yıllık kültür ve sanat hayatımın içerisinde yapılan kaliteli işleri yakından izleme fırsatı buldum. Bunun yanı sıra özellikle kendi kültürümüz için yapılan çarpık işleri ve kültür ve sanat alanındaki eksiklikleri de gözlemleme şansım oldu. Tam da bu noktada hayata geçirdiğimiz oldukça özel ve geleneksel bir kültür projesi ile birlikte 2015 yılında Forte Kültür Sanat Akademi’yi kurduk. Bu önemli başlangıçtaki en büyük motivasyonumuz bu ülke için gerçekten fark yaratacak bir kültür sanat akademisi kurabilme idealiydi.
FORTE BİR KÜLTÜR SANAT FABRİKASI GİBİ İŞLİYOR
Forte Kültür Sanat Akademi'nin faaliyetleri nelerdir, diğer sanat akademilerinden farkı nedir? Eğitim kurumlarına sunduğunuz hizmetler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Forte Kültür Sanat Akademi’yi kurmak için harekete geçtiğimizde her ne kadar bu alanda ciddi tecrübelerimiz olsa bile kuruluş amacı, kurumsal yapısı, işleyişi ve kalite standartları ile daha önce denenmemiş bir işe girmenin tedirginliğini yaşadık.
Halihazırda ülkemizde çok değerli, donanımlı ve kaliteli sanat akademileri vardı. Bu akademiler arasında yerimizi alabilmek için bizim de farklı bir yaklaşıma sahip olmamız gerektiğini biliyorduk. Bu farkı yaratmak için varlıklarını ve desteklerini her daim hissettiğim büyüklerim, dostlarım ve hayal arkadaşlarımla birlikte çalışmalarımıza başladık.
Forte Kültür Sanat Akademi bugün adeta tam kapsamlı bir kültür sanat fabrikası gibi işliyor; uzman eğitmenlerimiz ve kültür sanatın içinden gelen kadromuz ile eğitim kurumlarında eksik görülen kültür ve sanat eğitimini tamamlıyoruz, kurumsal firmalara marka değerlerini artıracak etkinlikler tasarlıyoruz, gösterilerimizle daha fazla insanı sahne sanatlarının büyüleyici dünyasıyla tanıştırıyoruz, atölye ve saha çalışmalarımızla yeni nesillere unutulan değerlerimizi keşfetmeleri için fırsat yaratıyoruz ve en önemlisi alanındaki en iyi eğitmenler ile fark yaratacak ve özgün projeler ortaya koyuyoruz. Üstelik bunları sadece bir ilde değil Türkiye’nin ve Dünya’nın her noktasında yapıyoruz.
OKULLARA KÜLTÜR SANAT ÜSSÜ KURUYORUZ
Bir okula yönelik faaliyetleriniz planlarken nelere dikkat ediyorsunuz?
Öncelikle eğitim kurumlarına uzman kadromuz ile ziyaret düzenliyoruz ve kurumda ciddi mesai harcıyoruz. Gerekiyorsa günlerce kurumun yapısını analiz ediyoruz. Hangi kesime hitap ediyor, veli profili nedir, öğrenci profili nedir gibi pek çok alanda gözlemler yapıyoruz. Halihazırda kurumda kültür sanat alanında görev yapan öğretmen kadrosu ile kendi alanlarında uzman eğitim koordinatörlerimiz eşliğinde görüşmeler yapıyoruz. Aslında kurum içerisinde bir nevi kültür sanat üssü kuruyoruz. Bu üssün hem kurum yönetimi, öğretmenleri velisi hem de öğrencilerine karşı sorumluluğu olduğunu bilerek görüşmeler yapıyoruz. Velilere anket yaparak mevcut durumu detaylıca analiz ediyoruz ve eksikleri çıkartıyoruz. Akabinde çıkarttığımız raporu kurum yönetimine sunuyoruz. Ortak akıl ve kararlarla gerekiyorsa öğretmen değişiklikleri, ders planlaması, yıllık aktivite planlaması ve projeler hususunda görüşlerimizi sunuyoruz.
Gerçekleştirdiğiniz çalışmaların okul atmosferine katkıları nelerdir, çalışmalarınızın kurum ve öğrenciler üzerine yansımaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Günümüzde artık okullar kampüs olarak adlandırılıyor. Ben, bir kampüsün yaşam alanı yani yaşayan bir alan olması gerektiğine inanıyorum. Aslında Forte Akademi benim bu düşüncemi kültür ve sanatla gerçekleştirmek için çalışıyor. Yaptığımız proje ve kurslarda velisinden idarecisine, öğrencisinden öğretmenine kadar herkesin o işin ya da aktivitenin içinde olmasını sağlıyoruz. Bu durum eğitim kurumunun içerisindeki herkesin birbirine daha da yakınlaşmasını ve mesafelerin aradan kalmasını sağlıyor.
Okulların koridorlarından keman, piyano, gitar seslerinin yayılmasını sağlıyoruz. Yaşayan okullar ve nefes alan alanlar oluşturuyoruz. Elbette bunların öğrenciler üzerinde oldukça önemli etkileri oluyor. Özgüveni yüksek, çevresine karşı duyarlı, algıları açık ve sosyalleşme yolunda pozitif şekilde ilerlediklerini görüyoruz. Yaptığımız sahne projeleri ile bazen velilerin bile kendi çocuklarının neler başardıklarını hayretler içerisinde seyrettiklerine şahit oluyoruz. Aslında benim en büyük haz duyduğum nokta burası. Kurumlar için ortaya koyduğumuz tüm çalışmaların sonunda veli, öğrenci ve idarecilerin yüzlerindeki mutluluk ve heyecanı görünce çok mutlu oluyorum ve ekibimle bir kez daha gurur duyuyorum.
Bence kültür ve sanat faaliyetleri insanları bir anda kaynaştırabilen sihirli bir dokunuş… Birbirini hiç tanımayan öğrencilerin bir kültür sanat projesinde görev aldıklarında bir anda nasıl bir etkileşim, sinerji ve samimiyet içerisine girdiklerini görebiliyorum.
ANADOLU RÜYASI
Eğitim kurumlarına yönelik ürettiğiniz çalışmalarınızdan örnekler verebilir misiniz?
Kuruluşumuzdan bu yana 2 yıl geçmesine rağmen hacmi çok yüksek projelere imza attık. Bunlarından en önemlisi eğitim kurumları içerisinde en geniş planlamaya sahip geleneksel kültür projesi olan Anadolu Rüyası projesidir. Türkiye’nin her noktasında lise ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerle hayata geçirdiğimiz bu değerli proje kapsamında öğrencilerimize geleneksel kültür dersi verdik. Bu ders kapsamında geleneksel kostüm, geleneksel müzik, geleneksel dans ve geleneksel yaşam alanlarında eğitimler sunduk. Temel amacımız; geleneklerini bilen ve sahip çıkan sosyal bir nesil yetiştirme çabasıydı. Her yıl farklı bir tema dahilinde Türkiye’nin farklı noktalarında eğitim alan öğrencilerimizi İstanbul’da bir araya getirdik. 2 günlük ortak prova ile Türkiye’nin en özel işlerinden birisine imza attık. Geleneksel Anadolu motiflerini sahne sanatıyla harmanlayarak 2 yılda 500 dansçımız ve 80 müzisyenimiz ile 4.000 kişiye unutulmaz anlar yaşattık.
Bu önemli projenin yanı sıra hafta kurslarımız ile Türkiye’nin her noktasından okul öncesinden lise son sınıfa kadar eğitimler sunduk ve halen sunmaya devam ediyoruz.
2018 yılında Anadolu Rüyası’nın yanı sıra yine çok özel bir kültür sanat projesini sahneleyeceğiz.
FORTE KÜLTÜR SANAT AKADEMİ EĞİTİM KURUMLARINA NASIL BİR HİZMET SUNUYOR?
Okul içinde gerçekleştirdiğiniz çalışmaları biraz daha detaylandırabilir misiniz? Yaptığınız çalışmalar nelerdir?
Belirttiğim gibi bizim öncelikli hedef kitlemiz eğitim kurumları… Yeni sınav sisteminin değişmesi, dershanelerin okullaşması gibi pek çok önemli gelişmenin neticesinde eğitim kurumlarında kültür sanat alanında ciddi bir boşluk olduğunu gördük. Okulların kaliteli öğretmen istihdamından, sanat alanlarının fiziki yapılarına kadar pek çok konuda uzman desteğine ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Bu noktada Forte Akademi olarak eğitim kurumlarına alanında uzman öğretmenlerin yönlendirilmesi, bu öğretmenlerin insan kaynakları süreçleri, müzik, görsel sanatlar, yaratıcı drama, dans gibi aktivite alanlarının tasarımları, enstrüman ve materyal tedariği gibi konularda hizmet sunuyoruz. Bunların yanı sıra eğitim kurumlarına katma değer sağlayacak yaz ve kış okulları kapsamında müzik, enstrüman, dans, yaratıcı drama, görsel sanatlar, geleneksel el sanatları kursları, yurt içi ve yurt dışı organizasyonları, saha çalışmaları, aile içi atölye çalışmaları gibi pek çok sürecin baştan sona tüm operasyon ve organizasyonlarını üstleniyoruz.
Akademik anlamda oldukça donanımlı eğitim veren kurumların kültür ve sanat eğitimlerini de ideal seviyeye ulaştırmak için çalışıyoruz. Okul öncesi dönemden lise son hatta üniversite seviyesine kadar her yaş grubu için hazırladığımız programlarla kalıcı ve fark yaratacak projeler geliştiriyoruz. Öğrencilerin kariyer planlamasını da doğru şekilde yapmasına yardımcı oluyoruz. Sanatsal yönü kuvvetli öğrencileri keşfederek onların güzel sanatlar veya konservatuvarlara hazırlanmasını sağlıyoruz. Uluslararası alandaki partnerlerimiz sayesinde bu öğrencilerin yurt dışında eğitim almalarına yardımcı oluyoruz.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İLGİLİ HABERLER
-
DAS Akademie Yeni Eğitim Öğretim Yılına Hazır
-
Yabancı Dil Eğitiminde Yükselen Trend: Almanca
-
Kandilli Koleji Kariyer alanında öğrencilerine yol gösteriyor
-
EN ÇOK İZLENEN İLK 10 SİNEMA FİLMİ BELLİ OLDU
-
YABANCI DİL ÖĞRENİMİNDE 50 KRİTİK SORU
-
Burundan uygulanan sprey aşının insan deneylerine başlanıyor
-
23 yıldır öğrenci ve öğretmenlerin yanında Sadık Uygun Yayınları
-
Okul Tasarımcısı okul duvarlarını yeniden canlandırıyor
-
Uzay Kampı Türkiye, çocukların kendilerini ve dünyayı tanımalarını sağlıyor
-
Boş duvarlar Okul Tasarımcısı ile hayat buluyor